Tieto poctivé slané koláče sú presne ten typ jedla, ktoré vás vráti do detstva a zaručene priláka k stolu celú rodinu, a možno aj susedov. Sú neskutočne mäkké, nadýchané a plné bohatej, šťavnatej mäsovej plnky s vôňou kôpru.
1. Najprv si pripravte cesto. Do misy nalejte vlažné mlieko, pridajte cukor a sušené droždie. Jemne premiešajte a nechajte asi 5-10 minút postáť, kým sa droždie neaktivuje.
2. K mlieku pridajte vajíčko, bielok, soľ a olej. Metličkou všetko rozšľahajte.
3. Postupne pridávajte preosiatu múku a vymieste hladké, elastické cesto. Mieste aspoň 10 minút.
4. Cesto prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť 1 – 1,5 hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem.
5. Kým cesto kysne, pripravte si plnku. Na panvici rozohrejte lyžicu oleja a opečte na nej nadrobno nasekanú cibuľu dosklovita.
6. Pridajte mleté mäso a vareškou ho rozbíjajte na menšie kúsky. Opekajte, kým sa nezatiahne a nezhnedne.
7. Mäso ochuťte soľou, korením a rascou. Odstavte z tepla a do mierne vychladnutej zmesi vmiešajte nasekaný kôpor.
8. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku, zľahka ho prehneste a rozdeľte na 4 rovnaké časti.
9. Z každej časti vytvorte bochníček, prikryte ich a nechajte ešte 10 minút odpočívať.
10. Každý bochníček potom rukami roztiahnite na placku. Do stredu dajte štvrtinu mäsovej plnky (a prípadne plátok syra).
11. Okraje cesta dôkladne spojte a uzavrite, aby plnka nevytiekla. Vytvarujte bochník a položte ho na plech vystlaný papierom na pečenie, spojom nadol.
12. Koláče na plechu prikryte a nechajte finálne podkysnúť ešte 10 minút. Medzitým si predhrejte rúru na 180 °C.
13. Na povrchu každého koláča urobte ostrými nožnicami pár malých zástrihov na ozdobu.
14. Potrite ich žĺtkom rozšľahaným s lyžicou vody a husto posypte sezamovými semienkami.
15. Pečte v predhriatej rúre 30 – 35 minút, kým nie sú na povrchu krásne zlatohnedé.
Poznámky
1. Najprv opečte plnku: Naozaj, tento krok robí obrovský rozdiel. Keď cibuľku a mäso najprv orestujete, ich chuť sa prehĺbi a bude oveľa bohatšia. Navyše máte istotu, že plnka vnútri koláča bude dokonale prepečená.2. Pre extra šťavnatosť mäsa: Počas opekania mäsa na panvici ho môžete podliať dvoma lyžicami vody alebo vývaru a nechať tekutinu úplne odpariť. Mäso bude ešte šťavnatejšie.3. Doprajte im druhé kysnutie: Nevynechajte 10-minútové kysnutie už vytvarovaných koláčov na plechu. Vďaka tomu v rúre ešte pekne podrastú a budú krásne nadýchané.