Publikované: 25. septembra 2025, 06:00
Mám vyskúšaných veľa receptov na mrkvové koláče, ale k tomuto jednému sa vraciam stále znova a znova. Je absolútne dokonalý. Vďaka kombinácii jogurtu a oleja je neskutočne vláčny a šťavnatý, nikdy nie je suchý. Lieskové oriešky a škorica mu dodávajú fantastickú vôňu a chuť. Vždy, keď ho prinesiem na nejakú oslavu alebo len tak pre návštevu, okamžite zmizne a každý si pýta recept.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 min
- Čas varenia/pečenia: 40 min
- Počet porcií: 1 menší plech (cca 16 kúskov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 420 kcal/kúsok
- Trend: Sezónne pečenie
Potrebujeme
Vláčne cesto
- 2 ks vajec
- 175 g hnedého cukru
- 120 ml rastlinného oleja
- 75 g bieleho jogurtu
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 225 g hladkej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- ½ ČL jedlej sódy
- 1 ČL mletej škorice
- ¼ ČL soli
- 225 g mrkvy
- 75 g lieskových orechov
Jemný krém
- 75 g masla (zmäknutého)
- 75 g smotanového syra (napr. Philadelphia, izbovej teploty)
- 120 g práškového cukru
Postup prípravy
- Príprava. Rúru si predhrejte na 170 °C. Menší, hlbší plech alebo štvorcovú formu (ideálne 22×22 cm) vysteľte papierom na pečenie. Mrkvu očistite a nastrúhajte najemno. Lieskové orechy nasekajte nahrubo.
- Príprava cesta. Vo veľkej mise vyšľahajte vajcia s hnedým cukrom a soľou do svetlej a nadýchanej peny (asi 3-4 minúty).
- Za stáleho miešania na nízkej rýchlosti pomaly prilejte olej a potom vmiešajte jogurt a vanilkový extrakt.
- V druhej miske zmiešajte preosiatu múku, kypriaci prášok, sódu bikarbónu a škoricu.
- Sypkú zmes nasypte k tekutej a stierkou alebo vareškou ju zľahka premiešajte, len kým sa suroviny nespoja. Cesto nikdy nepremiešajte.
- Nakoniec jemne vmiešajte nastrúhanú mrkvu a nasekané lieskové orechy.
- Pečenie. Cesto vylejte do pripravenej formy a uhlaďte povrch.
- Pečte vo vyhriatej rúre 35–40 minút. Či je koláč hotový, otestujte špajdľou – po zapichnutí do stredu musí vyjsť čistá.
- Upečený korpus nechajte vo forme úplne vychladnúť.
- Príprava krému. Kým korpus chladne, v miske vyšľahajte zmäknuté maslo s preosiatym práškovým cukrom do hladkej peny.
- Po lyžiciach zašľahajte smotanový syr izbovej teploty. Šľahajte len krátko, kým sa všetko nespojí do hladkého krému.
- Hotový krém natrite na úplne vychladnutý korpus. Vrch posypte nasekanými orieškami a môžete podávať.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Vláčnosť zaručená. Kombinácia oleja a jogurtu je pre mrkvové koláče tá najlepšia. Olej zaručí, že cesto zostane dlho vláčne a nebude sa drobiť, a jogurt mu dodá príjemnú sviežosť, jemnosť a ľahkosť.
- Krém bez hrudiek. Pre dokonale hladký krém je naozaj dôležité, aby mali maslo aj smotanový syr rovnakú, izbovú teplotu. Ak by bol syr studený priamo z chladničky, v masle by sa mohli vytvoriť nepríjemné hrudky.
Jednoduché variácie
- S inými orechmi: Namiesto lieskových orechov sú fantastické aj vlašské alebo pekanové orechy. Pred nasekaním ich krátko opečte na suchej panvici, ich chuť a vôňa bude ešte intenzívnejšia.
- Bez krému: Tento koláč je úžasne šťavnatý a chutný aj bez krému. V tom prípade ho stačí po vychladnutí len husto posypať práškovým cukrom. Bude to jednoduchšia a o niečo rýchlejšia verzia.
Výsledkom je luxusný a pritom jednoduchý koláč, ktorý je taký šťavnatý, že sa doslova rozplýva na jazyku. Pred podávaním ho nechajte aspoň hodinu stuhnúť v chladničke, krém sa spevní a rezy sa budú lepšie krájať.
Recept vychádza z verzie od Easy Quick Recipes, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
