Hľadáte ten jeden špeciálny recept, ktorý si uložíte a budete ho robiť pri každej slávnostnej príležitosti? Práve ste ho našli! Táto plnená bravčová roláda je taká šťavnatá a plná chuti, že sa zaručene stane hviezdou každej oslavy. Jednoducho dokonalosť na tanieri!
Kúzlo spočíva v kombinácii jemného pórového pesta, slanej pancetty a bohatej omáčky z piva a výpeku. S naším overeným postupom bude mäso vždy mäkké a nikdy nie suché.
Ako upiecť najlepšiu a najšťavnatejšiu bravčovú roládu?
Bravčové karé narežte na plát, naplňte ho pestom, zeleninou a slaninou, zrolujte a zviažte. Roládu opečte na panvici, potom ju podlejte pivom a pomaly pečte pri 180 °C domäkka. Z výpeku urobte omáčku.
Základné informácie
- Čas prípravy: 30 minút
- Čas pečenia: cca 75-90 minút
- Počet porcií: 6-8 porcií
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 650 kcal/porcia (bez prílohy)
- Trend: Slávnostný obed, Nedeľné pečenie
Potrebujeme
Bravčová roláda
- 1 kg bravčového karé (vcelku, bez kosti)
- 200 g pancetty alebo anglickej slaniny (na tenké plátky)
- 1 veľká cibuľa
- 1 červená paprika
- 300 ml tmavého piva
- 2 vetvičky čerstvého rozmarínu
- 4 lyžice olivového oleja
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Pórové pesto
- 100 g póru (svetlá časť)
- 2 strúčiky cesnaku
- 80 g smotanového syra (neochuteného)
Maslová omáčka
- 80 g studeného masla
- šťava z 1/2 citróna
- výpek z mäsa
Postup prípravy
Príprava mäsa a plnky
- Najprv si pripravte pesto. Pór a cesnak nasekajte nahrubo, vložte do malého mixéra a rozmixujte na pastu. Potom pridajte smotanový syr, soľ, korenie a znova krátko premixujte.
- Cibuľu a papriku nakrájajte na tenké pásiky.
- Bravčové karé si narežte na jeden veľký plát (tzv. motýlí rez). Mäso z oboch strán osoľte a okoreňte.
- Vnútornú stranu mäsového plátu rovnomerne potrite pripraveným pórovým pestom.
- Na pesto poukladajte plátky pancetty a rovnomerne rozložte nakrájanú cibuľu a papriku.
- Mäso opatrne, ale pevne zrolujte do rolády a zviažte kuchynským špagátom.
Pečenie rolády
- Rúru si predhrejte na 180 °C.
- Vo veľkej, hlbšej panvici (vhodnej aj do rúry) alebo v pekáči na sporáku rozohrejte olivový olej. Roládu zprudka opečte zo všetkých strán dozlatista.
- Mäso podlejte pivom, pridajte vetvičky rozmarínu, prikryte pokrievkou (alebo alobalom) a vložte do predhriatej rúry.
- Pečte prikryté približne 60-75 minút, alebo kým nie je mäso mäkké. Počas pečenia roládu občas polejte výpekom.
- Po upečení roládu vyberte z pekáča, zabaľte ju do alobalu a nechajte 10-15 minút odpočívať pred krájaním.
Dokončenie omáčky
- Pekáč s výpekom preložte na sporák. Výpek sceďte do menšieho hrnca a priveďte do varu.
- Vmiešajte citrónovú šťavu. Hrniec odstavte z ohňa a metličkou postupne zašľahajte kúsky studeného masla, kým sa omáčka nezahustí a nezjemní. Už nevarte!
- Roládu zbavte špagátu, nakrájajte na hrubšie plátky a podávajte preliatu maslovou omáčkou.
Videorecept
Tipy
- Namiesto piva môžete na podlievanie použiť kvalitný mäsový alebo zeleninový vývar.
- Požiadajte svojho mäsiara, aby vám karé narezal na plát, ušetríte si tak prácu.
- Do pórového pesta môžete pridať aj hrsť čerstvej petržlenovej vňate pre krajšiu farbu.
Variácie
- Hubová plnka: Namiesto zeleniny naplňte roládu restovanými hubami.
- Syrová verzia: Na vrstvu pesta pridajte plátky syra (napr. ementál alebo gouda).
- Hydinová roláda: Recept funguje skvele aj s morčacími prsiami.
S touto šťavnatou roládou zaručene ohúrite každú návštevu a stane sa klenotom vašej slávnostnej tabule. Dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od SOS kuchyňa, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.