Tieto domáce mliečne rezy pečiem pravidelne, odkedy mi deti povedali, že sú lepšie ako tie z obchodu. Tajomstvo ich jemnosti sa skrýva v jogurtovom ceste a ľahkom smotanovom kréme. Výsledok je zaručený – vláčny a neodolateľne mliečny.
1. Najprv si pripravte krém. V mise zmiešajte smotanu na šľahanie so studeným mliekom.
2. Pridajte šľahačku v prášku a med. Potom všetko spolu šľahajte, kým nevznikne tuhý krém.
3. Krém odložte do chladničky. Následne sa pustite do prípravy cesta na korpusy.
4. Rúru si predhrejte na 180 °C. Pripravte si väčší plech (cca 30x40 cm) a vysteľte ho papierom na pečenie.
5. Vajcia vyšľahajte s oboma druhmi cukru do svetlej a nadýchanej peny.
6. Do peny postupne zašľahajte olej. Potom pridajte biely jogurt a len zľahka premiešajte.
7. V samostatnej miske zmiešajte preosiatu múku. Pridajte kakao a kypriaci prášok.
8. Sypkú zmes opatrne zapracujte do vajíčkovej hmoty. Vymiešajte hladké cesto bez hrudiek.
9. Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti. Prvú polovicu vylejte na plech a rovnomerne rozotrite.
10. Pečte v predhriatej rúre približne 10 minút. Potom korpus vyberte a nechajte ho vychladnúť.
11. Rovnakým spôsobom upečte aj druhý plát cesta a taktiež ho nechajte úplne vychladnúť.
12. Z oboch vychladnutých korpusov opatrne stiahnite papier na pečenie. Okraje môžete zarovnať nožom.
13. Jeden korpus vložte naspäť na plech (alebo do ráfika). Natrite naň celý vychladený krém a uhlaďte ho.
14. Prikryte druhým korpusom a jemne pritlačte. Koláč prikryte fóliou a dajte chladiť aspoň na 2 hodiny.
Poznámky
1. Preosejte sypké suroviny: Múku a kakao vždy preosejte cez sitko. Vďaka tomu sa cesto prevzdušní, bude nadýchanejšie a nebudú v ňom žiadne hrudky.2. Pozor na prešľahanie krému: Krém šľahajte len dovtedy, kým nie je pevný. Ak by ste ho šľahali príliš dlho, mohol by sa zraziť a zriednuť.3. Nechajte ich odpočinúť: Pred podávaním vyberte rezy z chladničky a nechajte ich asi 10 minút postáť pri izbovej teplote. Krém aj cesto zmäknú a chute sa lepšie rozvinú.