Toto je presne ten jablkový koláč, ktorý keď prinesiete na oslavu, všetci si okamžite pýtajú recept. Je absolútne fantastický – kombinuje krehké cesto, vrstvu šťavnatých jabĺk, bohatý vanilkový puding a zlatistú maslovú mrveničku. Tento jablkový koláč s pudingom je jednoducho dokonalý.
1. Najprv uvarte puding. Do hrnca nalejte asi 500 ml mlieka. Pridajte 70 g kryštálového cukru a vanilkový cukor. Priveďte pomaly k varu.
2. Vo zvyšných 200 ml studeného mlieka metličkou dohladka rozmiešajte 2 balíčky pudingového prášku.
3. Keď mlieko v hrnci vrie, za stáleho miešania doň vlejte pudingovú zmes. Varte 1–2 minúty, kým nevznikne veľmi hustý krém.
4. Odstavte. Aby sa na pudingu nevytvorila koža, ihneď ho prikryte potravinovou fóliou tak, aby sa dotýkala celého povrchu. Nechajte vychladnúť.
5. Pripravte cesto. Do veľkej misy dajte múku, cukor, soľ, prášok do pečiva, vajce a na kocky nakrájané studené maslo.
6. Rukami alebo v kuchynskom robote rýchlo spracujte na mrveničku (Streusel). Cesto sa nemá spojiť, musí ostať sypké.
7. Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Dno tortovej formy (Ø 26 cm) vysteľte papierom na pečenie. Boky formy dobre vymastite.
8. Odoberte približne dve tretiny mrveničky a nasypte ich na dno formy. Rukami alebo dnom pohára ju rovnomerne utlačte. Vytvorte aj malý okraj (asi 2 cm) po bokoch formy.
9. Trik proti rozmočeniu: Utlačený korpus posypte tenkou vrstvou mletých mandlí alebo strúhanky. Tie absorbujú prebytočnú šťavu z jabĺk.
10. Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na malé kúsky alebo tenké plátky. Ihneď ich v miske pokvapkajte citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
11. Jablká rovnomerne rozložte na pripravený korpus.
12. Do zvyšnej jednej tretiny mrveničky v miske vmiešajte nasekané mandle (40 g).
13. Z vychladnutého pudingu odstráňte fóliu. Krátko ho premiešajte a rovnomerne rozotrite na vrstvu jabĺk.
14. Vrch koláča husto posypte pripravenou mandľovou mrveničkou.
15. Pečte vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 45 minút. Mrvenička musí byť krásne zlatohnedá.
16. Koláč nechajte pred krájaním úplne vychladnúť vo forme (ideálne niekoľko hodín).
Poznámky
1. Hladký puding: Dodržte overený postup varenia pudingu (Krok 2). Ak by ste zmiešali všetko mlieko s práškom naraz za studena, puding by sa pri dne pripálil a vytvoril hrudky.2. Studené maslo: Pre najlepšiu mrveničku (Streusel) musí byť maslo naozaj studené, priamo z chladničky. Spracujte ho s múkou rýchlo, aby sa príliš neroztopilo.3. Orechová mrvenička: Namiesto mandlí použite v mrveničke nahrubo nasekané vlašské alebo lieskové orechy.4. So škoricou: Jablká v miske (Krok 10) môžete zmiešať s lyžičkou škorice.