Search

Tento recept na mrkvový koláč mám najradšej. Je taký dobrý, že si ho pýta každá návšteva.

Vláčny mrkvový koláč
Vláčny mrkvový koláč

Obsah receptu

Publikované: 25. septembra 2025, 06:00

Mám vyskúšaných veľa receptov na mrkvové koláče, ale k tomuto jednému sa vraciam stále znova a znova. Je absolútne dokonalý. Vďaka kombinácii jogurtu a oleja je neskutočne vláčny a šťavnatý, nikdy nie je suchý. Lieskové oriešky a škorica mu dodávajú fantastickú vôňu a chuť. Vždy, keď ho prinesiem na nejakú oslavu alebo len tak pre návštevu, okamžite zmizne a každý si pýta recept.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 min
  • Čas varenia/pečenia: 40 min
  • Počet porcií: 1 menší plech (cca 16 kúskov)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 420 kcal/kúsok
  • Trend: Sezónne pečenie

Potrebujeme

Vláčne cesto

  • 2 ks vajec
  • 175 g hnedého cukru
  • 120 ml rastlinného oleja
  • 75 g bieleho jogurtu
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 225 g hladkej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • ½ ČL jedlej sódy
  • 1 ČL mletej škorice
  • ¼ ČL soli
  • 225 g mrkvy
  • 75 g lieskových orechov

Jemný krém

  • 75 g masla (zmäknutého)
  • 75 g smotanového syra (napr. Philadelphia, izbovej teploty)
  • 120 g práškového cukru

Postup prípravy

  1. Príprava. Rúru si predhrejte na 170 °C. Menší, hlbší plech alebo štvorcovú formu (ideálne 22×22 cm) vysteľte papierom na pečenie. Mrkvu očistite a nastrúhajte najemno. Lieskové orechy nasekajte nahrubo.
  2. Príprava cesta. Vo veľkej mise vyšľahajte vajcia s hnedým cukrom a soľou do svetlej a nadýchanej peny (asi 3-4 minúty).
  3. Za stáleho miešania na nízkej rýchlosti pomaly prilejte olej a potom vmiešajte jogurt a vanilkový extrakt.
  4. V druhej miske zmiešajte preosiatu múku, kypriaci prášok, sódu bikarbónu a škoricu.
  5. Sypkú zmes nasypte k tekutej a stierkou alebo vareškou ju zľahka premiešajte, len kým sa suroviny nespoja. Cesto nikdy nepremiešajte.
  6. Nakoniec jemne vmiešajte nastrúhanú mrkvu a nasekané lieskové orechy.
  7. Pečenie. Cesto vylejte do pripravenej formy a uhlaďte povrch.
  8. Pečte vo vyhriatej rúre 35–40 minút. Či je koláč hotový, otestujte špajdľou – po zapichnutí do stredu musí vyjsť čistá.
  9. Upečený korpus nechajte vo forme úplne vychladnúť.
  10. Príprava krému. Kým korpus chladne, v miske vyšľahajte zmäknuté maslo s preosiatym práškovým cukrom do hladkej peny.
  11. Po lyžiciach zašľahajte smotanový syr izbovej teploty. Šľahajte len krátko, kým sa všetko nespojí do hladkého krému.
  12. Hotový krém natrite na úplne vychladnutý korpus. Vrch posypte nasekanými orieškami a môžete podávať.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Vláčnosť zaručená. Kombinácia oleja a jogurtu je pre mrkvové koláče tá najlepšia. Olej zaručí, že cesto zostane dlho vláčne a nebude sa drobiť, a jogurt mu dodá príjemnú sviežosť, jemnosť a ľahkosť.
  2. Krém bez hrudiek. Pre dokonale hladký krém je naozaj dôležité, aby mali maslo aj smotanový syr rovnakú, izbovú teplotu. Ak by bol syr studený priamo z chladničky, v masle by sa mohli vytvoriť nepríjemné hrudky.

Jednoduché variácie

  • S inými orechmi: Namiesto lieskových orechov sú fantastické aj vlašské alebo pekanové orechy. Pred nasekaním ich krátko opečte na suchej panvici, ich chuť a vôňa bude ešte intenzívnejšia.
  • Bez krému: Tento koláč je úžasne šťavnatý a chutný aj bez krému. V tom prípade ho stačí po vychladnutí len husto posypať práškovým cukrom. Bude to jednoduchšia a o niečo rýchlejšia verzia.

Výsledkom je luxusný a pritom jednoduchý koláč, ktorý je taký šťavnatý, že sa doslova rozplýva na jazyku. Pred podávaním ho nechajte aspoň hodinu stuhnúť v chladničke, krém sa spevní a rezy sa budú lepšie krájať.

Recept vychádza z verzie od Easy Quick Recipes, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty