Najlepší vláčny mrkvový koláč s lieskovými orechmi a krémom
Mám veľa receptov na mrkvové koláče, ale k tomuto jednému sa vraciam stále znova a znova. Je absolútne dokonalý. Vďaka kombinácii jogurtu a oleja je neskutočne vláčny a šťavnatý. Lieskové oriešky a škorica mu dodávajú fantastickú vôňu a chuť. Vždy, keď ho prinesiem na nejakú oslavu, okamžite zmizne a každý si pýta recept.
75g75 g smotanového syra(napr. Philadelphia, izbovej teploty)
120g120 g práškového cukru
Pokyny
1. Príprava. Rúru si predhrejte na 170 °C. Menší, hlbší plech alebo štvorcovú formu (ideálne 22x22 cm) vysteľte papierom na pečenie. Mrkvu očistite a nastrúhajte najemno. Lieskové orechy nasekajte nahrubo.
2. Príprava cesta. Vo veľkej mise vyšľahajte vajcia s hnedým cukrom a soľou do svetlej, nadýchanej peny (asi 3-4 minúty).
3. Za stáleho miešania na nízkej rýchlosti postupne prilejte olej a potom vmiešajte jogurt a vanilkový extrakt.
4. V druhej miske zmiešajte preosiatu múku, kypriaci prášok, sódu bikarbónu a škoricu.
5. Sypkú zmes nasypte k tekutej a stierkou alebo vareškou ju zľahka premiešajte, len kým sa suroviny nespoja. Cesto nepremiešajte.
6. Nakoniec jemne vmiešajte nastrúhanú mrkvu a nasekané lieskové orechy.
7. Pečenie. Cesto vylejte do pripravenej formy a uhlaďte povrch.
8. Pečte vo vyhriatej rúre 35–40 minút. Či je koláč hotový, otestujte špajdľou – po zapichnutí do stredu musí vyjsť čistá.
9. Upečený korpus nechajte vo forme úplne vychladnúť.
10. Príprava krému. Kým korpus chladne, v miske vyšľahajte zmäknuté maslo s preosiatym práškovým cukrom do hladkej peny.
11. Po lyžiciach zašľahajte smotanový syr izbovej teploty. Šľahajte len krátko, kým sa všetko nespojí do hladkého krému.
12. Hotový krém natrite na úplne vychladnutý korpus. Vrch posypte nasekanými orieškami a môžete podávať.
Poznámky
1. Vláčnosť zaručená. Kombinácia oleja a jogurtu je pre mrkvové koláče ideálna. Olej zaručí, že cesto zostane dlho vláčne a nebude sa drobiť, a jogurt mu dodá príjemnú sviežosť, jemnosť a ľahkosť.2. Krém bez hrudiek. Pre dokonale hladký krém je dôležité, aby mali maslo aj smotanový syr rovnakú, izbovú teplotu. Ak by bol syr studený z chladničky, v masle by sa mohli vytvoriť nepríjemné hrudky.