Tieto domáce mliečne rezy pečiem pravidelne, odkedy mi deti povedali, že sú lepšie ako tie z obchodu. Tajomstvo ich jemnosti sa skrýva v jogurtovom ceste a ľahkom smotanovom kréme. Výsledok je zaručený – vláčny a neodolateľne mliečny.
Vďaka jogurtu je kakaové cesto krásne vláčne aj na druhý deň. Milujem ten moment, keď sa krém spojí s mäkkým korpusom. Pripravíte si s nami túto dobrotu?
Ako správne pripraviť domáce mliečne rezy?
Z vajec, cukru, jogurtu a múky vymiešajte hladké cesto. Upečte dva tenké kakaové pláty. Medzitým vyšľahajte krém zo smotany a mlieka. Krém natrite medzi vychladnuté korpusy a nechajte stuhnúť.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 minút
- Čas pečenia/varenia: 20 minút (2x 10 min)
- Počet porcií: cca 15 rezov (1 plech)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 280 kcal/rez
- Trend: Rýchly
Potrebujeme
Cesto
- 3 ks vajcia
- 170 g kryštálového cukru
- 180 ml oleja (napr. slnečnicového)
- 210 g bieleho jogurtu
- 110 g hladkej múky
- 16 g kakaa
- 10 g kypriaceho prášku do pečiva
- 10 g vanilkového cukru
Krém
- 200 ml smotany na šľahanie (33 %)
- 200 ml studeného mlieka
- 150 g šľahačky v prášku (stužovač)
- 2 ČL medu
Postup prípravy
- Najprv si pripravte krém. V mise zmiešajte smotanu na šľahanie so studeným mliekom.
- Pridajte šľahačku v prášku a med. Potom všetko spolu šľahajte, kým nevznikne tuhý krém.
- Krém odložte do chladničky. Následne sa pustite do prípravy cesta na korpusy.
- Rúru si predhrejte na 180 °C. Pripravte si väčší plech (cca 30×40 cm) a vysteľte ho papierom na pečenie.
- Vajcia vyšľahajte s oboma druhmi cukru do svetlej a nadýchanej peny.
- Do peny postupne zašľahajte olej. Potom pridajte biely jogurt a len zľahka premiešajte.
- V samostatnej miske zmiešajte preosiatu múku. Pridajte kakao a kypriaci prášok.
- Sypkú zmes opatrne zapracujte do vajíčkovej hmoty. Vymiešajte hladké cesto bez hrudiek.
- Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti. Prvú polovicu vylejte na plech a rovnomerne rozotrite.
- Pečte v predhriatej rúre približne 10 minút. Potom korpus vyberte a nechajte ho vychladnúť.
- Rovnakým spôsobom upečte aj druhý plát cesta a taktiež ho nechajte úplne vychladnúť.
- Z oboch vychladnutých korpusov opatrne stiahnite papier na pečenie. Okraje môžete zarovnať nožom.
- Jeden korpus vložte naspäť na plech (alebo do ráfika). Natrite naň celý vychladený krém a uhlaďte ho.
- Prikryte druhým korpusom a jemne pritlačte. Koláč prikryte fóliou a dajte chladiť aspoň na 2 hodiny.
Videorecept
Tipy
- Preosejte sypké suroviny: Múku a kakao vždy preosejte cez sitko. Vďaka tomu sa cesto prevzdušní, bude nadýchanejšie a nebudú v ňom žiadne hrudky.
- Pozor na prešľahanie krému: Krém šľahajte len dovtedy, kým nie je pevný. Ak by ste ho šľahali príliš dlho, mohol by sa zraziť a zriednuť.
- Nechajte ich odpočinúť: Pred podávaním vyberte rezy z chladničky a nechajte ich asi 10 minút postáť pri izbovej teplote. Krém aj cesto zmäknú a chute sa lepšie rozvinú.
Variácie
- Do krému pridajte lyžičku citrónovej kôry pre sviežejší nádych.
- Povrch hotových rezov môžete poliať tenkou vrstvou čokoládovej polevy.
Časté otázky
Môžem použiť iný krém? Áno, môžete použiť aj pribináčikový krém z tvarohu a smotany alebo jednoduchý mascarpone krém.
Ako dlho vydržia rezy v chladničke? V uzavretej nádobe v chladničke vydržia vláčne približne 2 až 3 dni.
Záver
Výsledkom je neuveriteľne jemný dezert, ktorý si zamiluje celá rodina. Podávajte ho dobre vychladený, nakrájaný na úhľadné obdĺžniky.
Recept vychádza z verzie od Hobbyolog, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
