Ak hľadáte dokonalú prílohu, ktorá oživí každé grilované mäso, ste tu správne. Zabudnite na klasický octový šalát. Tento pikantný ázijský uhorkový šalát je neuveriteľne svieži, chrumkavý a plný prekvapivých chutí. Je to presne ten typ prílohy, ktorá zmizne z misy ako prvá.
1. Najprv si pripravte uhorky. Dôkladne ich umyte, odrežte konce a položte na dosku. Plochou stranou veľkého noža alebo valčekom do nich párkrát udrite, aby popraskali.
2. Popraskané uhorky potom rukami alebo nožom nalámte na nepravidelné, sústa veľké kúsky.
3. Vložte ich do sitka, posypte soľou a premiešajte. Nechajte ich 15 minút "potiť sa" a odkvapkávať.
4. Medzitým si pripravte ostatnú zeleninu. Mrkvu ošúpte a škrabkou nakrájajte na dlhé, tenké pásiky. Jarnú cibuľku nasekajte na kolieska. Cesnak nasekajte najemno.
5. Odkvapkané uhorky zľahka vyžmýkajte a vložte do veľkej misy. Pridajte k nim mrkvu a jarnú cibuľku.
6. Na vrch zeleniny, na jedno miesto, dajte nasekaný cesnak a chilli vločky.
7. V malom hrnčeku alebo panvičke rozpáľte olej. Keď je horúci, odstavte ho a vmiešajte doň lyžičku sladkej papriky.
8. Týmto horúcim, voňavým olejom ihneď prelejte kôpku cesnaku a chilli v mise. Bude to krásne syčať.
9. Nakoniec do misy pridajte sójovú omáčku, ocot, cukor a pár kvapiek sezamového oleja, ak ho používate.
10. Všetko spolu dôkladne premiešajte. Šalát môžete podávať ihneď, ale najlepší je po krátkom odležaní v chladničke.
Poznámky
1. Prečo uhorky 'rozbiť', nie krájať? Je to najlepší trik na tento šalát. Jemným buchnutím (napríklad plochou stranou noža) sa v uhorke vytvoria malé prasklinky a drsný povrch, ktorý oveľa lepšie nasaje lahodnú zálievku ako hladký rez.2. Nepodceňte odvodnenie: Po nasolení uhorky pustia veľa vody. Jej dôkladným zliatím si zaručíte, že šalát zostane aj po hodine krásne chrumkavý a nebude plávať vo vode.3. Kúzlo horúceho oleja: Keď horúci olej nalejete priamo na nasekaný cesnak a chilli, okamžite sa aktivujú a uvoľnia všetky ich aromatické látky. Šalát tak získa neporovnateľne intenzívnejšiu a bohatšiu chuť.