Prvý školský týždeň je tu a s ním aj ranný zhon. Ak hľadáte niečo rýchle, sladké a sýte na raňajky alebo desiatu, tento recept je vaša záchrana. Tieto pudingové rolky z lístkového cesta sú hotové za chvíľku, chutia fantasticky a zvládne ich pripraviť naozaj každý.
Zabudnite na zložité kysnuté cestá. Tu stačí hotové lístkové cesto a jednoduchá plnka, ktorá pripomína tvarohový krém s vanilkou. Upečiete si so mnou túto bleskovú dobrotu, ktorá vám spríjemní návrat do reality?
Ako upiecť rýchle pudingové rolky z lístkového cesta?
V mise zmiešajte tvaroh, cukor, vajíčko a vanilkový pudingový prášok do hladkej plnky. Plnku natrite na plát lístkového cesta a prikryte druhým plátom. Nakrájajte na pásiky, každý pásik zatočte do špirály, potrite vajíčkom a upečte dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 minút
- Čas pečenia: 20 minút
- Počet porcií: cca 20 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 180 kcal/kus
- Trend: Rýchle raňajky
Potrebujeme
Na cesto a plnku
- 2 balenia rozvaľkaného lístkového cesta (spolu cca 550 – 600 g)
- 250 g jemného tvarohu (vo vaničke)
- 20 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
- 19 g vanilkového pudingu v prášku (pol balíčka)
- 1 ks vajce
Na dokončenie
- 1 ks vaječný žĺtok
- 1 PL mlieka
- práškový cukor na posypanie
Postup prípravy
- Najprv si predhrejte rúru na 200 °C. Pripravte si veľký plech a vysteľte ho papierom na pečenie.
- Pripravte si plnku. V mise zmiešajte tvaroh, oba druhy cukru, celé vajce a vanilkový pudingový prášok. Dôkladne metličkou alebo mixérom premiešajte, aby vznikla hladká, krémová plnka bez hrudiek.
- Jeden plát lístkového cesta rozviňte priamo na pracovnej doske. Pripravenou plnkou ho rovnomerne potrite po celom povrchu.
- Opatrne naň položte a pritlačte druhý plát lístkového cesta.
- Ostrým nožom alebo radielkom na pizzu nakrájajte spojené cesto na približne 20 rovnako širokých a dlhých pásikov (so šírkou asi 2 cm).
- Teraz prichádza tá zábavná časť. Každý pásik chyťte na oboch koncoch a niekoľkokrát ho zatočte do špirály, pričom každú ruku točíte opačným smerom.
- Vzniknuté špirály ukladajte na pripravený plech s dostatočnými rozostupmi.
- V malej miske rozšľahajte žĺtok s lyžicou mlieka a touto zmesou dôkladne potrite povrch každej rolky. Budú mať po upečení krásnu lesklú farbu.
- Pečte v predhriatej rúre približne 15–20 minút, kým nie sú krásne zlatisté a nafúknuté.
- Po upečení nechajte vychladnúť na mriežke a pred podávaním ich bohato posypte práškovým cukrom.
Videorecept
Tipy
- Ako na dokonalé zatočenie? Aby sa vám pásiky pri krútení netrhali, pracujte s dobre vychladeným lístkovým cestom priamo z chladničky. Cesto bude pevnejšie a nebude sa tak lepiť. Ak sa vám aj nejaký pásik pretrhne, nevadí, jednoducho ho na plechu opäť spojte.
- Čo je “pudingová” plnka? V tomto recepte pudingový prášok neslúži na varenie pudingu, ale ako skvelé ochucovadlo a stabilizátor. Dodá tvarohu jemnú vanilkovú chuť a vďaka obsahu škrobu pomôže plnke pri pečení lepšie držať tvar a nevytekať.
- Vláčnosť na ďalší deň: Tieto rolky sú skvelé aj na druhý deň. Skladujte ich vo vzduchotesnej nádobe, aby si zachovali svoju vláčnosť. Sú ideálne na prípravu desiaty vopred.
Variácie
- Škoricovo-jablková verzia: Namiesto tvarohovej plnky potrite cesto rozpusteným maslom a husto posypte zmesou škoricového cukru a najemno nastrúhaných jabĺk.
- S ovocím: Do hotovej tvarohovej plnky môžete pred natretím na cesto vmiešať aj hrsť čerstvých čučoriedok, malín alebo na malé kúsky nakrájaných marhúľ.
- Slaná verzia: Vynechajte z plnky cukor a namiesto neho pridajte soľ, bylinky a cesnak. Cesto môžete potrieť pestom a posypať strúhaným syrom.
Záver
Sú voňavé, rýchle a nesmierne chutné. Prajem vám úspešný a sladký štart do nového školského týždňa!
Tento recept je inšpirovaný videom z Youtube kanála ReniasBackwelt, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.