Jednoduchý a rýchly recept na tradičnú rascovú polievku (rascačku) so zemiakmi, zahustenú zápražkou a zjemnenú rozšľahaným vajíčkom. Ideálna ako ľahký obed alebo večera.
5. Postupne za miešania metličkou prilejte vývar/vodu, rozmiešajte dohladka.
Varenie a dokončenie polievky:
6. Pridajte zemiaky a čierne korenie. Priveďte k varu.
7. Znížte teplotu, prikryte a varte cca 15-20 minút, kým zemiaky nezmäknú.
8. Vajcia v hrnčeku zľahka rozšľahajte so štipkou soli.
9. Do vriacej polievky pomaly tenkým prúdom za miešania vlejte rozšľahané vajcia.
10. Pridajte prelisovaný/nasekaný cesnak. Krátko (1 min) povarte.
11. Finálne dochuťte soľou.
Servírovanie:
12. Podávajte horúcu.
13. Na tanieri ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou (voliteľné). Podávajte s chlebom.
Poznámky
1. Pre ešte výraznejšiu chuť môžete na začiatku spolu s cibuľou orestovať aj malý kúsok údenej slaninky nakrájanej na kocky.2. Namiesto hladkej múky na zápražku môžete použiť aj celozrnnú špaldovú múku pre zdravšiu verziu, alebo polievku zahustiť rozmixovaním časti uvarených zemiakov.3. Ak máte radi kyslejšie polievky, môžete na záver pridať pár kvapiek octu alebo citrónovej šťavy.4. Namiesto petržlenovej vňate môžete na ozdobu použiť aj čerstvú pažítku alebo majoránku.