Publikované: 8. októbra 2025, 06:30
Keď uvidíte tento zákusok na reze, nikdy by ste nepovedali, že jeho príprava je v skutočnosti taká jednoduchá. Sú to tri vrstvy čistej čokoládovej dokonalosti – ultra vláčny a šťavnatý kakaový korpus, nadýchaný a ľahučký parížsky krém a na vrchu lesklá čokoládová ganache poleva. Vyzerá a chutí ako z tej najlepšej luxusnej cukrárne, no s naším receptom a jeho “7-lyžicovým” systémom ho hravo zvládnete aj doma.
Základné informácie
- Čas prípravy: 30 minút (+ chladenie)
- Čas varenia/pečenia: 20 minút
- Počet porcií: 1 plech (cca 20 rezov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 450 kcal/rez
- Trend: Slávnostné pečenie / Čokoládové koláče
Potrebujeme
‘7-lyžicový’ korpus
- 2 ks vajec
- 7 PL kryštálového cukru
- 7 PL mlieka
- 7 PL oleja
- 7 PL hladkej múky
- 2 PL kakaa
- ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
- štipka soli
Na navlhčenie korpusu
- 100 ml mlieka
- 1 PL sladeného kakaa (Granko)
Čokoládový krém
- 300 ml smotany na šľahanie (33%)
- 90 g mliečnej čokolády
Na čokoládovú polevu (ganache)
- 150 ml smotany na šľahanie (33%)
- 100 g horkej čokolády (aspoň 50%)
- 50 g bielej čokolády (na ozdobu)
Postup prípravy
Príprava a pečenie korpusu
- Rúru si predhrejte na 175 °C. Menší, hlbší plech (s rozmermi cca 20×30 cm) vysteľte papierom na pečenie.
- Vo veľkej mise vyšľahajte 2 celé vajcia so štipkou soli, kryštálovým a vanilkovým cukrom do hustej, svetlej peny.
- Za stáleho miešania na nízkej rýchlosti prilejte 7 lyžíc mlieka a 7 lyžíc oleja.
- V samostatnej miske zmiešajte a preosejte 7 lyžíc múky, 2 lyžice kakaa a kypriaci prášok.
- Sypkú zmes na dvakrát zľahka stierkou vmiešajte do vaječného základu, len kým sa suroviny nespoja do hladkého cesta.
- Cesto vylejte na plech, uhlaďte a pečte 15–20 minút. Prepečenosť otestujte špajdľou.
- Kým je korpus ešte horúci, popichajte ho po celej ploche vidličkou a rovnomerne polejte zmesou 100 ml mlieka a sladeného kakaa. Nechajte úplne vychladnúť.
Čokoládový krém
- Mliečnu čokoládu nalámte na malé kúsky do misky.
- V malom hrnci zohrejte 100 ml smotany na šľahanie tesne pod bod varu (nesmie vrieť).
- Horúcou smotanou zalejte čokoládu, nechajte minútu postáť a potom metličkou vymiešajte dohladka. Vznikne vám hladká čokoládová ganache. Túto zmes nechajte úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
- Zvyšných 200 ml smotany na šľahanie vyšľahajte v čistej mise dotuha.
- Do tuhej šľahačky opatrne a zľahka stierkou po častiach vmiešajte vychladnutú čokoládovú ganache. Vznikne vám nadýchaný a dokonale hladký krém.
- Hotový krém rovnomerne natrite na vychladnutý a navlhčený korpus. Dajte aspoň na 30 minút stuhnúť do chladničky.
Príprava polevy a dokončenie
- Horkú čokoládu nalámte na kúsky. Smotanu na šľahanie (150 ml) zohrejte tesne pod bod varu a zalejte ňou čokoládu.
- Vymiešajte dohladka, kým sa nevytvorí lesklá ganache poleva. Nechajte ju mierne povychladnúť, aby nebola úplne horúca.
- Vlažnú polevu nalejte na stuhnutý krém a rovnomerne rozotrite po celom povrchu.
- Bielu čokoládu rozpustite a ozdobte ňou vrch zákusku. Dajte finálne stuhnúť do chladničky aspoň na 4 hodiny, ideálne cez noc.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Tajomstvo dokonalého nadýchaného krému. Nikdy nemiešajte rozpustenú horúcu čokoládu priamo do studenej šľahačky, okamžite by stuhla na hrudky a krém by sa zrazil. Správny cukrársky postup je vytvoriť si najprv ganache (zmes čokolády a horúcej smotany), tú nechať úplne vychladnúť a až potom ju zľahka, už len stierkou, spojiť so zvyškom vyšľahanej šľahačky.
- ‘7-lyžicový’ systém pre jednoduchosť. Tento koláč je skvelý v tom, že na korpus nepotrebujete kuchynskú váhu. Všetky hlavné suroviny meriate jednoducho a rýchlo polievkovou lyžicou. Je to starý a osvedčený trik našich babičiek, vďaka ktorému sa vám koláč vždy podarí.
Jednoduché variácie
- S ovocím: Pred nanesením krému môžete na navlhčený korpus poukladať tenké plátky banánov alebo potrieť vrstvou kyselkavého malinového či ríbezľového džemu. Vytvoríte tak ďalšiu skvelú chuťovú vrstvu, ktorá zákusok osvieži.
- Kávová verzia: Do sirupu na navlhčenie korpusu (mlieko a kakao) pridajte aj jednu lyžičku instantnej kávy. Celý zákusok získa lahodný kávový nádych pripomínajúci slávne operné rezy.
Výsledkom je elegantný zákusok, ktorý je neuveriteľne vláčny, krémový a intenzívne čokoládový. Krájajte ho dobre vychladený ostrým nožom namočeným v horúcej vode.
Recept je inšpirovaný verziou od Recette rapide sucrée, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.
