Varujem vás vopred, tento recept je extrémne návykový! Odkedy som ho vyskúšala, iné kuracie fašírky už nerobím. Vďaka pridaným surovým zemiakom sú neskutočne šťavnaté a mäkké. Pečenie v rúre je zdravšie a jednoduchšie. Sú naozaj tak dobré, že ich vždy radšej robím z dvojitej dávky.
1. Príprava mäsa a zeleniny. Kuracie stehná a prsia nakrájajte na kocky. Cibuľu a papriku taktiež nakrájajte na väčšie kusy.
2. Mäso spolu s cibuľou a paprikou pomeľte na mlynčeku na mäso.
3. Príprava zemiakov (dôležitý krok!). Zemiaky ošúpte a nastrúhajte nahrubo. Rukami z nich dôkladne vyžmýkajte všetku prebytočnú vodu.
4. Miešanie zmesi. V veľkej mise zmiešajte pomletú mäsovo-zeleninovú zmes s vyžmýkanými zemiakmi.
5. Pridajte soľ, čierne korenie, mletú papriku a sušený cesnak. Nakoniec vmiešajte krupicu. Všetko dôkladne premiešajte rukou.
6. Tvarovanie a pečenie. Rúru si predhrejte na 180 °C. Dva plechy vysteľte papierom na pečenie.
7. Z mäsovej zmesi tvarujte v navlhčených rukách väčšie, ploské fašírky a ukladajte ich na plech.
8. Pečte 20 minút.
9. Dokončenie. Po 20 minútach plechy vyberte z rúry. Na každú fašírku položte tenký plátok paradajky, posypte nahrubo nastrúhaným syrom a nasekanou petržlenovou vňaťou.
10. Vráťte do rúry a pečte ďalších 10 minút, kým sa syr krásne neroztopí a nezozlatne.
Poznámky
1. Prečo pridať surový zemiak? Nastrúhaný a vyžmýkaný surový zemiak je starý trik pre tie najšťavnatejšie fašírky. Počas pečenia uvoľňuje vlhkosť priamo do mäsovej zmesi a výsledok je úžasne jemný a nikdy nie suchý.2. Vyprážaná verzia. Ak preferujete klasiku z panvice, žiadny problém. Vytvarované fašírky jednoducho opražte na troche oleja na strednom plameni z oboch strán dozlatista. Po otočení na druhú stranu ich obložte paradajkou a syrom, prikryte pokrievkou a na miernom ohni nechajte dôjsť asi 10 minút.