Toto je recept, ktorý ma zachránil už nespočetnekrát! Je to môj tajný tromf, keď sa nečakane ohlási návšteva a ja mám málo času. Aktívna príprava je hotová doslova za 10 minút. Všetky suroviny len zmiešate v jednej mise a rúra sa postará o zvyšok. Je to ten najlepší a najrýchlejší vláčny jogurtový koláč.
Koláč je plný čokolády – kúsky nájdete priamo v ceste a celý povrch zdobí jednoduchá čokoládová ganache. Vďaka jogurtu a oleju sa navyše vôbec nemusíte báť, že bude suchý. Tento recept sa podarí vždy. Poďme na to!
Ako upiecť rýchly jogurtový koláč?
Je to veľmi jednoduché. Vyšľahajte vajcia s cukrom, jogurtom a olejom. Pridajte preosiatu polohrubú múku zmiešanú s celým balíčkom kypriaceho prášku (to je dôležité pre nadýchanosť). Nakoniec vmiešajte kúsky čokolády, upečte a ešte vlažný koláč polejte jednoduchou čokoládovou ganache.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 min
- Čas pečenia: 35 min
- Počet porcií: 1 tortová forma (cca 14 rezov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 245 kcal/rez
- Trend: Rýchly dezert / Pre návštevu
Potrebujeme
Na 1 okrúhlu formu (priemer cca 26–28 cm)
Cesto
- 125 g bieleho jogurtu
- 375 g polohrubej múky
- 125 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
- 125 g slnečnicového oleja
- 3 vajcia
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva (cca 12 g)
- 100 g čokoládových kúskov (alebo nasekanej čokolády na varenie)
Poleva (Ganache)
- 70 g tmavej čokolády (na varenie)
- 40 ml smotany na šľahanie (min. 33%)
- strúhaná čokoláda (na ozdobu)
Postup prípravy
- Rúru predhrejte na 175 °C. Okrúhlu tortovú formu (s priemerom cca 26 cm) vysteľte na dne papierom na pečenie a boky vymažte maslom.
- Vo veľkej mise metličkou alebo mixérom krátko vyšľahajte celé vajcia, biely jogurt, vanilkový a kryštálový cukor a olej.
- V samostatnej miske zmiešajte preosiatu polohrubú múku s celým balíčkom kypriaceho prášku.
- Sypkú zmes pridajte k tekutej a vmiešajte ju (už len stierkou alebo vareškou) len dovtedy, kým sa suroviny nespoja. Cesto nemiešajte dlho, aby zostalo nadýchané.
- Nakoniec zľahka vmiešajte 100 g čokoládových kúskov.
- Cesto vylejte do pripravenej formy a povrch zarovnajte stierkou.
- Pečte v predhriatej rúre pri 175 °C približne 35 minút.
- Upečenosť otestujte drevenou špajdľou. Ak vyjde po zapichnutí do stredu čistá, koláč je hotový.
- Koláč nechajte vo forme chladnúť asi 10 minút, potom ho opatrne preklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
- Poleva: Kým koláč chladne, pripravte si ganache. Čokoládu (70 g) nalámte na malé kúsky do misky.
- Smotanu na šľahanie (40 ml) zohrejte tesne pod bod varu a ihneď ňou zalejte čokoládu.
- Nechajte 2 minúty postáť bez miešania. Potom metličkou vymiešajte dohladka, kým nevznikne lesklá poleva.
- Polevu nalejte na úplne vychladnutý koláč a rozotrite ju tak, aby prípadne stekala aj po bokoch.
- Kým je poleva ešte mokrá, posypte vrch strúhanou čokoládou a nechajte stuhnúť.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Kypriaci prášok je kľúčový: Recept naozaj vyžaduje celý balíček (12 g) kypriaceho prášku. Pôvodne uvedená 1 lyžička v recepte bola chyba. Ťažké a vlhké suroviny ako jogurt, olej a takmer 400 g múky potrebujú naozaj silnú pomoc, aby bol koláč “nadýchaný” a nie hutná, nízka tehla.
- Ako zabrániť prepadnutiu čokolády: Aby vám všetky čokoládové kúsky neklesli až na dno koláča, zľahka ich pred pridaním do cesta (krok 5) vo zvlášť miske poprášte jednou lyžicou múky (môžete si odobrať z celkového množstva). Múka ich obalí a pomôže im lepšie sa udržať v ceste.
Jednoduché variácie
- Orechová verzia: Namiesto 100 g čokoládových kúskov pridajte do cesta 100 g nahrubo nasekaných vlašských orechov a jednu lyžičku škorice.
- Citrónový nádych: Namiesto vanilky pridajte do cesta (krok 2) kôru z jedného BIO citróna. Namiesto čokoládovej polevy potom koláč polejte citrónovou (práškový cukor vymiešaný s citrónovou šťavou).
Záver
Tento koláč je neuveriteľne šťavnatý, rýchly a vždy sa podarí. Je to ideálna a voňavá záchrana, keď sa ohlási nečakaná návšteva!
Recept vychádza z verzie od Recette rapide sucrée, upravila, opravila (množstvo kypriaceho prášku) a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
