Hľadáte recept na rýchlu, jednoduchú a pritom nesmierne chutnú polievku, ktorá vás príjemne zasýti a zahreje? Táto rascová polievka so zemiakmi je presne to, čo potrebujete! Patrí medzi tradičné poklady našej kuchyne, je nenáročná na suroviny aj prípravu a jej charakteristická chuť a vôňa drvenej rasce osloví snáď každého. Je to TOP recept, ktorý je nielen lacný, ale aj prekvapivo výborný.
Základom polievky je orestovaná cibuľka s rascou, ktorá sa zapráši múkou a zaleje vývarom. Pridané zemiaky polievku príjemne zahustia a dodajú jej sýtosť. Na záver sa do nej zavaria rozšľahané vajíčka, ktoré vytvoria jemné “obláčiky” a polievku krásne zjemnia. Je to ideálna voľba na rýchly obed počas týždňa, ale aj ako ľahká večera. Podávajte ju s čerstvým chlebom alebo len tak.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 10 minút
- Čas varenia: cca 25-30 minút
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
- cca 2 polievkové lyžice rastlinného oleja (napr. slnečnicový)
- 1 ks stredne veľkej cibule
- 1 čajová lyžička drvenej rasce
- 1 vrchovatá polievková lyžica hladkej múky
- 1000 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru (alebo vody s bujónom)
- 2-3 ks stredne veľkých zemiakov (varný typ A alebo B), ošúpaných
- Soľ (podľa chuti)
- Čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 ks vajec
- (Na ozdobu – voliteľné) Čerstvá petržlenová vňať, nasekaná
Postup prípravy
Príprava základu:
- Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na menšie kocky (približne 1,5 x 1,5 cm). Cesnak ošúpte a pripravte si ho na prelisovanie alebo nasekanie najemno (bude sa pridávať až ku koncu).
- Vo väčšom hrnci na polievku rozohrejte na strednom ohni rastlinný olej. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a za občasného miešania ju restujte dosklovita alebo dozlatista (trvá to približne 3-5 minút). Dávajte pozor, aby sa nespálila.
- K orestovanej cibuli pridajte drvenú rascu a krátko (cca 30 sekúnd) ju spolu orestujte, len aby sa krásne rozvoňala.
- Zaprášte orestovanú cibuľu s rascou hladkou múkou. Za stáleho miešania vytvorte svetlú zápražku (restujte približne 1 minútu).
- Postupne, za stáleho miešania metličkou, prilievajte k zápražke studený alebo vlažný zeleninový či kurací vývar (alebo vodu). Dôkladne rozmiešajte, aby v polievke nevznikli hrudky zo zápražky.
Varenie a dokončenie polievky:
- Do polievkového základu pridajte na kocky nakrájané zemiaky a čerstvo mleté čierne korenie. Priveďte polievku do varu.
- Keď polievka zovrie, znížte teplotu, prikryte hrniec pokrievkou (môžete nechať malú medzeru) a varte približne 15-20 minút, alebo kým nie sú zemiaky úplne mäkké.
- Kým sa zemiaky varia, v malom hrnčeku alebo miske vidličkou zľahka rozšľahajte 2 vajcia so štipkou soli.
- Keď sú zemiaky mäkké, do vriacej polievky pomaly, tenkým prúdom a za stáleho miešania metličkou alebo vidličkou vlejte rozšľahané vajcia. Miešajte, kým sa vajcia nezrazia na malé kúsky a nevytvoria v polievke typické “závarkové” vajíčka.
- Pridajte prelisovaný alebo najemno nasekaný cesnak. Nechajte polievku krátko (cca 1 minútu) prejsť varom.
- Polievku ochutnajte a finálne ju dochuťte soľou podľa potreby.
Servírovanie:
- Horúcu rascovú polievku so zemiakmi a vajíčkom podávajte ihneď.
- Na tanieri ju môžete ozdobiť čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou pre krajší vzhľad a sviežu chuť. Výborne chutí s čerstvým chlebom alebo pečivom.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte výraznejšiu chuť môžete na začiatku spolu s cibuľou orestovať aj malý kúsok údenej slaninky nakrájanej na kocky.
- Namiesto hladkej múky na zápražku môžete použiť aj celozrnnú špaldovú múku pre zdravšiu verziu, alebo polievku zahustiť rozmixovaním časti uvarených zemiakov.
- Ak máte radi kyslejšie polievky, môžete na záver pridať pár kvapiek octu alebo citrónovej šťavy.
- Namiesto petržlenovej vňate môžete na ozdobu použiť aj čerstvú pažítku alebo majoránku.

Tento TOP recept na rascovú polievku so zemiakmi je dôkazom, že aj jednoduché a lacné jedlá môžu byť nesmierne chutné a výborné. Určite si ju uvarte!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vaříme s Mozkem, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.