Publikované: 3. októbra 2025, 12:46
Ak ste na internete v poslednej dobe narazili na recept na bleskové kokosové sušienky, je dosť možné, že to bol práve tento. Sú absolútnym hitom a niet sa čomu čudovať! Príprava cesta vám naozaj nezaberie viac ako 5 minút, nepotrebujete žiadne zložité postupy ani špeciálne suroviny. Sú neskutočne jednoduché, vláčne, voňavé a tak návykové, že ich budete chcieť piecť stále dokola.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 minút
- Čas varenia/pečenia: 15 minút
- Počet porcií: cca 20-24 sušienok
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 110 kcal/sušienka
- Trend: Rýchle pečenie / Virálne recepty
Potrebujeme
- 100 g strúhaného kokosu
- 110 g polohrubej múky
- 80 g masla (zmäknutého)
- 80 g kryštálového cukru
- 2 ks vajec
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 1 ČL vanilkového extraktu
- štipka soli
Postup prípravy
- Príprava. Rúru si predhrejte na 180 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
- Príprava cesta. Vo väčšej mise metličkou alebo mixérom krátko vymiešajte zmäknuté maslo (nie rozpustené!) s cukrom, vanilkovým extraktom a štipkou soli.
- Do zmesi po jednom zašľahajte vajcia.
- V samostatnej miske zmiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom.
- Sypkú zmes spolu so strúhaným kokosom pridajte k maslovej hmote. Vareškou alebo stierkou všetko rýchlo spojte na jednotné, mierne lepivé cesto.
- Tvarovanie a pečenie. Pomocou dvoch lyžičiek alebo navlhčenými rukami tvarujte z cesta malé guľôčky alebo kôpky a ukladajte ich na pripravený plech s dostatočnými rozostupmi (pri pečení sa trochu roztečú).
- Pečte vo vyhriatej rúre 12–15 minút, alebo kým nie sú okraje krásne zlatisté. Vnútri musia zostať mäkké a vláčne!
- Upečené kokosky nechajte vychladnúť na plechu, kde mierne spevnejú, až potom ich prekladajte.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Neprepečte ich, je to kľúčové! Tajomstvo dokonalej vláčnej a jemne “žuvačkovej” textúry týchto sušienok je v naozaj krátkom čase pečenia. V žiadnom prípade ich nepečte úplne dosucha. Po 12-15 minútach ich vyberte, aj keď sa vám budú zdať v strede ešte veľmi mäkké. Ony chladnutím na horúcom plechu “dôjdu” a získajú tú správnu konzistenciu.
- Hrajte sa s chuťami. Základný recept je fantastický, ale nebojte sa experimentovať. Do cesta môžete pridať 50 g nasekanej horkej čokolády, hrsť sušených brusníc alebo najemno nastrúhanú kôru z jedného citróna či pomaranča pre extra sviežosť.
Jednoduché variácie
- Čokoládová verzia: Po úplnom vychladnutí namáčajte spodnú stranu alebo polovicu každej kokosky do rozpustenej horkej čokolády a nechajte stuhnúť na papieri na pečenie.
- Bezlepková verzia: Klasickú múku môžete nahradiť rovnakým množstvom mandľovej múky alebo certifikovanej bezlepkovej múčnej zmesi. Textúra bude trochu iná, ale stále fantastická.
Výsledkom je blesková maškrta, ktorá je zvonku jemne chrumkavá a vnútri neuveriteľne vláčna a voňavá po kokose. Skladujte ich v uzatvorenej dóze, kde vydržia mäkké niekoľko dní – ak ich, samozrejme, skôr nezjete.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube Chutné sušienky, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.
