Search

Tieto kuracie fašírky so zemiakmi sú tak dobré, že ich budete piecť na dva plechy naraz.

Pečené kuracie fašírky
Pečené kuracie fašírky

Obsah receptu

Publikované: 30. septembra 2025, 07:00

Varujem vás vopred, tento recept je extrémne návykový a jeden plech nikdy nestačí! Odkedy som ho vyskúšala, iné kuracie fašírky už nerobím. Vďaka geniálnemu triku s pridaním surových zemiakov sú neskutočne šťavnaté a mäkké. A keďže sa pečú v rúre, sú oveľa ľahšie a zdravšie ako tie klasické vyprážané. Sú naozaj tak dobré, že ich vždy radšej robím z dvojitej dávky.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 25 minút
  • Čas varenia/pečenia: 30 minút
  • Počet porcií: cca 20-24 fašírok (2 plechy)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 160 kcal/fašírka
  • Trend: Jedlo z jedného plechu / Zdravá večera

Potrebujeme

  • 700 g kuracích pŕs
  • 800 g vykostených kuracích stehien
  • 1 kg zemiakov
  • 2 ks veľkej cibule
  • 1 ks veľká červená paprika
  • 2 PL detskej krupice
  • 3 ks paradajok
  • 100 g tvrdého syra (napr. eidam)
  • zväzok čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 ČL sušeného cesnaku
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Postup prípravy

  1. Príprava mäsa a zeleniny. Kuracie prsia a stehná nakrájajte na menšie kocky. Cibuľu a papriku (zbavenú jadierok) taktiež nakrájajte na väčšie kusy.
  2. Mäso spolu s cibuľou a paprikou pomeľte na mlynčeku na mäso na strednej hrúbke.
  3. Príprava zemiakov (dôležitý krok!). Zemiaky ošúpte a nastrúhajte nahrubo. V rukách alebo cez čistú utierku z nich dôkladne vyžmýkajte všetku prebytočnú vodu.
  4. Miešanie zmesi. Vo veľkej mise zmiešajte pomletú mäsovo-zeleninovú zmes s vyžmýkanými zemiakmi.
  5. Pridajte soľ, čierne korenie, mletú papriku a sušený cesnak. Nakoniec vmiešajte krupicu, ktorá pomôže vstrebať zvyšnú vlhkosť a fašírky krásne spojí. Všetko dôkladne premiešajte rukou, aby sa chute prepojili.
  6. Tvarovanie a pečenie. Rúru si predhrejte na 180 °C. Dva plechy vysteľte papierom na pečenie.
  7. Z mäsovej zmesi tvarujte v navlhčených rukách väčšie, ploské fašírky (s hrúbkou asi 1,5 cm) a ukladajte ich na pripravené plechy.
  8. Pečte 20 minút.
  9. Dokončenie. Po 20 minútach plechy vyberte z rúry. Na každú fašírku položte tenký plátok paradajky, bohato posypte nahrubo nastrúhaným syrom a nasekanou petržlenovou vňaťou.
  10. Vráťte do rúry a pečte ďalších 10 minút, kým sa syr krásne neroztopí a nezačne zlatnúť.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Prečo pridať surový zemiak? Nastrúhaný a poriadne vyžmýkaný surový zemiak je starý overený trik pre tie najšťavnatejšie fašírky. Počas pečenia uvoľňuje vlhkosť priamo do mäsovej zmesi a výsledok je úžasne jemný a nikdy nie suchý.
  2. Chcete ich radšej z panvice? Žiadny problém. Vytvarované fašírky jednoducho opražte na troche oleja na strednom plameni z oboch strán dozlatista. Keď ich otočíte na druhú stranu, obložte ich paradajkou a syrom, prikryte panvicu pokrievkou a na miernom ohni nechajte dôjsť asi 10 minút, kým sa syr neroztopí.

Jednoduché variácie

  • S ovsenými vločkami: Pre ešte zdravšiu a vlákninou bohatšiu verziu nahraďte krupicu 2-3 lyžicami jemných ovsených vločiek. Skvele zahustia zmes a dodajú jej ďalšie benefity.
  • Pikantná verzia: Do mäsovej zmesi pridajte pol lyžičky mletej údenej papriky a štipku čili. Fašírky získajú skvelú dymovú a jemne pikantnú chuť.

Výsledkom sú ľahké, šťavnaté a chuťovo bohaté fašírky, ktoré chutia fantasticky teplé na obed, ale aj studené na druhý deň, napríklad v žemli. Podávajte so zemiakovou kašou a čerstvým zeleninovým šalátom.

Recept je inšpirovaný videom z Youtube Алена Митрофанова, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty