Search

Tieto ‘5-minútové’ kokosky sú hitom internetu. Sú tak jednoduché, že ich budete piecť stále.

Rýchle kokosové sušienky
Rýchle kokosové sušienky

Obsah receptu

Publikované: 3. októbra 2025, 12:46

Ak ste na internete v poslednej dobe narazili na recept na bleskové kokosové sušienky, je dosť možné, že to bol práve tento. Sú absolútnym hitom a niet sa čomu čudovať! Príprava cesta vám naozaj nezaberie viac ako 5 minút, nepotrebujete žiadne zložité postupy ani špeciálne suroviny. Sú neskutočne jednoduché, vláčne, voňavé a tak návykové, že ich budete chcieť piecť stále dokola.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 minút
  • Čas varenia/pečenia: 15 minút
  • Počet porcií: cca 20-24 sušienok
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 110 kcal/sušienka
  • Trend: Rýchle pečenie / Virálne recepty

Potrebujeme

  • 100 g strúhaného kokosu
  • 110 g polohrubej múky
  • 80 g masla (zmäknutého)
  • 80 g kryštálového cukru
  • 2 ks vajec
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • štipka soli

Postup prípravy

  1. Príprava. Rúru si predhrejte na 180 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
  2. Príprava cesta. Vo väčšej mise metličkou alebo mixérom krátko vymiešajte zmäknuté maslo (nie rozpustené!) s cukrom, vanilkovým extraktom a štipkou soli.
  3. Do zmesi po jednom zašľahajte vajcia.
  4. V samostatnej miske zmiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom.
  5. Sypkú zmes spolu so strúhaným kokosom pridajte k maslovej hmote. Vareškou alebo stierkou všetko rýchlo spojte na jednotné, mierne lepivé cesto.
  6. Tvarovanie a pečenie. Pomocou dvoch lyžičiek alebo navlhčenými rukami tvarujte z cesta malé guľôčky alebo kôpky a ukladajte ich na pripravený plech s dostatočnými rozostupmi (pri pečení sa trochu roztečú).
  7. Pečte vo vyhriatej rúre 12–15 minút, alebo kým nie sú okraje krásne zlatisté. Vnútri musia zostať mäkké a vláčne!
  8. Upečené kokosky nechajte vychladnúť na plechu, kde mierne spevnejú, až potom ich prekladajte.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Neprepečte ich, je to kľúčové! Tajomstvo dokonalej vláčnej a jemne “žuvačkovej” textúry týchto sušienok je v naozaj krátkom čase pečenia. V žiadnom prípade ich nepečte úplne dosucha. Po 12-15 minútach ich vyberte, aj keď sa vám budú zdať v strede ešte veľmi mäkké. Ony chladnutím na horúcom plechu “dôjdu” a získajú tú správnu konzistenciu.
  2. Hrajte sa s chuťami. Základný recept je fantastický, ale nebojte sa experimentovať. Do cesta môžete pridať 50 g nasekanej horkej čokolády, hrsť sušených brusníc alebo najemno nastrúhanú kôru z jedného citróna či pomaranča pre extra sviežosť.

Jednoduché variácie

  • Čokoládová verzia: Po úplnom vychladnutí namáčajte spodnú stranu alebo polovicu každej kokosky do rozpustenej horkej čokolády a nechajte stuhnúť na papieri na pečenie.
  • Bezlepková verzia: Klasickú múku môžete nahradiť rovnakým množstvom mandľovej múky alebo certifikovanej bezlepkovej múčnej zmesi. Textúra bude trochu iná, ale stále fantastická.

Výsledkom je blesková maškrta, ktorá je zvonku jemne chrumkavá a vnútri neuveriteľne vláčna a voňavá po kokose. Skladujte ich v uzatvorenej dóze, kde vydržia mäkké niekoľko dní – ak ich, samozrejme, skôr nezjete.

Recept je inšpirovaný videom z Youtube Chutné sušienky, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty