Leto a sezóna cukiet sú v plnom prúde a s nimi prichádza aj chuť na ľahké, svieže a rýchle jedlá. Ak hľadáte dokonalý recept, ktorý splní všetky tieto požiadavky, práve ste ho našli. Tieto cuketové placky pečené v rúre sú fantastickou a zdravšou alternatívou ku klasickým vyprážaným verziám. Zvonku sú nádherne zlatisté a chrumkavé, zvnútra zostávajú úžasne šťavnaté a plné chuti vďaka pridanému syru a bylinkám. Korunou celého jedla je bleskový smotanový dip s kôprom a uhorkou, ktorý placky povýši na gurmánsky zážitok. Pripravte sa na novú závislosť!
Celá príprava je neuveriteľne jednoduchá a nezaberie vám viac ako pol hodinu. Je to ideálny recept na rýchly obed, ľahkú večeru alebo ako pohostenie pre návštevu, ktoré zaručene zožne úspech. Zabudnite na prskajúci olej a výčitky z mastného jedla. Tieto placky sú dôkazom, že zdravo môže znamenať aj absolútne lahodne. Poďme sa do toho pustiť!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20 minút
- Čas pečenia: 20 minút
- Počet porcií/kusov: cca 10-12 placiek (približne 4 porcie)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na cuketové placky:
- 2 ks stredne veľkej cukety
- 2 ks vajec
- 100 g nahrubo nastrúhaného tvrdého syra (napr. eidam alebo gouda)
- soľ (podľa chuti)
- čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
- 1 menší zväzok jarnej cibuľky (aj so zelenou časťou)
- 5 vetvičiek čerstvého kôpru
- 3-4 PL hladkej múky
- 1/2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
Na smotanový dip:
- 3 PL hustej kyslej smotany (aspoň 16%)
- 1 menší kus šalátovej uhorky
- 1 strúčik cesnaku
- čerstvý kôpor (podľa chuti)
- soľ (podľa chuti)
- čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
Postup prípravy
Príprava cuketového cesta
- Cukety umyjeme, osušíme a odkrojíme z nich konce. Následne ich celé aj so šupkou nastrúhame na hrubom strúhadle do väčšej misy.
- Nastrúhanú cuketu poriadne osolíme, premiešame a necháme približne 10 minút postáť. Soľ z cukety vytiahne prebytočnú vodu.
- Dôležité: Po 10 minútach z cukety rukami alebo cez čistú utierku vytlačíme maximum vody. Čím suchšia cuketa bude, tým chrumkavejšie budú výsledné placky.
- K vyžmýkanej cukete pridáme nahrubo nastrúhaný syr, vajíčka, nadrobno nasekanú jarnú cibuľku a nasekaný kôpor. Dochutíme čerstvo mletým čiernym korením.
- Nakoniec do zmesi postupne zapracujeme hladkú múku zmiešanú s kypriacim práškom. Všetko dôkladne premiešame, aby nám vzniklo kompaktné cesto.
Pečenie placiek a príprava dipu
- Rúru si predhrejeme na 180 °C. Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie.
- Pomocou lyžice alebo rúk tvarujeme z cesta placky požadovanej veľkosti a ukladáme ich na pripravený plech.
- Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme približne 20 minút, alebo kým nie sú placky na povrchu krásne zlatisté a pevné. V polovici pečenia ich môžeme otočiť pre ešte rovnomernejšie prepečenie.
- Kým sa placky pečú, pripravíme si dip. Menšiu šalátovú uhorku ošúpeme a nastrúhame najemno. V miske potom zmiešame kyslú smotanu, nadrobno nasekaný kôpor, prelisovaný strúčik cesnaku a nastrúhanú uhorku. Dip dochutíme soľou a korením a dáme chladiť.
- Upečené placky podávame ihneď, horúce, spolu so studeným smotanovým dipom.
Videorecept
Tipy
- Šťavu, ktorú ste vytlačili z cukety, určite nevylievajte! Môžem ju použiť napríklad na zriedenie krémovej polievky alebo ju pridať do varenia rizota pre extra chuť a živiny.
- Pre extra chrumkavú verziu môžete placky vysmažiť aj na panvici na troche oleja. Smažte ich približne 3-4 minúty z každej strany dozlatista. Usmažené placky potom vždy odkladám na papierovú utierku, aby odsala prebytočný tuk.
- Do cesta na placky rada pridávam aj iné bylinky, ktoré mám poruke, napríklad nasekanú petržlenovú vňať alebo mätu. Práve mäta sa skvele hodí aj do dipu namiesto kôpru.
- Dip je výborný nielen na namáčanie. Často ním potriem hotovú placku, pridám plátok čerstvej paradajky alebo reďkovky a preložím ju napoly. Vznikne tak skvelá malá a sýta desiata.
Tieto cuketové placky sú jednoducho stávkou na istotu. Sú dôkazom, že aj z obyčajnej zeleniny sa dá vykúzliť jedlo, ktoré si zamiluje celá rodina a ku ktorému sa budete radi vracať počas celého leta. Dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od Готовим дома, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.
