Milánske kolieska sú neodmysliteľnou súčasťou Vianoc. Ich lahodná chuť a krehká konzistencia potešia každého maškrtníka. Pripravte si ich aj vy podľa nášho receptu a vychutnajte si ich s vašimi blízkymi.
Vianočné milánske kolieska sú krehkým a lahodným pečivom, ktoré sa rozplýva na jazyku. Ich príprava nie je zložitá a zvládne ju aj začiatočník. Stačí si pripraviť potrebné ingrediencie a postupovať podľa nášho receptu krok za krokom. Výsledkom budú krásne a chutné kolieska, ktoré ozdobia váš sviatočný stôl a potešia chuťové poháriky vašich hostí.
Ingrediencie:
Krehké cesto:
- 200 g hladkej múky
- 200 g masla
- 80 g kryštálového cukru
- 70 g mletých mandlí
- 10 g kakaa
- 1 žĺtok
Plnka a ozdoba:
- 200 g práškového cukru
- 1 bielko
- ríbezľový džem
Postup prípravy:
- Zmiešajte všetky ingrediencie na cesto a vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a uložte na chvíľu do chladničky.
- Zatiaľ si pripravte krém: vyšľahajte tuhý krém z práškového cukru a bielka. Preložte ho do cukrárenského vrecka. Rovnakým spôsobom vložte aj ríbezľový džem do druhého cukrárenského vrecka.
- Cesto vyberte z chladničky a vyvaľkajte na pomúčenej doske. Pomocou formičky vykrajujte kolieska s priemerom 3-4 cm a ukladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 8-10 minút. Kolieska nechajte po upečení trochu vychladnúť.
- Ozdobte kolieska: najprv naneste bielkový krém, potom pridajte trochu ríbezľového džemu (pozrite video pre podrobnosti). Na zlepenie koliesok použite ríbezľový džem.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Pre dosiahnutie čo najkrehkejšej konzistencie cesta je dôležité, aby všetky ingrediencie boli vychladené.
- Cesto pred pečením nechajte aspoň hodinu odležať v chladničke, aby sa chute lepšie prepojili.
- Kolieska pečte v predhriatej rúre, aby sa rovnomerne prepiekli a nezhoreli.
- Po upečení nechajte kolieska úplne vychladnúť, aby sa vám pri zdobení nelámali.
- Pri zdobení koliesok sa fantázii medze nekladú. Môžete použiť rôzne druhy krémov, džemov alebo čokolády.
Video recept:
Veríme, že si na vianočných milánskych kolieskach pripravených podľa nášho receptu pochutíte. Prajeme vám príjemné pečenie a krásne Vianoce!
Viac vianočných receptov nájdete tu:
Orechové bozky: Najjednoduchšie vianočné koláčiky na svete!
Vianočná klasika: Sacherova torta, ktorú pečiem každé Vianoce
Vianočné arašidové kocky s karamelovou náplňou a čokoládovou polevou
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Nebeský