Publikované: 19. októbra 2025, 10:00
Ak existuje pečivo, ktoré milujú všetci, sú to tieto sézamové lodičky. U nás doma ich voláme aj „turecké pide“ a sú absolútnym hitom na raňajky alebo rýchlu večeru. Cesto je neskutočne mäkké a vláčne, plnka je krásne krémová a slaná, no korunu všetkému nasadí chrumkavá sézamová kôrka.
S týmto overeným receptom sa vám podaria lepšie ako z pekárne. Ukážem vám aj špeciálny trik, ako dostať sézam na lodičky tak, aby dokonale držal a bol krásne chrumkavý.
Základné informácie
- Čas prípravy: 30 min (+ 1 hodina kysnutie)
- Čas pečenia: 25 min
- Počet porcií: 10 kusov
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 580 kcal/kus
- Trend: Slané pečivo
Potrebujeme
Na kvások:
- 30 g čerstvého droždia (alebo 7 g sušeného)
- 1 PL kryštálového cukru
- 1 PL hladkej múky
- 200 ml vlažnej vody
Cesto:
- 750 g hladkej múky (typ 00)
- 1 PL soli
- 200 ml vlažnej vody
- 100 g rozpusteného masla (alebo margarínu)
- 30 ml rastlinného oleja
Syrová plnka:
- 400 g čerstvého syra (alebo jemného tvarohu)
- 250 g syra feta (alebo balkánskeho syra)
- 1 ks vajce
- 150 g polotvrdého syra (napr. eidam, nahrubo nastrúhaný)
Na potretie a obalenie:
- 1 ks vajce
- 3 PL mlieka
- 100 g sézamových semienok
Postup prípravy
Príprava cesta:
- Najprv si pripravte kvások. Do misky rozdrobte droždie, pridajte cukor, lyžicu múky a zalejte 200 ml vlažnej vody. Nechajte 10 minút postáť, kým sa nevytvorí pena.
- Do veľkej misy preosejte múku, pridajte soľ. V strede urobte jamku, do ktorej nalejte zvyšných 200 ml vlažnej vody, rozpustené maslo a pripravený kvások.
- Vareškou alebo v kuchynskom robote začnite spracovávať cesto. Keď sa začne spájať, preložte ho na pracovnú dosku a mieste, kým nie je takmer hladké, no stále mierne lepivé.
- Pridajte olej a pokračujte v miesení, kým cesto úplne neabsorbuje všetok olej a nevytvorí sa krásna, hladká a elastická guľa.
- Cesto vložte do misy, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť 1 hodinu.
Príprava plnky a tvarovanie:
- Kým cesto kysne, pripravte si plnku. V miske vidličkou roztlačte čerstvý syr a fetu. Pridajte vajíčko a dobre premiešajte. Polotvrdý syr si zatiaľ nechajte nastrúhaný bokom.
- Pripravte si tri misky: v jednej rozšľahajte vajce s mliekom, do druhej nasypte sézam. Tretiu (veľký plech) vysteľte papierom na pečenie.
- Vykysnuté cesto zľahka premiesite a rozdeľte na 10 rovnakých loptičiek.
- Každú loptičku na pomúčenej doske roztlačte alebo vyvaľkajte do oválneho tvaru. Do stredu dajte štedrú lyžicu syrovej plnky.
- Protiľahlé dlhšie okraje cesta preložte cez seba a na vrchu pevne stlačte (ako keď zatvárate piroh). Konce lodičky tiež dobre stlačte, aby vznikol tvar “člnka”.
- Teraz kľúčový trik: Každú lodičku opatrne uchopte, spodnou (hladkou) stranou ju namočte do vajíčka s mliekom a ihneď ju pritlačte do misky so sézamom.
- Lodičky ukladajte na plech sézamovou stranou nahor.
- Ostrým nožom alebo žiletkou narežte vrch každej lodičky po dĺžke (tam, kde ste cesto spájali). Prstami rez jemne roztiahnite, aby sa odhalila syrová plnka.
- Do tejto otvorenej “jazvy” nasypte pripravený strúhaný polotvrdý syr.
- Okraje cesta (ktoré nie sú pokryté sézamom) potrite zvyšným vajíčkom s mliekom.
Pečenie:
- Rúru predhrejte na 200 °C.
- Plech vložte do rúry a pečte 20–25 minút, alebo kým nie sú lodičky krásne zlatohnedé a syr roztopený.
- Horúce pečivo môžete ihneď po vytiahnutí z rúry potrieť kúskom masla pre ešte lepšiu chuť a lesk.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Technika obaľovania: Namáčanie spodnej strany lodičiek do vajíčka a sézamu a ich následné otočenie je geniálny trik. Sézam sa krásne prilepí, neopadáva a počas pečenia sa dokonale opečie do chrumkava.
- Syr na vrch: Tvrdý syr (eidam, gouda) pridávajte naozaj až po narezaní lodičiek. Počas pečenia sa krásne roztopí a vytvorí v strede lahodnú syrovú “riečku”.
Jednoduché variácie
- Mäsové Pide: Namiesto syrovej plnky pripravte plnku z orestovaného mletého hovädzieho mäsa, cibule a paradajkového pretlaku, dochutenú rascou a petržlenovou vňaťou.
- Špenátové lodičky: Do základnej syrovej plnky (tvaroh + feta) vmiešajte 100 g poduseného a dobre vyžmýkaného listového špenátu s cesnakom.
Tieto lodičky sú fantastické teplé, priamo z plechu, ale skvele chutia aj na druhý deň na studeno.
Recept vychádza z verzie uverejnenej na youtube Domaći Recepti, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.
