Ak si myslíte, že sardinková nátierka je nuda, tento recept vás presvedčí o opaku. Pre mňa je to absolútny favorit na rýchle a zdravé raňajky. Táto sardinková nátierka je vďaka pár surovinám navyše neskutočne svieža a chutná.
Kombinácia jemných sardiniek, chrumkavej mrkvy a sviežeho citróna vytvára dokonalú harmóniu. Zaberie vám len pár minút a výsledok je naozaj luxusný. Poďte si ju pripraviť spolu so mnou.
Ako pripraviť najlepšiu sardinkovú nátierku?
Sardinky roztlačte vidličkou. V mixéri najemno rozmixujte šalotku a mrkvu. Všetko zmiešajte so smotanovým syrom, horčicou, citrónovou kôrou, soľou, korením a nasekanou pažítkou. Nechajte odležať.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 min
- Čas chladenia: 1 hodina
- Počet porcií: cca 350 g (1 stredná miska)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 250 kcal/100 g
- Trend: Rýchly / Zdravý
Potrebujeme
Na nátierku:
- 2 konzervy sardiniek v oleji (spolu cca 170 g bez oleja)
- 1 šalotka
- 1 stredne veľká mrkva
- 80 g smotanového syra (napr. Philadelphia, Lučina)
- 1 lyžička francúzskej (hrubozrnnej) horčice
- kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
- 1 hrsť čerstvej pažítky
- štipka morskej soli
- čerstvo mleté čierne korenie
Na podávanie:
- čerstvý chlieb alebo bageta
- olivový olej
- cherry paradajky na ozdobu
Postup prípravy
- Najprv si pripravte zeleninu. Šalotku a mrkvu ošúpte a nakrájajte na menšie kusy.
- Vložte ich spolu do mixéra a rozmixujte na jemnú zmes.
- Sardinky sceďte z prebytočného oleja a v miske ich dôkladne roztlačte vidličkou.
- K sardinkám pridajte rozmixovanú zeleninu, smotanový syr a francúzsku horčicu.
- Nastrúhajte kôru z dobre umytého citróna a nasekajte pažítku. Oboje pridajte do misky.
- Všetko dochuťte štipkou soli a čerstvo mletým čiernym korením.
- Nátierku dôkladne premiešajte, aby sa všetky chute krásne prepojili.
- Misu prikryte a nechajte nátierku odpočívať v chladničke aspoň 1 hodinu.
- Medzitým si môžete pripraviť hrianky. Rúru predhrejte na 180 °C.
- Krajce chleba pokvapkajte olivovým olejom a opečte na plechu vystlanom papierom na pečenie asi 8 minút dozlatista.
- Odležanú nátierku podávajte natretú na teplých hriankach.
Videorecept
Tipy
- Kôru strúhajte len zo žltej časti, biela je horká.
- Namiesto šalotky môžete použiť aj jemnejšiu jarnú cibuľku.
- Pre extra sviežosť pridajte do nátierky aj pár kvapiek citrónovej šťavy.
Variácie
- Pridajte nadrobno nasekané vajíčko uvarené natvrdo pre bohatšiu chuť.
- Namiesto smotanového syra môžete použiť aj nátierkové maslo.
- Pre pikantný dotyk vmiešajte do nátierky pár kvapiek chilli omáčky.
Časté otázky
Môžem použiť sardinky v paradajkovej omáčke? Áno, ale nátierka bude mať úplne inú chuť a farbu. V tom prípade vynechajte horčicu a citrónovú kôru.
Ako dlho nátierka vydrží v chladničke? V uzavretej nádobe si ju môžete vychutnávať približne 2 dni.
Záver
Táto nátierka je dôkazom, že aj z obyčajných sardiniek sa dá vykúzliť delikatesa. Podávajte ju na raňajky alebo ako skvelé pohostenie pre návštevu.
Recept vychádza z verzie od Un jour Une recette, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.