Search

Tieto domáce mliečne rezy sú tak jemné, že sa rozplývajú na jazyku: Hotové za 30 minút

domáce mliečne rezy
domáce mliečne rezy

Obsah receptu

Publikované: 20. augusta 2025, 09:27

Tieto domáce mliečne rezy pečiem pravidelne, odkedy mi deti povedali, že sú lepšie ako tie z obchodu. Tajomstvo ich jemnosti sa skrýva v jogurtovom ceste a ľahkom smotanovom kréme. Výsledok je zaručený – vláčny a neodolateľne mliečny.

Vďaka jogurtu je kakaové cesto krásne vláčne aj na druhý deň. Milujem ten moment, keď sa krém spojí s mäkkým korpusom. Pripravíte si s nami túto dobrotu?

Ako správne pripraviť domáce mliečne rezy?

Z vajec, cukru, jogurtu a múky vymiešajte hladké cesto. Upečte dva tenké kakaové pláty. Medzitým vyšľahajte krém zo smotany a mlieka. Krém natrite medzi vychladnuté korpusy a nechajte stuhnúť.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 minút
  • Čas pečenia/varenia: 20 minút (2x 10 min)
  • Počet porcií: cca 15 rezov (1 plech)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 280 kcal/rez
  • Trend: Rýchly

Potrebujeme

Cesto

  • 3 ks vajcia
  • 170 g kryštálového cukru
  • 180 ml oleja (napr. slnečnicového)
  • 210 g bieleho jogurtu
  • 110 g hladkej múky
  • 16 g kakaa
  • 10 g kypriaceho prášku do pečiva
  • 10 g vanilkového cukru

Krém

  • 200 ml smotany na šľahanie (33 %)
  • 200 ml studeného mlieka
  • 150 g šľahačky v prášku (stužovač)
  • 2 ČL medu

Postup prípravy

  1. Najprv si pripravte krém. V mise zmiešajte smotanu na šľahanie so studeným mliekom.
  2. Pridajte šľahačku v prášku a med. Potom všetko spolu šľahajte, kým nevznikne tuhý krém.
  3. Krém odložte do chladničky. Následne sa pustite do prípravy cesta na korpusy.
  4. Rúru si predhrejte na 180 °C. Pripravte si väčší plech (cca 30×40 cm) a vysteľte ho papierom na pečenie.
  5. Vajcia vyšľahajte s oboma druhmi cukru do svetlej a nadýchanej peny.
  6. Do peny postupne zašľahajte olej. Potom pridajte biely jogurt a len zľahka premiešajte.
  7. V samostatnej miske zmiešajte preosiatu múku. Pridajte kakao a kypriaci prášok.
  8. Sypkú zmes opatrne zapracujte do vajíčkovej hmoty. Vymiešajte hladké cesto bez hrudiek.
  9. Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti. Prvú polovicu vylejte na plech a rovnomerne rozotrite.
  10. Pečte v predhriatej rúre približne 10 minút. Potom korpus vyberte a nechajte ho vychladnúť.
  11. Rovnakým spôsobom upečte aj druhý plát cesta a taktiež ho nechajte úplne vychladnúť.
  12. Z oboch vychladnutých korpusov opatrne stiahnite papier na pečenie. Okraje môžete zarovnať nožom.
  13. Jeden korpus vložte naspäť na plech (alebo do ráfika). Natrite naň celý vychladený krém a uhlaďte ho.
  14. Prikryte druhým korpusom a jemne pritlačte. Koláč prikryte fóliou a dajte chladiť aspoň na 2 hodiny.

Videorecept

Tipy

  1. Preosejte sypké suroviny: Múku a kakao vždy preosejte cez sitko. Vďaka tomu sa cesto prevzdušní, bude nadýchanejšie a nebudú v ňom žiadne hrudky.
  2. Pozor na prešľahanie krému: Krém šľahajte len dovtedy, kým nie je pevný. Ak by ste ho šľahali príliš dlho, mohol by sa zraziť a zriednuť.
  3. Nechajte ich odpočinúť: Pred podávaním vyberte rezy z chladničky a nechajte ich asi 10 minút postáť pri izbovej teplote. Krém aj cesto zmäknú a chute sa lepšie rozvinú.

Variácie

  • Do krému pridajte lyžičku citrónovej kôry pre sviežejší nádych.
  • Povrch hotových rezov môžete poliať tenkou vrstvou čokoládovej polevy.

Časté otázky

Môžem použiť iný krém? Áno, môžete použiť aj pribináčikový krém z tvarohu a smotany alebo jednoduchý mascarpone krém.

Ako dlho vydržia rezy v chladničke? V uzavretej nádobe v chladničke vydržia vláčne približne 2 až 3 dni.

Záver

Výsledkom je neuveriteľne jemný dezert, ktorý si zamiluje celá rodina. Podávajte ho dobre vychladený, nakrájaný na úhľadné obdĺžniky.

Recept vychádza z verzie od Hobbyolog, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty