Práve je sobota popoludní a ja už teraz viem, aká vôňa sa bude o chvíľu šíriť našou kuchyňou. Tieto poctivé slané koláče sú presne ten typ jedla, ktorý vás vráti do detstva a zaručene priláka k stolu celú rodinu, a možno aj zvedavých susedov. Sú neskutočne mäkké, nadýchané a plné bohatej, šťavnatej mäsovej plnky s prekvapivou vôňou čerstvého kôpru.
Tajomstvo dokonalej chuti nespočíva len vo vláčnom kysnutom ceste, ale hlavne v plnke. Ukážem vám môj osvedčený trik, ako ju pripraviť, aby bola vždy perfektne dochutená a šťavnatá. Je to naozaj jednoduché a ten rozdiel je obrovský.
Ako pripraviť najlepšie kysnuté koláče s mäsom?
Pripravíte si jednoduché kysnuté cesto a necháte ho vykysnúť. Medzitým si na panvici orestujete cibuľku s mletým mäsom a koreninami. Vychladnutou plnkou naplníte kúsky vykysnutého cesta, vytvarujete bochníčky, necháte ich podkysnúť a upečiete dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 30 minút
- Čas kysnutia: cca 1,5 hodiny
- Čas pečenia: 30 – 35 minút
- Počet porcií: 4 veľké kusy
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 650 kcal/kus
- Trend: Domáce pečivo / Slaný koláč
Potrebujeme
Cesto
- 280 ml vlažného mlieka
- 5 g sušeného droždia (alebo 15 g čerstvého)
- 1 ČL kryštálového cukru
- 450 – 500 g hladkej múky
- 1 ČL soli
- 1 ks vajce + 1 ks bielok
- 80 ml rastlinného oleja
Na mäsovú plnku
- 1 PL oleja
- 1 ks cibule
- 300 g mletého mäsa (ideálne mix bravčové a hovädzie)
- 1 hrsť čerstvého kôpru
- ½ ČL drvenej rasce
- Soľ a mleté čierne korenie
- 100 g tvrdého syra (voliteľné)
Na dokončenie
- 1 ks vaječný žĺtok
- Sezamové semienka
Postup prípravy
- Najprv si pripravte cesto. Do misy nalejte vlažné mlieko, pridajte cukor a sušené droždie. Jemne premiešajte a nechajte asi 5-10 minút postáť, kým sa droždie neaktivuje.
- K mlieku pridajte vajíčko, bielok, soľ a olej. Metličkou všetko rozšľahajte.
- Postupne pridávajte preosiatu múku a vymieste hladké, elastické cesto. Mieste aspoň 10 minút.
- Cesto prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť 1 – 1,5 hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Kým cesto kysne, pripravte si plnku. Na panvici rozohrejte lyžicu oleja a opečte na nej nadrobno nasekanú cibuľu dosklovita.
- Pridajte mleté mäso a vareškou ho rozbíjajte na menšie kúsky. Opekajte, kým sa nezatiahne a nezhnedne.
- Mäso ochuťte soľou, korením a rascou. Odstavte z tepla a do mierne vychladnutej zmesi vmiešajte nasekaný kôpor.
- Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku, zľahka ho prehneste a rozdeľte na 4 rovnaké časti.
- Z každej časti vytvorte bochníček, prikryte ich a nechajte ešte 10 minút odpočívať.
- Každý bochníček potom rukami roztiahnite na placku. Do stredu dajte štvrtinu mäsovej plnky (a prípadne plátok syra).
- Okraje cesta dôkladne spojte a uzavrite, aby plnka nevytiekla. Vytvarujte bochník a položte ho na plech vystlaný papierom na pečenie, spojom nadol.
- Koláče na plechu prikryte a nechajte finálne podkysnúť ešte 10 minút. Medzitým si predhrejte rúru na 180 °C.
- Na povrchu každého koláča urobte ostrými nožnicami pár malých zástrihov na ozdobu.
- Potrite ich žĺtkom rozšľahaným s lyžicou vody a husto posypte sezamovými semienkami.
- Pečte v predhriatej rúre 30 – 35 minút, kým nie sú na povrchu krásne zlatohnedé.
Videorecept
Tipy
- Najprv opečte plnku: Naozaj, tento krok robí obrovský rozdiel. Keď cibuľku a mäso najprv orestujete, ich chuť sa prehĺbi a bude oveľa bohatšia. Navyše máte istotu, že plnka bude dokonale prepečená.
- Pre extra šťavnatosť mäsa: Počas opekania mäsa na panvici ho môžete podliať dvoma lyžicami vody alebo vývaru a nechať tekutinu úplne odpariť. Mäso bude ešte šťavnatejšie.
- Doprajte im druhé kysnutie: Nevynechajte 10-minútové kysnutie už vytvarovaných koláčov na plechu. Vďaka tomu v rúre ešte pekne podrastú a budú krásne nadýchané.
Variácie
- Namiesto kôpru skúste do mäsovej plnky pridať iné bylinky, napríklad majoránku alebo petržlenovú vňať pre klasickejšiu chuť.
- Do opečenej mäsovej zmesi môžete pridať aj nadrobno nasekané a vopred uvarené vajíčko.
Časté otázky
Môžem použiť čerstvé droždie namiesto sušeného? Áno, samozrejme. Namiesto 5 g sušeného droždia použite približne 15-20 g čerstvého. Pripravte si z neho klasický kvások s trochou teplého mlieka a cukru.
Prečo je cesto po upečení tvrdé? Príčinou môže byť nedostatočné vykysnutie alebo príliš dlhé pečenie. Dajte pozor, aby cesto naozaj zdvojnásobilo svoj objem a koláče pečte len do zlatohnedej farby.
Záver
Výsledkom je neuveriteľne sýte a voňavé slané pečivo, ktoré je mäkké aj na druhý deň. Podávajte ho ešte teplé, napríklad so zeleninovým šalátom, alebo si ho zabaľte na cesty ako výdatnú desiatu.
Recept vychádza z verzie od Mazzali Oshxona, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
