Dajte si pauzu od mäsa a vyskúšajte tieto fantastické zeleninové fašírky zo šošovice. Sú tak dokonale dochutené, sýte a plné textúr, že vám mäso ani nenapadne. Je to môj obľúbený recept na zdravý, no zároveň naozaj poctivý bezmäsitý obed, ktorý si zamiluje každý.
Základom je kombinácia sladkého batátu, výživnej červenej šošovice a aromatického korenia Garam Masala. Pripravíme si spolu jedlo, ktoré je dôkazom, že bezmäsité nemusí znamenať nudné?
Ako pripraviť najlepšie šošovicové fašírky?
Uvarte červenú šošovicu domäkka a rozmixujte ju na pastu. Na panvici orestujte cibuľu, pór, mrkvu a batát. Zmiešajte rozmixovanú šošovicu, orestovanú zeleninu, strúhanku a výrazné koreniny. Z hmoty tvarujte fašírky a na panvici ich opečte dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas varenia: 30 minút
- Počet porcií: cca 8–10 fašírok (3-4 porcie)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 380 kcal/porcia
- Trend: Bezmäsité jedlo, Vegánske
Potrebujeme
- 200 g červenej šošovice
- 1 ks väčšieho batátu (sladkého zemiaka)
- 1 ks mrkvy
- 1 ks cibule
- 1 ks póru (biela a svetlozelená časť)
- 3 strúčiky cesnaku
- 50 g strúhanky
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- šťava z ½ citróna
- 1 ČL korenia Garam Masala
- 1 ČL mletej rasce
- 1 ČL kajenského korenia (alebo menej, podľa chuti)
- 2 ČL soli
- 1 ČL jedlej sódy
- olivový olej na restovanie
- rastlinný olej na smaženie
Postup prípravy
Príprava základu
- Najprv uvarte šošovicu. Prepláchnite ju pod tečúcou vodou, vložte do hrnca, zalejte dvojnásobným objemom vody a varte na miernom ohni asi 15-20 minút, kým nie je úplne mäkká.
- Medzitým si pripravte zeleninu. Cibuľu a pór nasekajte nadrobno. Mrkvu a ošúpaný batát nastrúhajte na hrubom strúhadle.
- Na veľkej panvici rozohrejte 2 lyžice olivového oleja. Pridajte cibuľu a pór a restujte ich dosklovita, asi 3-4 minúty.
- Pridajte nastrúhanú mrkvu a batát. Za občasného miešania všetko spolu restujte ďalších 10 minút, kým zelenina nezmäkne a nezosladne.
- Na poslednú minútu pridajte prelisovaný cesnak a všetky koreniny: soľ, kajenské korenie, rascu a Garam Masala. Krátko premiešajte, aby sa rozvoňali.
- Orestovanú zeleninu odstavte z tepla a nechajte ju mierne vychladnúť.
Tvorba a smaženie fašírok
- Uvarenú šošovicu sceďte od prípadnej prebytočnej vody. V mise ju zmiešajte s citrónovou šťavou a nasekanou petržlenovou vňaťou a rozmixujte ponorným mixérom na hrubšiu pastu.
- Vo veľkej mise teraz zmiešajte všetko dokopy: vychladnutú zeleninovú zmes, rozmixovanú šošovicu, strúhanku a jedlú sódu. Rukami dôkladne vypracujte kompaktnú hmotu.
- Z hmoty tvarujte rukami menšie fašírky alebo placky (hrubé asi 1,5 cm). Ak sa zmes lepí, navlhčite si ruky trochou studenej vody.
- Na panvici rozohrejte tenkú vrstvu oleja na smaženie. Fašírky opekajte na strednom plameni z každej strany asi 3–4 minúty do krásnej tmavozlatej a chrumkavej farby.
- Hotové fašírky odkladajte na tanier vystlaný papierovou utierkou, ktorá odsaje prebytočný olej.
Videorecept
Tipy
- Šošovicu naozaj uvarte: Červená šošovica je síce hotová za 15 minút, no tento krok je kľúčový. Len namočená by zostala v strede fašírky surová a mohla by spôsobiť tráviace ťažkosti. Uvarením zaručíte dokonalú chuť aj stráviteľnosť.
- Chrumkavé zvonku, vláčne vnútri: Pre extra chrumkavý povrch môžete vytvarované fašírky pred smažením ešte jemne obaliť v strúhanke alebo kukuričnom škrobe. Vnútri zostanú vďaka batátu a šošovici krásne vláčne.
- S čím ich podávať? Tieto fašírky sú fantastické s jednoduchým jogurtovým alebo cesnakovým dipom a čerstvým šalátom. Skvele sa hodia aj do burgerovej žemle alebo ako príloha k zemiakovej kaši.
Variácie
- Menej pikantné: Ak varíte pre deti alebo nemáte radi ostré, vynechajte kajenské korenie a namiesto neho pridajte lyžičku sladkej alebo údenej papriky.
- S inou strukovinou: Recept funguje skvele aj s uvareným a rozmixovaným cícerom alebo s hnedou šošovicou pre hutnejšiu textúru.
- Bezlepková verzia: Namiesto klasickej strúhanky použite bezlepkovú strúhanku, najemno pomleté ovsené vločky alebo cícerovú múku.
Záver
Sú dôkazom, že bezmäsitý obed môže byť vzrušujúci, sýty a plný chuti. Prajem vám dobrú chuť!
Tento recept je inšpirovaný od Zdravé recepty, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.
