Ak si pod cuketovým nákypom predstavujete nevýraznú a vodnatú zmes, tento recept vás presvedčí o presnom opaku a navždy zmení váš pohľad! Pripravte sa na absolútnu delikatesu, ktorá je neskutočne šťavnatá, no zároveň krásne pevná, plná chuti a na povrchu upečená do dokonalej zlatistej kôrky. Spojenie jemnej cukety, sladkej mrkvy a výrazného syra vytvára harmóniu, ktorej sa nebudete vedieť dojesť. Garantujeme vám, že aj z takej obyčajnej zeleniny, akou je cuketa, sa dá vykúzliť jedlo, ktoré si zamiluje celá rodina, vrátane detí.
Tajomstvo dokonalého cuketového nákypu, ktorý nie je vodnatý, spočíva v jednom jedinom, no absolútne kľúčovom kroku. A my vám ho v tomto recepte prezradíme. S naším postupom pripravíte fantastický bezmäsitý obed, luxusnú prílohu k mäsu alebo skvelú večeru, ktorá chutí úžasne aj na druhý deň za studena. Tak poďme na to, tento recept sa stane vaším letným favoritom!
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 minút + 20 minút odležanie cukety
- Čas pečenia: 45-50 minút
- Počet porcií: 1 menší plech (cca 6-8 porcií)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na syrový nákyp:
- 1 kg mladej cukety
- 200 g mrkvy
- 2 ks cibule
- 150 g tvrdého syra (napr. eidam, gouda)
- 5 ks vajec
- 100 ml rastlinného oleja
- 140 g polohrubej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 1,5 ČL soli (na solenie cukety)
- ½ ČL soli (do cesta)
- čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Postup prípravy
Príprava zeleniny (najdôležitejší krok):
- Rúru si predhrejeme na 200 °C. Menší, hlbší plech alebo zapekaciu misu (s rozmermi cca 20×30 cm) dôkladne vymastíme maslom alebo olejom a vysypeme strúhankou alebo múkou.
- Cuketu umyjeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Vložíme ju do veľkej misy, pridáme 1,5 lyžičky soli a dôkladne premiešame. Necháme takto odpočívať 15–20 minút.
- Dôležitý krok: Po odležaní cuketa pustí veľké množstvo vody. Túto vodu z nej musíme dôkladne odstrániť. Najjednoduchšie je to rukami – cuketu naberáme po hrstiach a poriadne ju vyžmýkame. Vodu zlejeme a vyžmýkanú cuketu vrátime do misy.
- Kým cuketa odpočíva, očistíme si a nahrubo nastrúhame mrkvu. Cibuľu nakrájame nadrobno a syr nastrúhame nahrubo.
Zmiešanie a pečenie:
- Do misy k vyžmýkanej cukete pridáme nastrúhanú mrkvu, nakrájanú cibuľu a nastrúhaný syr.
- Ďalej pridáme 5 celých vajec, olej, preosiatu polohrubú múku s kypriacim práškom, zvyšnú ½ lyžičky soli a výdatne okoreníme čerstvo mletým čiernym korením.
- Všetko spolu dôkladne premiešame vareškou alebo stierkou, až kým sa všetky ingrediencie nespoja do jednotnej zmesi.
- Hotovú zmes vylejeme do pripravenej zapekacej misy a povrch rovnomerne uhladíme.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 200 °C po dobu 45–50 minút. Nákyp je hotový, keď má na povrchu krásnu zlatohnedú farbu a špajdľa zapichnutá do stredu vyjde von čistá a suchá.
- Upečený nákyp necháme pred krájaním aspoň 15 minút odpočinúť, aby sa spevnil. Podávame ho teplý alebo vychladnutý.
Videorecept
Tipy
- Vytlačenie vody z cukety je naozaj ten najdôležitejší krok. Ak ho vynecháte, nákyp bude vodnatý. Najlepšie to ide v čistej kuchynskej utierke – jednoducho do nej cuketu zabalím a poriadne vyžmýkam.
- Do cesta rada pridávam aj nasekané čerstvé bylinky ako petržlenovú vňať, pažítku alebo oregano. Pre pikantnejšiu verziu je fantastický aj prelisovaný strúčik cesnaku.
- Nebojte sa experimentovať so syrmi! Vynikajúci je aj s údeným syrom pre výraznejšiu chuť alebo s parmezánom, ktorý na povrchu vytvorí extra chrumkavú kôrku.
- Tento nákyp je fantastický s jednoduchým jogurtovým alebo cesnakovým dipom. Studený je skvelý na desiatu alebo ako pohostenie pre návštevy, nakrájaný na malé kocky.
Tento recept vás presvedčí, že aj z obyčajnej cukety sa dá pripraviť jedlo, ktoré si zamilujete a budete ho robiť znova a znova. Dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od Вкусные идеи от Натали, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.
