Máte radi kombináciu čokolády a kokosu? Tento vianočný čokoládový zákusok s kokosovým krémom a polevou si vás určite získa. Je lahodný, vláčny a doslova sa rozplýva v ústach!
Vyskúšajte tento neodolateľný vianočný čokoládový zákusok s kokosovým krémom a polevou. Jeho príprava je jednoduchšia, než by sa mohlo zdať, a výsledok je skutočne famózny. Vďaka kombinácii jemného čokoládového cesta, nadýchaného kokosového krému a lahodnej polevy si na ňom pochutnajú malí aj veľkí. Pripravte si ho na sviatočný stôl a uvidíte, že zmizne raz-dva!
Ingrediencie:
Na cesto:
- 2 vajcia
- Štipka soli
- 1 polievková lyžica vanilkovej príchute
- 120 g cukru (2/3 šálky)
- 100 ml oleja (1/3 šálky + 1 polievková lyžica)
- 100 ml mlieka (1/3 šálky + 1 polievková lyžica)
- 120 g múky (1 šálka)
- 30 g horkého kakaa (1/3 šálky)
- 7 g prášku do pečiva (1 ČL)
Krém:
- 200 ml smotany na šľahanie (3/4 šálky)
- 150 g mascarpone (2/3 šálky)
- 2 polievkové lyžice práškového cukru
- 1 polievková lyžica vanilkovej príchute
- 3 polievkové lyžice strúhaného kokosu
Na čokoládovú polevu:
- 150 g čokolády
- 200 ml horúcej smotany na šľahanie (3/4 šálky)
- 15 g masla
Na ozdobu:
- Biele čokoládové hobliny
- Hobliny z mliečnej čokolády
- Strúhaný kokos
Postup prípravy:
- Do misky dajte 2 vajcia, 120 g cukru, štipku soli a vanilkovú príchuť. Dobre premiešajte.
- Pridajte 100 ml oleja a 100 ml mlieka a znovu premiešajte.
- Do zmesi preosejte 120 g múky, 30 g kakaa a 1 ČL prášku do pečiva. Jemne premiešajte do hladkého cesta.
- Cesto vylejte do formy s rozmermi 20 x 20 cm, vyloženej papierom na pečenie.
- Pečte v predhriatej rúre na 175 °C po dobu 20 až 25 minút.
- Po upečení potrite korpus zmesou 70 ml mlieka a 1 PL granka alebo kakaa.
- V miske zmiešajte 150 g mascarpone, 200 ml smotany na šľahanie, 2 PL práškového cukru a 1 PL vanilkovej príchute. Vyšľahajte do hladkého krému.
- Po vyšľahaní pridajte 3 PL strúhaného kokosu a jemne premiešajte.
- Krém rovnomerne natrite na korpus a uhladte.
- Na ganache zmiešajte 150 g čokolády s 200 ml horúcej smotany na šľahanie a 15 g masla. Miešajte, kým sa čokoláda nerozpustí.
- Čokoládovou polevou rovnomerne potrite koláč.
- Koláč nechajte odležať v chladničke aspoň hodinu.
- Po stuhnutí posypte vrch koláča strúhaným kokosom a ozdobte hoblinkami bielej a mliečnej čokolády.
Dobrú chuť! 🍫🥥
Tipy:
- Pre intenzívnejšiu chuť čokolády môžete do cesta pridať viac kakaa.
- Ak nemáte radi kokos, môžete ho v kréme nahradiť napríklad nasekanými orieškami.
- Polevu môžete ozdobiť podľa vlastnej fantázie – napríklad ovocím, orieškami alebo čokoládovými hoblinkami.
- Zákusok je najlepšie podávať vychladený.
Video recept:
Vianočný čokoládový zákusok s kokosovým krémom a polevou je skvelou voľbou pre všetkých milovníkov sladkých dobrôt. Určite si ho zamilujete!
Viac vianočných receptov nájdete tu:
Super chutné jednoduché čokoládové muffiny na Vianoce
Najlepšie kokosové ježe – tradičný dezert na Vianoce
Vianočné kokosové guľôčky – nepečená sladká pochúťka na Vianoce
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Recette rapide sucrée