Keď som prvýkrát ochutnala tieto plnené kuracie stehná, vedela som, že tento recept sa u nás doma stane stálicou. Mäso je neuveriteľne krehké a plné chuti. Šťavnatá plnka z húb a zeleniny a sladko-slaná medová glazúra navrchu – jednoducho dokonalosť.
Celý trik je v šťavnatom stehennom mäse. Je oveľa lepšie ako suché kuracie prsia. A nemusíte sa báť ani vykosťovania. V dobrom mäsiarstve vám stehná pripravia na plnenie priamo na počkanie.
Ako pripraviť najlepšie plnené kuracie stehná?
Vykostené kuracie stehná naplňte orestovanou zmesou húb, zeleniny a syra. Opatrne ich zrolujte a pečte 30 minút. Potom ich potrite fantastickou medovo-sójovou glazúrou a dopečte ďalších 20 minút, kým povrch krásne neskaramelizuje.
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 minút
- Čas pečenia: 50 minút
- Počet porcií: 9 kusov
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 400 kcal/kus
- Trend: Obed z jedného plechu
Potrebujeme
Na mäso
- 9 ks kuracích stehien (vykostených, s kožou)
- 4 PL olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku (prelisované)
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- 1 ČL mletej rasce
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
Hubová plnka
- 3 PL rastlinného oleja
- 1 ks cibule
- 1 ks mrkvy
- 1 ks červenej papriky (kápie)
- 250 g šampiňónov
- 100 g syra čedar (nastrúhaného)
- 1 malá hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- 1 ČL soli
- 1 ČL vločiek červenej papriky (chilli)
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
Na medovú glazúru
- 3 PL sójovej omáčky
- 1 PL medu
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- 1 PL olivového oleja
Postup prípravy
Príprava mäsa a plnky
- Pripravte si kuracie plátky. Ak ich nemáte už vykostené, opatrne pozdĺž kosti veďte rez a kosť vyberte. Mäso môžete zľahka naklepať cez fóliu.
- V miske zmiešajte olivový olej, prelisovaný cesnak, sladkú papriku, rascu, soľ a korenie.
- V tejto marináde dôkladne obaľte každý plát mäsa. Prikryte a nechajte odpočívať aspoň 15 minút.
- Kým sa mäso marinuje, pripravte plnku. Na panvici zohrejte olej. Orestujte na ňom nadrobno nasekanú cibuľu (asi 2–3 minúty).
- Pridajte nahrubo nastrúhanú mrkvu a na malé kocky nakrájanú červenú papriku. Restujte ďalšiu minútu.
- Pridajte na plátky nakrájané šampiňóny. Všetko spolu restujte, kým huby nezmäknú a neodparí sa z nich voda.
- Zmes ochuťte soľou, chilli vločkami a korením. Ešte 2 minúty restujte a odstavte z tepla.
- Do mierne vychladnutej zeleninovej zmesi vmiešajte nastrúhaný čedar a nasekanú petržlenovú vňať.
Plnenie a pečenie
- Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si veľký plech a vysteľte ho papierom na pečenie.
- Každý marinovaný plát mäsa rozprestrite kožou nadol. Do stredu dajte primeranú časť plnky.
- Mäso opatrne zrolujte do pevnej rolky. Ak treba, zaistite špáradlom.
- Rolky ukladajte na plech spojom nadol.
- Plech vložte do vyhriatej rúry. Pečte 30 minút.
- Medzitým si v malej miske zmiešajte suroviny na glazúru: sójovú omáčku, med, sladkú papriku a olivový olej.
- Po 30 minútach pečenia plech vyberte z rúry. Každú rolku štedro potrite pripravenou glazúrou.
- Vráťte plech do rúry. Pečte ďalších 20 minút. Glazúra na povrchu musí krásne skaramelizovať.
- Pred podávaním posypte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Nebojte sa vykosťovania. Ak si na to netrúfate, jednoducho požiadajte svojho mäsiara, aby vám kuracie stehná pripravil na plnenie. Ušetríte si veľa práce a recept bude naozaj bleskový.
- Rolky poriadne uzavrite. Ak nejaká plnka počas pečenia trochu vytečie, vôbec to nevadí. Na plechu sa zmieša s výpekom a vytvorí fantastickú šťavu k prílohe.
Jednoduché variácie
- Iný syr: Namiesto čedaru použite v plnke údenú mozzarellu alebo nivu. Dodá to jedlu úplne iný rozmer.
- Verzia bez rolovania: Ak sa vám nechce rolovať, vykostené stehná len položte na plech kožou nahor. Na každý kus navrstvite plnku a takto spolu upečte.
Podávajte s ryžou alebo pečenými zemiakmi. Je to slávnostný obed, za ktorý vás bude celá rodina milovať.
Recept vychádza z verzie od PRATİK YEMEK TARİFLERİ, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
