Hľadáte niečo originálne a chutné, čím obohatíte váš jedálniček? Táto tradičná maďarská polievka s bravčovým mäsom a červenou repou vás očarí svojou výraznou chuťou, krásnou farbou a sýtosťou. Je to dokonalé jedlo pre chladnejšie dni, keď potrebujete zahriať telo aj dušu.
Kombinácia šťavnatého bravčového mäsa, zemiakovej múčnosti a sladkej červenej repy vytvára harmonickú chuť, ktorú pozdvihne jemná pikantnosť feferónky. Táto polievka je skutočným sviatkom pre vaše chuťové poháriky a stane sa obľúbeným receptom vo vašej kuchyni.
Ingrediencie:
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas varenia: 50 minút
- Obtiažnosť: ⭐⭐ (stredne náročné)
- Počet porcií: 6
- Veľkosť formy: hrniec s objemom 3 litre
Základ polievky
- 100 g slaniny
- 500 g bravčového mäsa
- olej podľa potreby
- 1 stopka stopkového zeleru
- 1 ks feferónky (možno vynechať pre jemnejšiu chuť)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ks zemiaku
- 1700 ml vody
- 1 ks cibule
- 1 ks mrkvy
- 1 ks červenej papriky
- 2 ks červenej repy
- soľ podľa chuti
- 2 g cukru
Dochutenie
- sladká paprika podľa chuti
- rozmarín podľa chuti
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 1 lyžica hladkej múky
- petržlenová vňať podľa chuti
- kyslá smotana na servírovanie
Postup prípravy:
1. Príprava mäsového základu
Nakrájajte slaninu na malé kocky a bravčové mäso na menšie, približne 2 cm kúsky. V hlbokom hrnci rozohrejte trochu oleja a pridajte slaninu. Smažte ju približne 3 minúty, kým nezačne uvoľňovať tuk. Potom pridajte bravčové mäso a za stáleho miešania smažte ďalšie 2-3 minúty, aby sa mäso zatiahlo zo všetkých strán.
2. Pridanie zeleniny a varenie
K mäsu pridajte nakrájaný stopkový zeler, feferónku (ak ju používate), štipku sladkej papriky a prelisovaný cesnak. Všetko spolu restujte 5 minút. Následne pridajte zemiaky nakrájané na kocky, zalejte 1500 ml vody a priveďte do varu. Znížte teplotu a na miernom ohni varte 15 minút.
3. Príprava zeleninovej zmesi
Medzitým na panvici rozohrejte trochu oleja a orestujte na kocky nakrájanú cibuľu (približne 2 minúty). Pridajte na hrubom strúhadle nastrúhanú mrkvu, červenú repu a na kocky nakrájanú červenú papriku. Varte na miernom ohni 10 minút, aby zelenina zmäkla a uvoľnila svoju chuť a farbu.
4. Dokončenie zeleninovej zmesi
Do zeleninovej zmesi pridajte paradajkový pretlak, 200 ml vody, soľ, cukor a rozmarín. Všetko spolu premiešajte a restujte 2 minúty. Nakoniec pridajte lyžicu hladkej múky, ktorá pomôže zahustiť polievku, a opäť krátko zarestujte, aby múka stratila surovú chuť.
5. Spojenie a dovarenie
Zeleninovú zmes prelejte do hrnca s mäsovým základom, dôkladne premiešajte a nechajte spolu variť ešte 20 minút. Tesne pred dokončením do polievky pridajte nasekanú petržlenovú vňať, ktorá dodá sviežosť a originálnu arómu.
6. Servírovanie
Hotovú polievku naservírujte do hlbokých tanierov a na každú porciu pridajte lyžicu kyslej smotany, ktorá príjemne zjemní a vyváži výraznú chuť polievky.
Tipy:
- Ak chcete ešte výraznejšiu farbu polievky, použite viac červenej repy alebo pridajte trochu cviklovej šťavy.
- Čerstvý rozmarín dodá polievke výraznejšiu arómu než sušený – ak ho máte k dispozícii, určite ho použite.
- Ak nemáte korenie chmeľu suneli, môžete ho nahradiť zmesou sušeného koriandra, bazalky, estragónu a majoránky.
- Polievka chutí ešte lepšie na druhý deň, keď sa chute dobre prepoja – kľudne ju pripravte vopred.
Video recept:
Maďarská polievka s bravčovým mäsom a červenou repou je dokonalým príkladom toho, ako jednoduché suroviny môžu vytvoriť výnimočné jedlo. Vďaka kombinácii červenej repy, mäsa a aromatických korenín získate polievku, ktorá poteší nielen chuťové poháriky, ale aj oči. Je to skvelý spôsob, ako oživiť váš jedálniček a vniesť doň kúsok maďarskej kuchyne.
Vyskúšajte tento recept ešte dnes a nechajte sa prekvapiť, ako dobre môže chutiť polievka, ktorá spája sladkosť repy s pikantnosťou korenín a šťavnatosťou mäsa.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Rýchle chutné
Ak sa vám tento recept páčil, podeľte sa oň so svojimi priateľmi – určite ich potešíte!