Search

Tento recept na plnenú bravčovú roládu si uložte: Bude hviezdou každej oslavy

plnená bravčová roláda
plnená bravčová roláda

Obsah receptu

Publikované: 8. augusta 2025, 08:02

Hľadáte ten jeden špeciálny recept, ktorý si uložíte a budete ho robiť pri každej slávnostnej príležitosti? Práve ste ho našli! Táto plnená bravčová roláda je taká šťavnatá a plná chuti, že sa zaručene stane hviezdou každej oslavy. Jednoducho dokonalosť na tanieri!

Kúzlo spočíva v kombinácii jemného pórového pesta, slanej pancetty a bohatej omáčky z piva a výpeku. S naším overeným postupom bude mäso vždy mäkké a nikdy nie suché.

Ako upiecť najlepšiu a najšťavnatejšiu bravčovú roládu?

Bravčové karé narežte na plát, naplňte ho pestom, zeleninou a slaninou, zrolujte a zviažte. Roládu opečte na panvici, potom ju podlejte pivom a pomaly pečte pri 180 °C domäkka. Z výpeku urobte omáčku.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Čas pečenia: cca 75-90 minút
  • Počet porcií: 6-8 porcií
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 650 kcal/porcia (bez prílohy)
  • Trend: Slávnostný obed, Nedeľné pečenie

Potrebujeme

Bravčová roláda

  • 1 kg bravčového karé (vcelku, bez kosti)
  • 200 g pancetty alebo anglickej slaniny (na tenké plátky)
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 červená paprika
  • 300 ml tmavého piva
  • 2 vetvičky čerstvého rozmarínu
  • 4 lyžice olivového oleja
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Pórové pesto

  • 100 g póru (svetlá časť)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 80 g smotanového syra (neochuteného)

Maslová omáčka

  • 80 g studeného masla
  • šťava z 1/2 citróna
  • výpek z mäsa

Postup prípravy

Príprava mäsa a plnky

  1. Najprv si pripravte pesto. Pór a cesnak nasekajte nahrubo, vložte do malého mixéra a rozmixujte na pastu. Potom pridajte smotanový syr, soľ, korenie a znova krátko premixujte.
  2. Cibuľu a papriku nakrájajte na tenké pásiky.
  3. Bravčové karé si narežte na jeden veľký plát (tzv. motýlí rez). Mäso z oboch strán osoľte a okoreňte.
  4. Vnútornú stranu mäsového plátu rovnomerne potrite pripraveným pórovým pestom.
  5. Na pesto poukladajte plátky pancetty a rovnomerne rozložte nakrájanú cibuľu a papriku.
  6. Mäso opatrne, ale pevne zrolujte do rolády a zviažte kuchynským špagátom.

Pečenie rolády

  1. Rúru si predhrejte na 180 °C.
  2. Vo veľkej, hlbšej panvici (vhodnej aj do rúry) alebo v pekáči na sporáku rozohrejte olivový olej. Roládu zprudka opečte zo všetkých strán dozlatista.
  3. Mäso podlejte pivom, pridajte vetvičky rozmarínu, prikryte pokrievkou (alebo alobalom) a vložte do predhriatej rúry.
  4. Pečte prikryté približne 60-75 minút, alebo kým nie je mäso mäkké. Počas pečenia roládu občas polejte výpekom.
  5. Po upečení roládu vyberte z pekáča, zabaľte ju do alobalu a nechajte 10-15 minút odpočívať pred krájaním.

Dokončenie omáčky

  1. Pekáč s výpekom preložte na sporák. Výpek sceďte do menšieho hrnca a priveďte do varu.
  2. Vmiešajte citrónovú šťavu. Hrniec odstavte z ohňa a metličkou postupne zašľahajte kúsky studeného masla, kým sa omáčka nezahustí a nezjemní. Už nevarte!
  3. Roládu zbavte špagátu, nakrájajte na hrubšie plátky a podávajte preliatu maslovou omáčkou.

Videorecept

Tipy

  1. Namiesto piva môžete na podlievanie použiť kvalitný mäsový alebo zeleninový vývar.
  2. Požiadajte svojho mäsiara, aby vám karé narezal na plát, ušetríte si tak prácu.
  3. Do pórového pesta môžete pridať aj hrsť čerstvej petržlenovej vňate pre krajšiu farbu.

Variácie

  • Hubová plnka: Namiesto zeleniny naplňte roládu restovanými hubami.
  • Syrová verzia: Na vrstvu pesta pridajte plátky syra (napr. ementál alebo gouda).
  • Hydinová roláda: Recept funguje skvele aj s morčacími prsiami.

S touto šťavnatou roládou zaručene ohúrite každú návštevu a stane sa klenotom vašej slávnostnej tabule. Dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od SOS kuchyňa, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty