Máte chuť na niečo slané, chrumkavé a zároveň rýchlo pripravené? Tieto bleskové slané záviny z lístkového cesta plnené lahodnou zmesou salámy, syra a vajíčka sú presne to, čo hľadáte! Sú ideálnou voľbou, keď čakáte návštevu, potrebujete rýchlu večeru alebo len máte chuť na neodolateľnú slanú chuťovku. Vďaka pridanému syru sú záviny krásne šťavnaté a vláčne vo vnútri, zatiaľ čo lístkové cesto na povrchu úžasne chrumká.
Príprava týchto závinov je taká jednoduchá, že ju zvládne aj úplný začiatočník v kuchyni. Použitie hotového lístkového cesta vám ušetrí množstvo času a námahy. Plnka z nastrúhanej salámy, syra a vajec je rýchlo hotová a výsledok je vždy zaručene lahodný. Posypané čiernym sezamom nielen skvele vyzerajú, ale získajú aj zaujímavú orieškovú príchuť.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20 minút
- Čas pečenia: cca 20-25 minút
- Počet porcií: 8 menších kúskov (z 2 plátov cesta)
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
Na plnku a cesto:
- 200 g trvanlivej salámy (napr. Vysočina, Lovecká saláma) alebo kvalitnej suchej klobásy
- 200 g tvrdého syra (napr. eidam, gouda, čedar), nahrubo nastrúhaného
- 2 ks vajec (veľkosť M, do plnky)
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Soľ podľa chuti (opatrne, saláma a syr sú slané)
- 2 balenia rolovaného lístkového cesta (každé cca 275 g)
- Hladká múka na pomúčenie pracovnej dosky (podľa potreby)
Na potretie a posypanie:
- 1 ks vajce (veľkosť M, na potretie)
- cca 30 g čiernych sezamových semienok (alebo bielych, podľa preferencie)
Postup prípravy
Príprava plnky:
- Príprava surovín na plnku: Trvanlivú salámu (alebo klobásu, 200 g) nastrúhajte najemno na strúhadle, alebo ju môžete nakrájať na veľmi malé, jemné kocky. Tvrdý syr (200 g) nastrúhajte nahrubo.
- Miešanie plnky: V stredne veľkej mise dôkladne zmiešajte nastrúhanú salámu s nastrúhaným tvrdým syrom. K tejto zmesi pridajte 2 celé vajcia. Dochuťte čerstvo mletým čiernym korením podľa vašej chuti. Soľ pridávajte opatrne, až po ochutnaní, keďže saláma aj syr sú zvyčajne slané samy o sebe. Všetky ingrediencie dôkladne premiešajte vareškou alebo rukami, aby vznikla kompaktná a dobre spojená plnka.
Tvarovanie a plnenie závinov:
- Predpríprava rúry a cesta: Rúru predhrejte na 200 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si väčší plech na pečenie a vysteľte ho papierom na pečenie.
- Príprava plátov cesta: Obe rolované lístkové cestá postupne rozviňte na jemne pomúčenej pracovnej doske (ak nie sú už na papieri, na ktorom sa pečú). Každý plát cesta prekrojte ostrým nožom pozdĺžne na polovicu, čím získate celkovo štyri dlhšie obdĺžniky cesta.
- Nanášanie plnky: Na každý z týchto štyroch obdĺžnikov cesta rovnomerne rozotrite štvrtinu pripravenej salámovo-syrovej náplne. Snažte sa náplň rozložiť po celej ploche, pričom nechajte okraje cesta (približne 1 cm široké) voľné – tie poslúžia na lepšie spojenie a uzavretie závinu.
- Rolovanie závinov: Každú naplnenú časť cesta opatrne, ale pevne zrolujte do tvaru menšej rolády (závinu). Okraje cesta na konci a po bokoch dobre zlepte k sebe (môžete ich zľahka potrieť trochou vody alebo rozšľahaného vajca pre ešte lepšie spojenie), aby náplň počas pečenia zbytočne nevytekala. Takto vytvoríte štyri menšie záviny.
- Príprava kúskov: Každý z týchto štyroch závinov potom môžete prekrojiť ostrým nožom na polovicu, čím získate celkovo osem kratších kúskov pripravených na pečenie. (Alebo ich môžete nechať vcelku ako dlhšie záviny, podľa preferencie).
Pečenie:
- Ukladanie na plech a potieranie: Pripravené záviny (alebo ich prekrojené časti) ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie, s malými rozostupmi medzi sebou. V malej miske dôkladne rozšľahajte 1 celé vajce. Pomocou mašlovačky ním starostlivo potrite celý povrch každého závinu.
- Posypanie a pečenie: Potreté záviny nakoniec bohato posypte čiernymi sezamovými semienkami (alebo bielymi, ak preferujete). Pripravený plech so závinmi vložte do rúry predhriatej na 200 °C.
- Doba pečenia: Pečte približne 20-25 minút, alebo kým nie sú záviny na povrchu krásne zlatohnedé, nafúknuté a chrumkavé. Sledujte ich počas pečenia, aby sa nespálili.
Dokončenie a servírovanie:
- Chladnutie: Upečené slané záviny vyberte z rúry a nechajte ich na plechu alebo na kuchynskej mriežke mierne vychladnúť.
- Podávanie: Najlepšie chutia ešte teplé, keď je syr vo vnútri pekne roztopený a cesto chrumkavé. Sú však výborné aj studené. Môžete ich podávať samostatne ako chuťovku, alebo napríklad s obľúbeným dipom či čerstvou zeleninou.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte zaujímavejšiu chuť plnky môžem pridať aj trochu sušeného oregana, bazalky alebo prelisovaný strúčik cesnaku.
- Namiesto trvanlivej salámy môžem použiť aj kvalitnú šunku, na kocky nakrájanú údenú slaninku (tú odporúčam krátko opiecť pred pridaním do plnky) alebo pikantnejšiu klobásu.
- Ak chcem záviny ozvláštniť, môžem do plnky pridať aj trochu najemno nasekanej jarnej cibuľky alebo olív.
- Pred pečením môžem povrch závinov okrem sezamu posypať aj hrubozrnnou soľou alebo strúhaným parmezánom pre extra chrumkavosť a chuť.
Tento TOP recept na bleskové slané záviny je skvelou voľbou, keď potrebujete rýchlo pripraviť niečo chutné a efektné. Určite si ich zamilujete!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Мелодия вкуса, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.