Search

Tento recept na koláče z lístkového cesta je záchrana na prvý školský týždeň (Raňajky za 30 minút)

Koláče z lístkového cesta
Koláče z lístkového cesta

Obsah receptu

Publikované: 2. septembra 2025, 05:30

Prvý školský týždeň je tu a s ním aj ranný zhon. Ak hľadáte niečo rýchle, sladké a sýte na raňajky alebo desiatu, tento recept je vaša záchrana. Tieto pudingové rolky z lístkového cesta sú hotové za chvíľku, chutia fantasticky a zvládne ich pripraviť naozaj každý.

Zabudnite na zložité kysnuté cestá. Tu stačí hotové lístkové cesto a jednoduchá plnka, ktorá pripomína tvarohový krém s vanilkou. Upečiete si so mnou túto bleskovú dobrotu, ktorá vám spríjemní návrat do reality?

Ako upiecť rýchle pudingové rolky z lístkového cesta?

V mise zmiešajte tvaroh, cukor, vajíčko a vanilkový pudingový prášok do hladkej plnky. Plnku natrite na plát lístkového cesta a prikryte druhým plátom. Nakrájajte na pásiky, každý pásik zatočte do špirály, potrite vajíčkom a upečte dozlatista.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 minút
  • Čas pečenia: 20 minút
  • Počet porcií: cca 20 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 180 kcal/kus
  • Trend: Rýchle raňajky

Potrebujeme

Na cesto a plnku

  • 2 balenia rozvaľkaného lístkového cesta (spolu cca 550 – 600 g)
  • 250 g jemného tvarohu (vo vaničke)
  • 20 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
  • 19 g vanilkového pudingu v prášku (pol balíčka)
  • 1 ks vajce

Na dokončenie

  • 1 ks vaječný žĺtok
  • 1 PL mlieka
  • práškový cukor na posypanie

Postup prípravy

  1. Najprv si predhrejte rúru na 200 °C. Pripravte si veľký plech a vysteľte ho papierom na pečenie.
  2. Pripravte si plnku. V mise zmiešajte tvaroh, oba druhy cukru, celé vajce a vanilkový pudingový prášok. Dôkladne metličkou alebo mixérom premiešajte, aby vznikla hladká, krémová plnka bez hrudiek.
  3. Jeden plát lístkového cesta rozviňte priamo na pracovnej doske. Pripravenou plnkou ho rovnomerne potrite po celom povrchu.
  4. Opatrne naň položte a pritlačte druhý plát lístkového cesta.
  5. Ostrým nožom alebo radielkom na pizzu nakrájajte spojené cesto na približne 20 rovnako širokých a dlhých pásikov (so šírkou asi 2 cm).
  6. Teraz prichádza tá zábavná časť. Každý pásik chyťte na oboch koncoch a niekoľkokrát ho zatočte do špirály, pričom každú ruku točíte opačným smerom.
  7. Vzniknuté špirály ukladajte na pripravený plech s dostatočnými rozostupmi.
  8. V malej miske rozšľahajte žĺtok s lyžicou mlieka a touto zmesou dôkladne potrite povrch každej rolky. Budú mať po upečení krásnu lesklú farbu.
  9. Pečte v predhriatej rúre približne 15–20 minút, kým nie sú krásne zlatisté a nafúknuté.
  10. Po upečení nechajte vychladnúť na mriežke a pred podávaním ich bohato posypte práškovým cukrom.

Videorecept

Tipy

  1. Ako na dokonalé zatočenie? Aby sa vám pásiky pri krútení netrhali, pracujte s dobre vychladeným lístkovým cestom priamo z chladničky. Cesto bude pevnejšie a nebude sa tak lepiť. Ak sa vám aj nejaký pásik pretrhne, nevadí, jednoducho ho na plechu opäť spojte.
  2. Čo je “pudingová” plnka? V tomto recepte pudingový prášok neslúži na varenie pudingu, ale ako skvelé ochucovadlo a stabilizátor. Dodá tvarohu jemnú vanilkovú chuť a vďaka obsahu škrobu pomôže plnke pri pečení lepšie držať tvar a nevytekať.
  3. Vláčnosť na ďalší deň: Tieto rolky sú skvelé aj na druhý deň. Skladujte ich vo vzduchotesnej nádobe, aby si zachovali svoju vláčnosť. Sú ideálne na prípravu desiaty vopred.

Variácie

  • Škoricovo-jablková verzia: Namiesto tvarohovej plnky potrite cesto rozpusteným maslom a husto posypte zmesou škoricového cukru a najemno nastrúhaných jabĺk.
  • S ovocím: Do hotovej tvarohovej plnky môžete pred natretím na cesto vmiešať aj hrsť čerstvých čučoriedok, malín alebo na malé kúsky nakrájaných marhúľ.
  • Slaná verzia: Vynechajte z plnky cukor a namiesto neho pridajte soľ, bylinky a cesnak. Cesto môžete potrieť pestom a posypať strúhaným syrom.

Záver

Sú voňavé, rýchle a nesmierne chutné. Prajem vám úspešný a sladký štart do nového školského týždňa!

Tento recept je inšpirovaný videom z Youtube kanála ReniasBackwelt, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty