Máte chuť na niečo slané, chrumkavé a zároveň rýchlo pripravené? Tieto bleskové slané záviny z lístkového cesta plnené lahodnou zmesou salámy, syra a vajíčka sú presne to, čo hľadáte!
200gtrvanlivej salámy (napr. Vysočina)najemno nastrúhanej alebo na malé kocky
200gtvrdého syra (napr. eidam)nahrubo nastrúhaného
2ksvajec(veľkosť M, do plnky)
Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Soľ podľa chuti(opatrne)
2baleniarolovaného lístkového cesta(každé cca 275 g)
Hladká múka na pomúčenie pracovnej dosky(podľa potreby)
Na potretie a posypanie:
1ksvajce(veľkosť M, na potretie)
30gčiernych sezamových semienokcca
Pokyny
Príprava plnky:
1. Salámu nastrúhajte najemno/nakrájajte na malé kocky. Syr nastrúhajte nahrubo.
2. V mise zmiešajte salámu, syr, 2 vajcia a čierne korenie. Prípadne dosoľte. Dôkladne premiešajte.
Tvarovanie a plnenie závinov:
3. Rúru predhrejte na 200°C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
4. Oba pláty lístkového cesta rozviňte. Každý prekrojte pozdĺžne na polovicu (vzniknú 4 obdĺžniky).
5. Na každý obdĺžnik rovnomerne rozotrite štvrtinu plnky (okraje nechajte voľné).
6. Každú časť pevne zrolujte do závinu. Okraje dobre zlepte (môžete potrieť vodou/vajcom).
7. Každý zo 4 závinov môžete prekrojiť na polovicu (vznikne 8 kúskov).
Pečenie:
8. Záviny ukladajte na plech. Potrite ich rozšľahaným vajcom (1ks).
9. Bohato posypte čiernymi sezamovými semienkami. Vložte do rúry predhriatej na 200°C.
10. Pečte cca 20-25 minút do zlato-hneda a chrumkava.
Dokončenie a servírovanie:
11. Upečené záviny nechajte mierne vychladnúť na plechu alebo mriežke.
12. Podávajte teplé alebo studené.
Poznámky
1. Pre ešte zaujímavejšiu chuť plnky môžem pridať aj trochu sušeného oregana, bazalky alebo prelisovaný strúčik cesnaku.2. Namiesto trvanlivej salámy môžem použiť aj kvalitnú šunku, na kocky nakrájanú údenú slaninku (tú odporúčam krátko opiecť pred pridaním do plnky) alebo pikantnejšiu klobásu.3. Ak chcem záviny ozvláštniť, môžem do plnky pridať aj trochu najemno nasekanej jarnej cibuľky alebo olív.4. Pred pečením môžem povrch závinov okrem sezamu posypať aj hrubozrnnou soľou alebo strúhaným parmezánom pre extra chrumkavosť a chuť.