Publikované: 30. septembra 2025, 07:00
Varujem vás vopred, tento recept je extrémne návykový a jeden plech nikdy nestačí! Odkedy som ho vyskúšala, iné kuracie fašírky už nerobím. Vďaka geniálnemu triku s pridaním surových zemiakov sú neskutočne šťavnaté a mäkké. A keďže sa pečú v rúre, sú oveľa ľahšie a zdravšie ako tie klasické vyprážané. Sú naozaj tak dobré, že ich vždy radšej robím z dvojitej dávky.
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 minút
- Čas varenia/pečenia: 30 minút
- Počet porcií: cca 20-24 fašírok (2 plechy)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 160 kcal/fašírka
- Trend: Jedlo z jedného plechu / Zdravá večera
Potrebujeme
- 700 g kuracích pŕs
- 800 g vykostených kuracích stehien
- 1 kg zemiakov
- 2 ks veľkej cibule
- 1 ks veľká červená paprika
- 2 PL detskej krupice
- 3 ks paradajok
- 100 g tvrdého syra (napr. eidam)
- zväzok čerstvej petržlenovej vňate
- 1 ČL sušeného cesnaku
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Postup prípravy
- Príprava mäsa a zeleniny. Kuracie prsia a stehná nakrájajte na menšie kocky. Cibuľu a papriku (zbavenú jadierok) taktiež nakrájajte na väčšie kusy.
- Mäso spolu s cibuľou a paprikou pomeľte na mlynčeku na mäso na strednej hrúbke.
- Príprava zemiakov (dôležitý krok!). Zemiaky ošúpte a nastrúhajte nahrubo. V rukách alebo cez čistú utierku z nich dôkladne vyžmýkajte všetku prebytočnú vodu.
- Miešanie zmesi. Vo veľkej mise zmiešajte pomletú mäsovo-zeleninovú zmes s vyžmýkanými zemiakmi.
- Pridajte soľ, čierne korenie, mletú papriku a sušený cesnak. Nakoniec vmiešajte krupicu, ktorá pomôže vstrebať zvyšnú vlhkosť a fašírky krásne spojí. Všetko dôkladne premiešajte rukou, aby sa chute prepojili.
- Tvarovanie a pečenie. Rúru si predhrejte na 180 °C. Dva plechy vysteľte papierom na pečenie.
- Z mäsovej zmesi tvarujte v navlhčených rukách väčšie, ploské fašírky (s hrúbkou asi 1,5 cm) a ukladajte ich na pripravené plechy.
- Pečte 20 minút.
- Dokončenie. Po 20 minútach plechy vyberte z rúry. Na každú fašírku položte tenký plátok paradajky, bohato posypte nahrubo nastrúhaným syrom a nasekanou petržlenovou vňaťou.
- Vráťte do rúry a pečte ďalších 10 minút, kým sa syr krásne neroztopí a nezačne zlatnúť.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Prečo pridať surový zemiak? Nastrúhaný a poriadne vyžmýkaný surový zemiak je starý overený trik pre tie najšťavnatejšie fašírky. Počas pečenia uvoľňuje vlhkosť priamo do mäsovej zmesi a výsledok je úžasne jemný a nikdy nie suchý.
- Chcete ich radšej z panvice? Žiadny problém. Vytvarované fašírky jednoducho opražte na troche oleja na strednom plameni z oboch strán dozlatista. Keď ich otočíte na druhú stranu, obložte ich paradajkou a syrom, prikryte panvicu pokrievkou a na miernom ohni nechajte dôjsť asi 10 minút, kým sa syr neroztopí.
Jednoduché variácie
- S ovsenými vločkami: Pre ešte zdravšiu a vlákninou bohatšiu verziu nahraďte krupicu 2-3 lyžicami jemných ovsených vločiek. Skvele zahustia zmes a dodajú jej ďalšie benefity.
- Pikantná verzia: Do mäsovej zmesi pridajte pol lyžičky mletej údenej papriky a štipku čili. Fašírky získajú skvelú dymovú a jemne pikantnú chuť.
Výsledkom sú ľahké, šťavnaté a chuťovo bohaté fašírky, ktoré chutia fantasticky teplé na obed, ale aj studené na druhý deň, napríklad v žemli. Podávajte so zemiakovou kašou a čerstvým zeleninovým šalátom.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube Алена Митрофанова, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.
