Search

Tento jablkový koláč je hitom každej oslavy: Je krémový, šťavnatý a má chrumkavý vrch!

Jablkový koláč s pudingom a mrveničkou
Jablkový koláč s pudingom a mrveničkou

Obsah receptu

Publikované: 31. októbra 2025, 07:27

Toto je presne ten jablkový koláč, ktorý keď prinesiete na oslavu, všetci si okamžite pýtajú recept. Je absolútne fantastický – kombinuje krehké cesto, vrstvu šťavnatých jabĺk, bohatý vanilkový puding a zlatistú maslovú mrveničku. Tento jablkový koláč s pudingom je jednoducho dokonalý.

Jeho príprava je jednoduchšia, ako sa zdá. Máme pre vás aj skvelý trik, vďaka ktorému spodné cesto nikdy nebude rozmočené, ale ostane krásne krehké.

Ako správne pripraviť jablkový koláč s pudingom?

Z masla, cukru a múky pripravte mrveničkové cesto. Dve tretiny utlačte na dno formy a posypte mletými mandľami. Na to navrstvite jablká. Zvlášť uvarte hustý vanilkový puding, nalejte ho na jablká a všetko posypte zvyšnou tretinou mrveničky (zmiešanou s mandľami). Upečte dozlatista.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 25 min
  • Čas pečenia: 45 min
  • Počet porcií: 1 tortová forma (Ø 26 cm, 12 porcií)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 390 kcal/porcia

Potrebujeme

Cesto (základ aj mrvenička)

  • 380 g hladkej múky (T650)
  • 200 g studeného masla
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1 ks vajce
  • 5 g prášku do pečiva (cca 1 ČL)
  • 1 štipka soli
  • 40 g sekaných mandlí (alebo lieskovcov)
  • 2-3 lyžice mletých mandlí (alebo strúhanky)

Plnka

  • 700 g jabĺk (kyslejších, napr. Elstar, Boskop)
  • 4 lyžice citrónovej šťavy

Pudingová vrstva

  • 700 ml mlieka
  • 2 balíčky vanilkového pudingového prášku (cca 80 g)
  • 70 g kryštálového cukru
  • 8 g vanilkového cukru (1 balíček)

Na posypanie

  • práškový cukor

Postup prípravy

  1. Najprv uvarte puding. Do hrnca nalejte asi 500 ml mlieka. Pridajte 70 g kryštálového cukru a vanilkový cukor. Priveďte pomaly k varu.
  2. Vo zvyšných 200 ml studeného mlieka metličkou dohladka rozmiešajte 2 balíčky pudingového prášku.
  3. Keď mlieko v hrnci vrie, za stáleho miešania doň vlejte pudingovú zmes. Varte 1–2 minúty, kým nevznikne veľmi hustý krém.
  4. Odstavte. Aby sa na pudingu nevytvorila koža, ihneď ho prikryte potravinovou fóliou tak, aby sa dotýkala celého povrchu. Nechajte vychladnúť.
  5. Pripravte cesto. Do veľkej misy dajte múku, cukor, soľ, prášok do pečiva, vajce a na kocky nakrájané studené maslo.
  6. Rukami alebo v kuchynskom robote rýchlo spracujte na mrveničku (Streusel). Cesto sa nemá spojiť, musí ostať sypké.
  7. Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Dno tortovej formy (Ø 26 cm) vysteľte papierom na pečenie. Boky formy dobre vymastite.
  8. Odoberte približne dve tretiny mrveničky a nasypte ich na dno formy. Rukami alebo dnom pohára ju rovnomerne utlačte. Vytvorte aj malý okraj (asi 2 cm) po bokoch formy.
  9. Trik proti rozmočeniu: Utlačený korpus posypte tenkou vrstvou mletých mandlí alebo strúhanky. Tie absorbujú prebytočnú šťavu z jabĺk.
  10. Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na malé kúsky alebo tenké plátky. Ihneď ich v miske pokvapkajte citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
  11. Jablká rovnomerne rozložte na pripravený korpus.
  12. Do zvyšnej jednej tretiny mrveničky v miske vmiešajte nasekané mandle (40 g).
  13. Z vychladnutého pudingu odstráňte fóliu. Krátko ho premiešajte a rovnomerne rozotrite na vrstvu jabĺk.
  14. Vrch koláča husto posypte pripravenou mandľovou mrveničkou.
  15. Pečte vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 45 minút. Mrvenička musí byť krásne zlatohnedá.
  16. Koláč nechajte pred krájaním úplne vychladnúť vo forme (ideálne niekoľko hodín).

Tipy na záver

  1. Hladký puding: Dodržte overený postup varenia pudingu (Krok 2). Ak by ste zmiešali všetko mlieko s práškom naraz za studena, puding by sa pri dne pripálil a vytvoril hrudky.
  2. Studené maslo: Pre najlepšiu mrveničku (Streusel) musí byť maslo naozaj studené, priamo z chladničky. Spracujte ho s múkou rýchlo, aby sa príliš neroztopilo.

Videorecept

Jednoduché variácie

  • Orechová mrvenička: Namiesto mandlí použite v mrveničke nahrubo nasekané vlašské alebo lieskové orechy.
  • So škoricou: Jablká v miske (Krok 10) môžete zmiešať s lyžičkou škorice.

Časté otázky (FAQ)

Aké jablká sú najlepšie? Použite pevné a kyslejšie odrody, napríklad Elstar, Boskop alebo Braeburn. Pri pečení si udržia tvar a vytvoria skvelý kontrast k sladkému pudingu.

Prečo je môj koláč po upečení riedky? Je nevyhnutné nechať koláč úplne vychladnúť, ideálne niekoľko hodín v chladničke. Puding počas chladnutia stuhne a rezy budú krásne držať tvar.

Môžem koláč zamraziť? Áno, tento koláč sa dá dobre zamraziť. Po rozmrazení pri izbovej teplote bude stále chutný, aj keď mrvenička už nemusí byť taká chrumkavá.


Vychladnutý jablkový koláč posypte práškovým cukrom. Skladujte ho v chladničke, kde vydrží vláčny 2 až 3 dni.

Podľa receptu od Sandra’s Baking Ideas, ktorý sme v redakcii Varíme s Láskou vylepšili a otestovali.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty