Ak si pod cuketovým nákypom predstavujete nevýraznú a vodnatú zmes, tento recept vás presvedčí o presnom opaku a navždy zmení váš pohľad! Pripravte sa na absolútnu delikatesu, ktorá je neskutočne šťavnatá, no zároveň krásne pevná, plná chuti a na povrchu upečená do dokonalej zlatistej kôrky. Spojenie jemnej cukety, sladkej mrkvy a výrazného syra vytvára harmóniu, ktorej sa nebudete vedieť dojesť. Garantujeme vám, že aj z takej obyčajnej zeleniny, akou je cuketa, sa dá vykúzliť jedlo, ktoré si zamiluje celá rodina, vrátane detí.
1. Rúru si predhrejeme na 200 °C. Menší, hlbší plech alebo zapekaciu misu (s rozmermi cca 20x30 cm) dôkladne vymastíme maslom alebo olejom a vysypeme strúhankou alebo múkou.
2. Cuketu umyjeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Vložíme ju do veľkej misy, pridáme 1,5 lyžičky soli a dôkladne premiešame. Necháme takto odpočívať 15–20 minút.
3. Dôležitý krok: Po odležaní cuketa pustí veľké množstvo vody. Túto vodu z nej musíme dôkladne odstrániť. Najjednoduchšie je to rukami – cuketu naberáme po hrstiach a poriadne ju vyžmýkame. Vodu zlejeme a vyžmýkanú cuketu vrátime do misy.
4. Kým cuketa odpočíva, očistíme si a nahrubo nastrúhame mrkvu. Cibuľu nakrájame nadrobno a syr nastrúhame nahrubo.
Zmiešanie a pečenie:
5. Do misy k vyžmýkanej cukete pridáme nastrúhanú mrkvu, nakrájanú cibuľu a nastrúhaný syr.
6. K zeleninovej zmesi pridáme 5 celých vajec, olej, preosiatu polohrubú múku s kypriacim práškom, zvyšnú ½ lyžičky soli a výdatne okoreníme čerstvo mletým čiernym korením.
7. Všetko spolu dôkladne premiešame vareškou alebo stierkou, až kým sa všetky ingrediencie nespoja do jednotnej zmesi.
8. Hotovú zmes vylejeme do pripravenej zapekacej misy a povrch rovnomerne uhladíme.
9. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 200 °C po dobu 45–50 minút. Nákyp je hotový, keď má na povrchu krásnu zlatohnedú farbu a špajdľa zapichnutá do stredu vyjde von čistá a suchá.
10. Upečený nákyp necháme pred krájaním aspoň 15 minút odpočinúť, aby sa spevnil. Podávame ho teplý alebo vychladnutý.
Poznámky
1. Vytlačenie vody z cukety je naozaj ten najdôležitejší krok. Ak ho vynecháte, nákyp bude vodnatý. Najlepšie to ide v čistej kuchynskej utierke – jednoducho do nej cuketu zabalím a poriadne vyžmýkam.2. Do cesta rada pridávam aj nasekané čerstvé bylinky ako petržlenovú vňať či pažítku. Pre pikantnejšiu verziu je fantastický aj prelisovaný strúčik cesnaku.3. Nebojte sa experimentovať so syrmi! Vynikajúci je aj s údeným syrom pre výraznejšiu chuť alebo s parmezánom, ktorý na povrchu vytvorí extra chrumkavú kôrku.4. Tento nákyp je fantastický s jednoduchým jogurtovým alebo cesnakovým dipom. Studený je skvelý na desiatu alebo ako pohostenie pre návštevy, nakrájaný na malé kocky.