Search

Tento recept na tvarohový cheesecake pečiem na každú oslavu. Vždy zožne obrovský úspech.

Tvarohový cheesecake
Tvarohový cheesecake

Obsah receptu

Publikované: 25. septembra 2025, 08:30

Mám jeden recept, ktorý je mojou stávkou na istotu, keď chcem pripraviť dezert, ktorý zaručene ohúri. Je to presne tento tvarohový cheesecake. Zabudnite na popraskané, suché alebo zrazené cheesecaky. Tento je vďaka správnemu postupu a pomeru surovín neuveriteľne krémový, jemný a hladký ako zamat. A pritom je pripravený z bežného tvarohu a jogurtu.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas varenia/pečenia: 1 hod 15 minút (+ chladenie)
  • Počet porcií: 1 torta (Ø 24 cm, 12-16 porcií)
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 350 kcal/porcia
  • Trend: Sviatočné pečenie

Potrebujeme

Krehký korpus

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 75 g studeného masla
  • 1 ks vajce
  • 1 štipka soli

Krémová plnka

  • 500 g jemného plnotučného tvarohu (v kocke alebo vaničke)
  • 500 g hustého bieleho jogurtu (gréckeho typu)
  • 2 ks vajec
  • 130 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového pudingu v prášku (cca 38 g)
  • 1 ČL vanilkového extraktu

Postup prípravy

  1. Príprava korpusu. V mise zmiešajte preosiatu múku s cukrom a soľou. Pridajte na kocky nakrájané studené maslo a prstami rýchlo vytvorte drobivú zmes (mrveničku).
  2. Pridajte vajíčko a rýchlo spracujte na hladké, kompaktné cesto. Zabaľte ho do fólie a dajte aspoň na 30 minút do chladničky.
  3. Predpečenie korpusu (dôležitý krok!). Rúru si predhrejte na 180 °C. Pripravte si okrúhlu tortovú formu (s priemerom 24 cm).
  4. Vychladnuté cesto roztlačte prstami na dno formy a vytiahnite ho aj do výšky asi 2-3 cm po okrajoch. Dno popichajte vidličkou.
  5. Na cesto položte papier na pečenie a zaťažte ho suchou fazuľou alebo ryžou. Pečte 15 minút. Potom papier so záťažou odstráňte a pečte ďalších 5 minút do svetlozlatej farby.
  6. Príprava plnky. Kým sa korpus predpeká, v mise metličkou dohladka vymiešajte tvaroh, jogurt, vajcia, preosiaty práškový cukor, vanilkový pudingový prášok a vanilkový extrakt. Miešajte len kým sa suroviny nespoja, neprešľahajte.
  7. Pečenie cheesecaku. Teplotu v rúre znížte na 160 °C.
  8. Pripravenú plnku nalejte na predpečený, ešte teplý korpus a povrch uhlaďte.
  9. Pečte 60 minút. Správne upečený cheesecake má pevné okraje, ale stred sa pri jemnom zatrasení formou ešte trochu trasie ako želatína.
  10. Chladnutie (kľúčový krok!). Po upečení rúru vypnite, dvierka pootvorte (môžete medzi ne vložiť varešku) a cheesecake v nej nechajte pomaly chladnúť aspoň 1 hodinu.
  11. Potom ho vyberte a nechajte úplne vychladnúť pri izbovej teplote. Nakoniec ho dajte stuhnúť do chladničky, ideálne na celú noc.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Ako na cheesecake bez prasklín? Tajomstvo je v pomalom chladnutí. Nikdy nevyberajte horúci cheesecake priamo z rúry do studeného prostredia. Teplotný šok spôsobí, že sa jeho povrch prepadne a popraská. Nechajte ho chladnúť vo vypnutej, pootvorenej rúre.
  2. Predpečenie korpusu je nutnosť. Nikdy nenalievajte mokrú plnku na surové cesto. Bez predpečenia by korpus nasiakol vlhkosťou z plnky a zostal by surový, mazľavý a rozmočený. Krátke “slepé” predpečenie zaručí, že bude krásne chrumkavý.

Jednoduché variácie

  • Citrónová verzia: Pre úžasne sviežu chuť pridajte do tvarohovej plnky najemno nastrúhanú kôru z jedného bio citróna.
  • S ovocím: Po vychladnutí môžete povrch cheesecaku ozdobiť čerstvým ovocím (maliny, čučoriedky) alebo ho poliať tenkou vrstvou ovocného pyré (napr. z manga alebo marakuje).

Výsledkom je luxusný a elegantný dezert, ktorým zaručene ohúrite každú návštevu. Pred podávaním ho posypte práškovým cukrom a krájajte nožom namočeným v horúcej vode pre dokonale čisté rezy.

Recept vychádza z verzie od Kirschnenko Kanal, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty