Search

TOP Recept: Rascová polievka so zemiakmi – jednoduchá, lacná a výborná!

rascová polievka so zemiakmi
Rascová polievka so zemiakmi

Obsah receptu

Hľadáte recept na rýchlu, jednoduchú a pritom nesmierne chutnú polievku, ktorá vás príjemne zasýti a zahreje? Táto rascová polievka so zemiakmi je presne to, čo potrebujete! Patrí medzi tradičné poklady našej kuchyne, je nenáročná na suroviny aj prípravu a jej charakteristická chuť a vôňa drvenej rasce osloví snáď každého. Je to TOP recept, ktorý je nielen lacný, ale aj prekvapivo výborný.

Základom polievky je orestovaná cibuľka s rascou, ktorá sa zapráši múkou a zaleje vývarom. Pridané zemiaky polievku príjemne zahustia a dodajú jej sýtosť. Na záver sa do nej zavaria rozšľahané vajíčka, ktoré vytvoria jemné “obláčiky” a polievku krásne zjemnia. Je to ideálna voľba na rýchly obed počas týždňa, ale aj ako ľahká večera. Podávajte ju s čerstvým chlebom alebo len tak.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 10 minút
  • Čas varenia: cca 25-30 minút
  • Počet porcií: 4
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

  • cca 2 polievkové lyžice rastlinného oleja (napr. slnečnicový)
  • 1 ks stredne veľkej cibule
  • 1 čajová lyžička drvenej rasce
  • 1 vrchovatá polievková lyžica hladkej múky
  • 1000 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru (alebo vody s bujónom)
  • 2-3 ks stredne veľkých zemiakov (varný typ A alebo B), ošúpaných
  • Soľ (podľa chuti)
  • Čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 ks vajec
  • (Na ozdobu – voliteľné) Čerstvá petržlenová vňať, nasekaná

Postup prípravy

Príprava základu:

  1. Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na menšie kocky (približne 1,5 x 1,5 cm). Cesnak ošúpte a pripravte si ho na prelisovanie alebo nasekanie najemno (bude sa pridávať až ku koncu).
  2. Vo väčšom hrnci na polievku rozohrejte na strednom ohni rastlinný olej. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a za občasného miešania ju restujte dosklovita alebo dozlatista (trvá to približne 3-5 minút). Dávajte pozor, aby sa nespálila.
  3. K orestovanej cibuli pridajte drvenú rascu a krátko (cca 30 sekúnd) ju spolu orestujte, len aby sa krásne rozvoňala.
  4. Zaprášte orestovanú cibuľu s rascou hladkou múkou. Za stáleho miešania vytvorte svetlú zápražku (restujte približne 1 minútu).
  5. Postupne, za stáleho miešania metličkou, prilievajte k zápražke studený alebo vlažný zeleninový či kurací vývar (alebo vodu). Dôkladne rozmiešajte, aby v polievke nevznikli hrudky zo zápražky.

Varenie a dokončenie polievky:

  1. Do polievkového základu pridajte na kocky nakrájané zemiaky a čerstvo mleté čierne korenie. Priveďte polievku do varu.
  2. Keď polievka zovrie, znížte teplotu, prikryte hrniec pokrievkou (môžete nechať malú medzeru) a varte približne 15-20 minút, alebo kým nie sú zemiaky úplne mäkké.
  3. Kým sa zemiaky varia, v malom hrnčeku alebo miske vidličkou zľahka rozšľahajte 2 vajcia so štipkou soli.
  4. Keď sú zemiaky mäkké, do vriacej polievky pomaly, tenkým prúdom a za stáleho miešania metličkou alebo vidličkou vlejte rozšľahané vajcia. Miešajte, kým sa vajcia nezrazia na malé kúsky a nevytvoria v polievke typické “závarkové” vajíčka.
  5. Pridajte prelisovaný alebo najemno nasekaný cesnak. Nechajte polievku krátko (cca 1 minútu) prejsť varom.
  6. Polievku ochutnajte a finálne ju dochuťte soľou podľa potreby.

Servírovanie:

  1. Horúcu rascovú polievku so zemiakmi a vajíčkom podávajte ihneď.
  2. Na tanieri ju môžete ozdobiť čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou pre krajší vzhľad a sviežu chuť. Výborne chutí s čerstvým chlebom alebo pečivom.

Videorecept

Tipy

  1. Pre ešte výraznejšiu chuť môžete na začiatku spolu s cibuľou orestovať aj malý kúsok údenej slaninky nakrájanej na kocky.
  2. Namiesto hladkej múky na zápražku môžete použiť aj celozrnnú špaldovú múku pre zdravšiu verziu, alebo polievku zahustiť rozmixovaním časti uvarených zemiakov.
  3. Ak máte radi kyslejšie polievky, môžete na záver pridať pár kvapiek octu alebo citrónovej šťavy.
  4. Namiesto petržlenovej vňate môžete na ozdobu použiť aj čerstvú pažítku alebo majoránku.

Kuracie mäso
TIP na dnes
Recept na najlepšie kuracie mäso: Super ľahká príprava a úžasná chuť

Tento TOP recept na rascovú polievku so zemiakmi je dôkazom, že aj jednoduché a lacné jedlá môžu byť nesmierne chutné a výborné. Určite si ju uvarte!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vaříme s Mozkem, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty