Search

Vláčny jogurtový koláč pre nečakanú návštevu: Rýchly a plný čokolády

jogurtový koláč s čokoládou
jogurtový koláč s čokoládou

Obsah receptu

Publikované: 16. septembra 2025, 10:09

Toto je recept, ktorý ma zachránil už nespočetnekrát! Je to môj tajný tromf, keď sa nečakane ohlási návšteva a ja mám málo času. Aktívna príprava je hotová doslova za 10 minút. Všetky suroviny len zmiešate v jednej mise a rúra sa postará o zvyšok. Je to ten najlepší a najrýchlejší vláčny jogurtový koláč.

Koláč je plný čokolády – kúsky nájdete priamo v ceste a celý povrch zdobí jednoduchá čokoládová ganache. Vďaka jogurtu a oleju sa navyše vôbec nemusíte báť, že bude suchý. Tento recept sa podarí vždy. Poďme na to!

Ako upiecť rýchly jogurtový koláč?

Je to veľmi jednoduché. Vyšľahajte vajcia s cukrom, jogurtom a olejom. Pridajte preosiatu polohrubú múku zmiešanú s celým balíčkom kypriaceho prášku (to je dôležité pre nadýchanosť). Nakoniec vmiešajte kúsky čokolády, upečte a ešte vlažný koláč polejte jednoduchou čokoládovou ganache.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 min
  • Čas pečenia: 35 min
  • Počet porcií: 1 tortová forma (cca 14 rezov)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 245 kcal/rez
  • Trend: Rýchly dezert / Pre návštevu

Potrebujeme

Na 1 okrúhlu formu (priemer cca 26–28 cm)

Cesto

  • 125 g bieleho jogurtu
  • 375 g polohrubej múky
  • 125 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
  • 125 g slnečnicového oleja
  • 3 vajcia
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva (cca 12 g)
  • 100 g čokoládových kúskov (alebo nasekanej čokolády na varenie)

Poleva (Ganache)

  • 70 g tmavej čokolády (na varenie)
  • 40 ml smotany na šľahanie (min. 33%)
  • strúhaná čokoláda (na ozdobu)

Postup prípravy

  1. Rúru predhrejte na 175 °C. Okrúhlu tortovú formu (s priemerom cca 26 cm) vysteľte na dne papierom na pečenie a boky vymažte maslom.
  2. Vo veľkej mise metličkou alebo mixérom krátko vyšľahajte celé vajcia, biely jogurt, vanilkový a kryštálový cukor a olej.
  3. V samostatnej miske zmiešajte preosiatu polohrubú múku s celým balíčkom kypriaceho prášku.
  4. Sypkú zmes pridajte k tekutej a vmiešajte ju (už len stierkou alebo vareškou) len dovtedy, kým sa suroviny nespoja. Cesto nemiešajte dlho, aby zostalo nadýchané.
  5. Nakoniec zľahka vmiešajte 100 g čokoládových kúskov.
  6. Cesto vylejte do pripravenej formy a povrch zarovnajte stierkou.
  7. Pečte v predhriatej rúre pri 175 °C približne 35 minút.
  8. Upečenosť otestujte drevenou špajdľou. Ak vyjde po zapichnutí do stredu čistá, koláč je hotový.
  9. Koláč nechajte vo forme chladnúť asi 10 minút, potom ho opatrne preklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
  10. Poleva: Kým koláč chladne, pripravte si ganache. Čokoládu (70 g) nalámte na malé kúsky do misky.
  11. Smotanu na šľahanie (40 ml) zohrejte tesne pod bod varu a ihneď ňou zalejte čokoládu.
  12. Nechajte 2 minúty postáť bez miešania. Potom metličkou vymiešajte dohladka, kým nevznikne lesklá poleva.
  13. Polevu nalejte na úplne vychladnutý koláč a rozotrite ju tak, aby prípadne stekala aj po bokoch.
  14. Kým je poleva ešte mokrá, posypte vrch strúhanou čokoládou a nechajte stuhnúť.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Kypriaci prášok je kľúčový: Recept naozaj vyžaduje celý balíček (12 g) kypriaceho prášku. Pôvodne uvedená 1 lyžička v recepte bola chyba. Ťažké a vlhké suroviny ako jogurt, olej a takmer 400 g múky potrebujú naozaj silnú pomoc, aby bol koláč “nadýchaný” a nie hutná, nízka tehla.
  2. Ako zabrániť prepadnutiu čokolády: Aby vám všetky čokoládové kúsky neklesli až na dno koláča, zľahka ich pred pridaním do cesta (krok 5) vo zvlášť miske poprášte jednou lyžicou múky (môžete si odobrať z celkového množstva). Múka ich obalí a pomôže im lepšie sa udržať v ceste.

Jednoduché variácie

  • Orechová verzia: Namiesto 100 g čokoládových kúskov pridajte do cesta 100 g nahrubo nasekaných vlašských orechov a jednu lyžičku škorice.
  • Citrónový nádych: Namiesto vanilky pridajte do cesta (krok 2) kôru z jedného BIO citróna. Namiesto čokoládovej polevy potom koláč polejte citrónovou (práškový cukor vymiešaný s citrónovou šťavou).

Záver

Tento koláč je neuveriteľne šťavnatý, rýchly a vždy sa podarí. Je to ideálna a voňavá záchrana, keď sa ohlási nečakaná návšteva!

Recept vychádza z verzie od Recette rapide sucrée, upravila, opravila (množstvo kypriaceho prášku) a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty