Práve je krásne nedeľné ráno a ja už cítim vo vzduchu vôňu grilovania. Ak hľadáte dokonalú prílohu, ktorá oživí každé grilované mäso, ste tu správne. Zabudnite na klasický octový šalát. Tento pikantný ázijský uhorkový šalát je neuveriteľne svieži, chrumkavý a plný prekvapivých chutí. Je to presne ten typ prílohy, ktorá na každej grilovačke zmizne z misy ako prvá.
Jeho tajomstvo spočíva v dvoch jednoduchých trikoch z ázijskej kuchyne – uhorky najprv jemne rozbijeme, aby lepšie nasali chuť, a potom ich prelejeme horúcim voňavým olejom. Nebojte sa, je to jednoduchšie, ako to znie, a výsledok je naozaj fantastický.
Ako pripraviť najlepší ázijský uhorkový šalát?
Uhorky jemne rozbijete, nasolíte a necháte odkvapkať. Medzitým si nakrájate ostatnú zeleninu. Na nasekaný cesnak a chilli nalejete horúci olej s paprikou. Nakoniec všetko zmiešate so sójovou omáčkou a octom.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút (+ 15 minút odležanie)
- Čas pečenia/varenia: 2 minúty
- Počet porcií: 4 porcie (ako príloha)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 120 kcal/porcia
- Trend: Rýchla príloha / Vegánske
Potrebujeme
- 2 šalátové uhorky (cca 500 g)
- 1 veľká mrkva
- 3 ks jarnej cibuľky
- 5 – 6 strúčikov cesnaku
- 1 ČL chilli vločiek (alebo podľa chuti)
- 50 ml rastlinného oleja (slnečnicový, repkový)
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- 2 PL sójovej omáčky
- 1 PL červeného vínneho octu
- 1 ČL kryštálového cukru
- ½ ČL soli
- Pár kvapiek sezamového oleja (voliteľné)
Postup prípravy
- Najprv si pripravte uhorky. Dôkladne ich umyte, odrežte konce a položte na dosku. Plochou stranou veľkého noža alebo valčekom do nich párkrát udrite, aby popraskali.
- Popraskané uhorky potom rukami alebo nožom nalámte na nepravidelné, sústa veľké kúsky.
- Vložte ich do sitka, posypte soľou a premiešajte. Nechajte ich 15 minút “potiť sa” a odkvapkávať.
- Medzitým si pripravte ostatnú zeleninu. Mrkvu ošúpte a škrabkou nakrájajte na dlhé, tenké pásiky. Jarnú cibuľku nasekajte na kolieska. Cesnak nasekajte najemno.
- Odkvapkané uhorky zľahka vyžmýkajte a vložte do veľkej misy. Pridajte k nim mrkvu a jarnú cibuľku.
- Na vrch zeleniny, na jedno miesto, dajte nasekaný cesnak a chilli vločky.
- V malom hrnčeku alebo panvičke rozpáľte olej. Keď je horúci, odstavte ho a vmiešajte doň lyžičku sladkej papriky.
- Týmto horúcim, voňavým olejom ihneď prelejte kôpku cesnaku a chilli v mise. Bude to krásne syčať.
- Nakoniec do misy pridajte sójovú omáčku, ocot, cukor a pár kvapiek sezamového oleja, ak ho používate.
- Všetko spolu dôkladne premiešajte. Šalát môžete podávať ihneď, ale najlepší je po krátkom odležaní v chladničke.
Videorecept
Tipy
- Prečo uhorky ‘rozbiť’, nie krájať? Je to najlepší trik na tento šalát. Jemným buchnutím sa v uhorke vytvoria malé prasklinky a drsný povrch, ktorý oveľa lepšie nasaje lahodnú zálievku ako hladký rez.
- Nepodceňte odvodnenie: Po nasolení uhorky pustia veľa vody. Jej dôkladným zliatím si zaručíte, že šalát zostane aj po hodine krásne chrumkavý a nebude plávať vo vode.
- Kúzlo horúceho oleja: Keď horúci olej nalejete priamo na nasekaný cesnak a chilli, okamžite sa aktivujú a uvoľnia všetky ich aromatické látky. Šalát tak získa neporovnateľne intenzívnejšiu a bohatšiu chuť.
Variácie
- Pre extra chrumkavosť a orechovú chuť posypte hotový šalát hrsťou nasekaných pražených arašidov alebo sezamových semienok.
- Namiesto petržlenovej vňate (ktorá je v pôvodnom recepte) použite pre autentickejšiu ázijskú chuť nasekaný čerstvý koriander.
Časté otázky
Šalát je príliš pikantný. Čo s tým? Množstvo chilli vločiek si prispôsobte podľa seba. Ak ste to prehnali, môžete chuť zjemniť pridaním trochy medu alebo javorového sirupu do zálievky.
Môžem použiť iný ocot? Áno. Namiesto vínneho octu je skvelý aj ryžový ocot, ktorý je v ázijskej kuchyni bežnejší a má jemnejšiu chuť, alebo čerstvá limetková šťava.
Záver
Výsledkom je explózia chutí – šalát je naraz slaný, sladký, kyslý aj pikantný. Je to dokonalá, osviežujúca príloha, ktorá skvele vyváži chuť ťažších grilovaných mias.
Recept vychádza z verzie od Рецепты Simple Food с Юлией Шевчук, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.