Leto a sezóna cukiet sú v plnom prúde a s nimi prichádza aj chuť na ľahké, svieže a rýchle jedlá. Ak hľadáte dokonalý recept, ktorý splní všetky tieto požiadavky, práve ste ho našli. Tieto cuketové placky pečené v rúre sú fantastickou a zdravšou alternatívou ku klasickým vyprážaným verziám. Zvonku sú nádherne zlatisté a chrumkavé, zvnútra zostávajú úžasne šťavnaté a plné chuti vďaka pridanému syru a bylinkám. Korunou celého jedla je bleskový smotanový dip s kôprom a uhorkou, ktorý placky povýši na gurmánsky zážitok. Pripravte sa na novú závislosť!
100gnahrubo nastrúhaného tvrdého syra(napr. eidam alebo gouda)
soľ(podľa chuti)
čerstvo mleté čierne korenie(podľa chuti)
1menší zväzokjarnej cibuľky(aj so zelenou časťou)
5vetvičiekčerstvého kôpru
3-4PLhladkej múky
1/2ČLkypriaceho prášku do pečiva
Na smotanový dip:
3PLhustej kyslej smotany(aspoň 16%)
1menší kusšalátovej uhorky
1strúčikcesnaku
čerstvý kôpor(podľa chuti)
soľ(podľa chuti)
čerstvo mleté čierne korenie(podľa chuti)
Pokyny
Príprava cuketového cesta
1. Cukety umyjeme, osušíme a odkrojíme z nich konce. Následne ich celé aj so šupkou nastrúhame na hrubom strúhadle do väčšej misy.
2. Nastrúhanú cuketu poriadne osolíme, premiešame a necháme približne 10 minút postáť. Soľ z cukety vytiahne prebytočnú vodu.
3. Dôležité: Po 10 minútach z cukety rukami alebo cez čistú utierku vytlačíme maximum vody. Čím suchšia cuketa bude, tým chrumkavejšie budú výsledné placky.
5. Nakoniec do zmesi postupne zapracujeme hladkú múku zmiešanú s kypriacim práškom. Všetko dôkladne premiešame, aby nám vzniklo kompaktné cesto.
Pečenie placiek a príprava dipu
6. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie.
7. Pomocou lyžice alebo rúk tvarujeme z cesta placky požadovanej veľkosti a ukladáme ich na pripravený plech.
8. Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme približne 20 minút, alebo kým nie sú placky na povrchu krásne zlatisté a pevné. V polovici pečenia ich môžeme otočiť pre ešte rovnomernejšie prepečenie.
9. Kým sa placky pečú, pripravíme si dip. Menšiu šalátovú uhorku ošúpeme a nastrúhame najemno. V miske potom zmiešame kyslú smotanu, nadrobno nasekaný kôpor, prelisovaný strúčik cesnaku a nastrúhanú uhorku. Dip dochutíme soľou a korením a dáme chladiť.
10. Upečené placky podávame ihneď, horúce, spolu so studeným smotanovým dipom.
Poznámky
1. Šťavu, ktorú ste vytlačili z cukety, určite nevylievajte! Môžem ju použiť napríklad na zriedenie krémovej polievky alebo ju pridať do varenia rizota pre extra chuť a živiny.2. Pre extra chrumkavú verziu môžete placky vysmažiť aj na panvici na troche oleja. Smažte ich približne 3-4 minúty z každej strany dozlatista. Usmažené placky potom vždy odkladám na papierovú utierku, aby odsala prebytočný tuk.3. Do cesta na placky rada pridávam aj iné bylinky, ktoré mám poruke, napríklad nasekanú petržlenovú vňať alebo mätu. Práve mäta sa skvele hodí aj do dipu namiesto kôpru.4. Dip je výborný nielen na namáčanie. Často ním potriem hotovú placku, pridám plátok čerstvej paradajky alebo reďkovky a preložím ju napoly. Vznikne tak skvelá malá a sýta desiata.