Search

Uložte si tento recept: Takto sa robí najpoctivejší domáci kečup, hustý a voňavý ako kedysi.

domáci kečup
Domáci kečup, zdroj: AI

Obsah receptu

Zabudnite na riedke a presladené kečupy z obchodov a poďte si s nami pripraviť ten najpoctivejší domáci poklad. Tento recept je návratom ku koreňom, k časom, keď sa v kuchyniach šírila vôňa pomaly varených paradajok, sladkých jabĺk a tajomnej zmesi korenín. Výsledkom je hustý, sýtočervený kečup s plnou, vyváženou chuťou, ktorý nemá konkurenciu. Práve jablká mu dodávajú nielen prirodzenú sladkosť, ale aj perfektnú textúru. Je to presne ten kečup, ktorý si pamätáte z detstva – bez zbytočnej chémie, len čistá chuť ozajstných surovín. Uložte si tento recept, pretože takto sa to robí naozaj.

Príprava domáceho kečupu je malé kúzlo, ktoré premení obyčajné suroviny na gastronomický skvost. Hoci si finálne varenie vyžaduje trochu trpezlivosti, samotný postup je veľmi jednoduchý. Všetko sa začína v jednom hrnci a končí fľaškami plnými tej najlepšej domácej dobroty, ktorá vám bude robiť radosť po celé mesiace. Tá hodinka strávená pri sporáku za ten neopakovateľný výsledok rozhodne stojí. Tak poďme na to!

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 25 minút
  • Čas varenia: cca 90 minút (30 minút zelenina + 60 minút redukcia)
  • Počet porcií/kusov: cca 1200 ml
  • Náročnosť: Stredná

Potrebujeme

Suroviny na poctivý kečup:

  • 2000 g zrelých paradajok
  • 250 g sladších jabĺk
  • 250 g cibule
  • 1 ks červenej papriky
  • 1/4 ks pálivej papriky (voliteľné, podľa chuti)
  • 4–5 strúčikov cesnaku
  • 150 g kryštálového cukru
  • 60 g octu 9%
  • 3/4 PL soli
  • 3/4 ČL mletej sladkej papriky
  • 1/4 ČL mletej škorice
  • 4 ks bobkového listu
  • 4 ks klinčekov

Postup prípravy

Príprava a prvé varenie zmesi:

  1. Všetku zeleninu a ovocie si dôkladne umyjeme. Paradajky nakrájame na štvrtky, cibuľu na väčšie kusy. Z jabĺk odstránime jadrovníky a nakrájame ich na kocky. Z červenej aj pálivej papriky (ak ju používame) odstránime semienka a tiež ich nakrájame.
  2. Všetku nakrájanú zeleninu a jablká vložíme do veľkého hrnca. Pridáme očistené a nahrubo nasekané strúčiky cesnaku.
  3. Zmes premiešame a na miernom ohni privedieme k varu. Prikryté za občasného miešania varíme približne 30 minút, kým všetka zelenina a jablká úplne nezmäknú.

Mixovanie a dochutenie:

  1. Uvarenú zmes odstavíme z ohňa a necháme ju chvíľu vychladnúť. Následne ju rozmixujeme tyčovým mixérom na čo najhladšie pyré.
  2. Pre dokonale hladkú konzistenciu odporúčame celú zmes ešte prepasírovať cez husté sitko. Tento krok odstráni všetky zvyšné šupky a semienka a zaručí zamatovo jemný kečup.
  3. Hladké pyré vrátime naspäť do čistého hrnca. Pridáme cukor, soľ, mletú sladkú papriku, mletú škoricu, bobkové listy a celé klinčeky. Nakoniec prilejeme ocot a všetko dôkladne premiešame.

Finálne varenie a plnenie:

  1. Zmes opäť privedieme k varu. Potom znížime teplotu na minimum a za občasného, ku koncu varenia už častého miešania, varíme kečup približne 45–60 minút. Kečup postupne zhustne na požadovanú konzistenciu. Pozor, hustnúci kečup má tendenciu prskať.
  2. Dôležité: Pred plnením z horúceho kečupu vyberieme celé koreniny – bobkové listy a klinčeky.
  3. Ešte horúcim kečupom plníme vysterilizované a zohriate fľaše alebo poháre. Dôkladne ich uzavrieme, otočíme hore dnom a necháme takto stáť 5-10 minút. Potom ich otočíme naspäť a necháme voľne vychladnúť, ideálne zabalené v deke.

Videorecept

Tipy

  1. Ak chcem mať kečup extra hustý, jednoducho ho varím o 15-20 minút dlhšie. Správnu hustotu si najlepšie overím tak, že malé množstvo kečupu kvapnem na studený tanierik – nemal by sa roztekať.
  2. Množstvo octu a cukru je možné mierne upraviť podľa vlastnej chuti. Pre kyslejšiu chuť odporúčam pridať ocot až na hornú hranicu, teda 75 g. Najlepšie je ochutnať kečup asi 10 minút pred koncom varenia a prípadne ho doladiť.
  3. Namiesto klasickej červenej papriky rada používam aj opečenú kápiu, ktorá dodá kečupu úžasnú dymovú arómu.
  4. Po otvorení skladujem kečup v chladničke a snažím sa ho spotrebovať do niekoľkých týždňov. Správne uskladnený a zavarený vydrží v tmavej a chladnej špajzi celú zimu.

Vlastnoručne vyrobený kečup je nielen zdravší, ale jeho príprava je aj nesmierne uspokojivá. Tá vôňa a chuť sú odmenou, ktorú si budete chcieť dopriať znova a znova.

Recept je inšpirovaný verziou od Ольга Шобутинская, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty