Keď sú vonku augustové horúčavy, presne tento šalát ma dokáže zachrániť. Je to môj najobľúbenejší ľahký obed alebo rýchla večera. Tento diétny uhorkový šalát je vďaka jednoduchému triku úžasne krémový, a pritom vôbec nie je vodnatý. Kombinácia chladivej uhorky a voňavého kôpru je neprekonateľná.
Tajomstvo spočíva v tom, že uhorky najprv nechám “vypotiť” so soľou. Vďaka tomu pustia prebytočnú vodu a výsledný šalát je hustý a plný chuti. Pripravíte si so mnou toto letné osvieženie?
Ako správne pripraviť diétny uhorkový šalát?
Uhorky nakrájajte, osoľte a nechajte ich postáť, aby pustili vodu. Potom z nich tekutinu zlejte. Nakoniec ich zmiešajte s gréckym jogurtom, čerstvým kôprom, jarnou cibuľkou a dochuťte korením a citrónom.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 minút (+ 15 minút odležanie)
- Čas pečenia/varenia: 0 minút
- Počet porcií: 2 – 3 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 95 kcal/porcia
- Trend: Rýchly / Diétny / Bez varenia
Potrebujeme
- 2 ks šalátovej uhorky
- 1 ČL soli
- 150 g gréckeho jogurtu (hustého)
- 2 ks jarnej cibuľky
- ½ zväzku čerstvého kôpru
- šťava z 1/2 citróna
- ½ ČL mletého čierneho korenia
- 1 ČL mletej sladkej papriky
Postup prípravy
- Najprv si umyte uhorky. Potom ich môžete ošúpať, ale nie je to nutné.
- Nakrájajte ich na tenké kolieska. Môžete si pomôcť aj škrabkou alebo strúhadlom.
- Nakrájané uhorky vložte do väčšej misy. Posypte ich soľou a dôkladne premiešajte.
- Takto nechajte uhorky postáť približne 15 minút pri izbovej teplote. Pustia prebytočnú vodu.
- Medzitým si nadrobno nasekajte jarnú cibuľku. Nasekáte aj čerstvý kôpor.
- Uhorky presypte do sitka. Lyžicou alebo rukou ich zľahka postláčajte, aby odtiekla všetka uvoľnená šťava.
- Teraz vráťte “vyžmýkané” uhorky naspäť do čistej misy.
- Pridajte k nim grécky jogurt, nasekanú cibuľku a kôpor.
- Všetko dochuťte mletým čiernym korením, sladkou paprikou a citrónovou šťavou.
- Šalát dôkladne, ale zľahka premiešajte. Ochutnajte a v prípade potreby ešte pridajte soľ.
- Pred podávaním ho môžete nechať na chvíľu vychladiť v chladničke.
Videorecept
Tipy
- Nenechajte uhorky soliť príliš dlho: Stačí im 15 – 20 minút. Ak by ste ich nechali v soli dlhšie, mohli by byť príliš slané a stratiť svoju príjemnú chrumkavosť.
- Šalát chlaďte, ale nie dlho: Najlepší je čerstvo pripravený a len jemne vychladený. Dlhým státím v chladničke môže opäť pustiť trochu vody, aj keď už menej.
- Kôpor pridajte na záver: Čerstvý kôpor je najlepší, keď si zachová svoju sviežu arómu. Preto ho do šalátu pridávajte až tesne pred finálnym premiešaním a podávaním.
Variácie
- Pre sýtejšiu, nediétnu verziu podávajte šalát s chrumkavým opečeným toastom a plátkami slaniny.
- Namiesto gréckeho jogurtu môžete použiť kyslú smotanu alebo jemný tvaroh pre trochu inú chuť a textúru.
Časté otázky
Musím uhorky šúpať? Nemusíte, najmä ak máte mladé uhorky s jemnou šupkou. V šupke sa nachádza veľa vlákniny a šalát bude mať vďaka nej aj krajšiu, sýtejšiu zelenú farbu.
Môžem použiť sušený kôpor? Môžete, ale čerstvý kôpor dodá šalátu neporovnateľne lepšiu chuť a vôňu. Ak použijete sušený, dajte ho zhruba tretinové množstvo oproti čerstvému.
Záver
Výsledkom je dokonale krémový a osviežujúci šalát, ktorý nezaťaží. Podávajte ho ako ľahkú večeru, prílohu ku grilovanému mäsu alebo len tak, keď máte chuť na niečo malé.
Recept vychádza z verzie od Einfacher Koch, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.