Mám jeden recept, ktorý je mojou stávkou na istotu, keď chcem pripraviť dezert, ktorý zaručene ohúri. Je to presne tento tvarohový cheesecake. Zabudnite na popraskané, suché alebo zrazené cheesecaky. Tento je vďaka správnemu postupu a pomeru surovín neuveriteľne krémový, jemný a hladký ako zamat.
500g500 g jemného plnotučného tvarohu(v kocke alebo vaničke)
500g500 g hustého bieleho jogurtu(gréckeho typu)
2ks2 ks vajec
130g130 g práškového cukru
1balíček1 balíček vanilkového pudingu v prášku(cca 38 g)
1ČL1 ČL vanilkového extraktu
Pokyny
1. Príprava korpusu. V mise zmiešajte preosiatu múku s cukrom a soľou. Pridajte na kocky nakrájané studené maslo a prstami rýchlo vytvorte drobivú zmes.
2. Pridajte vajíčko a rýchlo spracujte na hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a dajte aspoň na 30 minút do chladničky.
3. Predpečenie korpusu (dôležitý krok!). Rúru si predhrejte na 180 °C. Pripravte si okrúhlu tortovú formu (s priemerom 24 cm).
4. Vychladnuté cesto roztlačte prstami na dno formy a vytiahnite ho aj do výšky asi 2-3 cm po okrajoch. Dno popichajte vidličkou.
5. Na cesto položte papier na pečenie a zaťažte ho suchou fazuľou. Pečte 15 minút. Potom papier so záťažou odstráňte a pečte ďalších 5 minút.
6. Príprava plnky. V mise metličkou dohladka vymiešajte tvaroh, jogurt, vajcia, preosiaty práškový cukor, vanilkový puding a vanilkový extrakt. Miešajte len kým sa suroviny nespoja.
7. Pečenie cheesecaku. Teplotu v rúre znížte na 160 °C.
8. Pripravenú plnku nalejte na predpečený, ešte teplý korpus a uhlaďte povrch.
9. Pečte 60 minút. Správne upečený cheesecake má pevné okraje, ale stred sa pri jemnom zatrasení formou ešte trochu trasie ako želatína.
10. Chladnutie (kľúčový krok!). Po upečení rúru vypnite, dvierka pootvorte a cheesecake v nej nechajte pomaly chladnúť aspoň 1 hodinu.
11. Potom ho vyberte, nechajte úplne vychladnúť pri izbovej teplote a nakoniec ho dajte stuhnúť do chladničky, ideálne na celú noc.
Poznámky
1. Ako na cheesecake bez prasklín? Tajomstvo je v pomalom chladnutí. Nikdy nevyberajte horúci cheesecake priamo z rúry. Teplotný šok spôsobí, že sa jeho povrch prepadne a popraská. Nechajte ho chladnúť vo vypnutej, pootvorenej rúre.2. Predpečenie korpusu je nutnosť. Nikdy nenalievajte mokrú plnku na surové cesto. Bez predpečenia by korpus nasiakol vlhkosťou z plnky a zostal by surový a rozmočený. Krátke 'slepé' predpečenie zaručí, že bude krásne chrumkavý.