Search

Toto je najlepšia sardinková nátierka, akú som kedy jedol. Robím ju stále

Sardinková nátierka
Sardinková nátierka

Obsah receptu

Publikované: 19. augusta 2025, 14:00

Ak si myslíte, že sardinková nátierka je nuda, tento recept vás presvedčí o opaku. Pre mňa je to absolútny favorit na rýchle a zdravé raňajky. Táto sardinková nátierka je vďaka pár surovinám navyše neskutočne svieža a chutná.

Kombinácia jemných sardiniek, chrumkavej mrkvy a sviežeho citróna vytvára dokonalú harmóniu. Zaberie vám len pár minút a výsledok je naozaj luxusný. Poďte si ju pripraviť spolu so mnou.

Ako pripraviť najlepšiu sardinkovú nátierku?

Sardinky roztlačte vidličkou. V mixéri najemno rozmixujte šalotku a mrkvu. Všetko zmiešajte so smotanovým syrom, horčicou, citrónovou kôrou, soľou, korením a nasekanou pažítkou. Nechajte odležať.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 min
  • Čas chladenia: 1 hodina
  • Počet porcií: cca 350 g (1 stredná miska)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 250 kcal/100 g
  • Trend: Rýchly / Zdravý

Potrebujeme

Na nátierku:

  • 2 konzervy sardiniek v oleji (spolu cca 170 g bez oleja)
  • 1 šalotka
  • 1 stredne veľká mrkva
  • 80 g smotanového syra (napr. Philadelphia, Lučina)
  • 1 lyžička francúzskej (hrubozrnnej) horčice
  • kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
  • 1 hrsť čerstvej pažítky
  • štipka morskej soli
  • čerstvo mleté čierne korenie

Na podávanie:

  • čerstvý chlieb alebo bageta
  • olivový olej
  • cherry paradajky na ozdobu

Postup prípravy

  1. Najprv si pripravte zeleninu. Šalotku a mrkvu ošúpte a nakrájajte na menšie kusy.
  2. Vložte ich spolu do mixéra a rozmixujte na jemnú zmes.
  3. Sardinky sceďte z prebytočného oleja a v miske ich dôkladne roztlačte vidličkou.
  4. K sardinkám pridajte rozmixovanú zeleninu, smotanový syr a francúzsku horčicu.
  5. Nastrúhajte kôru z dobre umytého citróna a nasekajte pažítku. Oboje pridajte do misky.
  6. Všetko dochuťte štipkou soli a čerstvo mletým čiernym korením.
  7. Nátierku dôkladne premiešajte, aby sa všetky chute krásne prepojili.
  8. Misu prikryte a nechajte nátierku odpočívať v chladničke aspoň 1 hodinu.
  9. Medzitým si môžete pripraviť hrianky. Rúru predhrejte na 180 °C.
  10. Krajce chleba pokvapkajte olivovým olejom a opečte na plechu vystlanom papierom na pečenie asi 8 minút dozlatista.
  11. Odležanú nátierku podávajte natretú na teplých hriankach.

Videorecept

Tipy

  • Kôru strúhajte len zo žltej časti, biela je horká.
  • Namiesto šalotky môžete použiť aj jemnejšiu jarnú cibuľku.
  • Pre extra sviežosť pridajte do nátierky aj pár kvapiek citrónovej šťavy.

Variácie

  • Pridajte nadrobno nasekané vajíčko uvarené natvrdo pre bohatšiu chuť.
  • Namiesto smotanového syra môžete použiť aj nátierkové maslo.
  • Pre pikantný dotyk vmiešajte do nátierky pár kvapiek chilli omáčky.

Časté otázky

Môžem použiť sardinky v paradajkovej omáčke? Áno, ale nátierka bude mať úplne inú chuť a farbu. V tom prípade vynechajte horčicu a citrónovú kôru.

Ako dlho nátierka vydrží v chladničke? V uzavretej nádobe si ju môžete vychutnávať približne 2 dni.

Záver

Táto nátierka je dôkazom, že aj z obyčajných sardiniek sa dá vykúzliť delikatesa. Podávajte ju na raňajky alebo ako skvelé pohostenie pre návštevu.

Recept vychádza z verzie od Un jour Une recette, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty