Tieto štvorvrstvové piškótové rezy sú presne ten zákusok, ktorý u nás doma nesmie chýbať na žiadnej oslave. Vyzerajú luxusne, sú úžasne krémové a pritom sú oveľa jednoduchšie na prípravu, ako sa na prvý pohľad zdá. Je to poctivá klasika – jemnučká piškóta a bohatý vanilkový krém, ktorý sa doslova rozplýva na jazyku.
Základom úspechu je vanilkový krém uvarený z pudingového základu a masla. Aby sa vám nikdy nezrazil, ukážeme si presný postup, ako ho pripraviť. Tajomstvo spočíva v správnom uvarení pudingu a v jednej dôležitej finálnej finte.
Ako sa robia pudingové rezy?
Veľmi jednoducho. Upečte jeden tenký piškótový plát a rozrežte ho na štyri rovnaké časti. Uvarte hustý puding zo žĺtkov, mlieka a škrobu. Tento puding nechajte úplne vychladnúť na izbovú teplotu. Zvlášť vyšľahajte zmäknuté maslo, ktoré musí mať rovnakú teplotu ako puding. Potom ich spojte. Nakoniec už len vrstvíte piškótu a krém.
Základné informácie
- Čas prípravy: 30 min
- Čas pečenia: 20 min
- Čas chladenia: min. 4 hodiny
- Počet porcií: 1 plech (cca 20 rezov)
- Náročnosť: Stredná (kvôli technike krému)
- Kalorická hodnota: cca 240 kcal/rez
- Trend: Klasický zákusok / Na oslavu
Potrebujeme
Piškótový korpus
- 5 vajec
- 1 štipka soli
- 210 g kryštálového cukru
- 180 g polohrubej múky
- 50 g kukuričného škrobu
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva (12 g)
- 80 ml rastlinného oleja
Vanilkový krém (Pudingový základ)
- 600 ml plnotučného mlieka (rozdelených na 500 ml a 100 ml)
- 2 vaječné žĺtky
- 150 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
- 3 PL kukuričného škrobu (cca 40 g)
Vanilkový krém (Maslový základ)
- 180 g zmäknutého masla (aspoň 82%, izbovej teploty)
Ostatné
- cca 100 ml mlieka (na navlhčenie korpusov)
- 150 g tmavej čokolády na varenie
- 1 PL rastlinného oleja (alebo Cery)
Postup prípravy
- Korpus: Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si veľký plech (klasický hlboký z rúry) a vysteľte ho papierom na pečenie.
- Celé vajcia vyšľahajte so štipkou soli a cukrom do hustej, svetlej peny. Trvá to 5–7 minút.
- V samostatnej mise zmiešajte preosiatu polohrubú múku, škrob a kypriaci prášok.
- Do vaječnej peny už len zľahka (stierkou alebo na najnižších otáčkach) striedavo vmiešajte suché suroviny a olej.
- Cesto vylejte na plech a rovnomerne rozotrite. Pečte presne 20 minút. Nechajte korpus úplne vychladnúť.
- Pudingový základ krému (Opravený postup): Do hrnca dajte zohrievať 500 ml mlieka.
- Medzitým v malej miske metličkou dokonale rozmiešajte zvyšných 100 ml studeného mlieka, oba cukry, 2 žĺtky a kukuričný škrob. Musíte získať hladkú “kašičku” bez hrudiek.
- Keď mlieko v hrnci začne vrieť, vlejte doň za stáleho a energického šľahania metličkou pripravenú kašičku.
- Na strednom ohni uvarte do veľmi hustého pudingu (varte asi 2–3 minúty).
- Kľúčový krok: Horúci puding ihneď prelejte do čistej misy. Prikryte ho potravinovou fóliou tak, aby sa fólia dotýkala priamo povrchu pudingu. Zabráníte tak vytvoreniu “kože”.
- Puding nechajte úplne vychladnúť na izbovú teplotu. (Nikdy ho nedávajte horúci do chladničky, len ho nechajte na linke).
- Skladanie: Vychladnutý piškótový plát prerežte pozdĺžne na polovicu a potom každú polovicu ešte kolmo na polovicu. Získate 4 rovnaké obdĺžniky. Okraje môžete jemne zarovnať.
- Dokončenie krému (Najdôležitejší krok): Pripravte si maslo. Musí mať úplne rovnakú izbovú teplotu ako vychladnutý puding.
- Zmäknuté maslo šľahajte v robote asi 2-3 minúty do peny.
- Teraz do masla po jednej veľkej lyžici zašľahávajte vychladnutý puding. Ďalšiu lyžicu pridajte, až keď je predošlá úplne spojená. Výsledkom bude dokonalý, hladký krém.
- Vrstvite: Prvý plát korpusu položte na podnos alebo tácku. Zľahka ho pokvapkajte alebo potrite mliekom. Natrite naň tretinu krému.
- Položte druhý plát, opäť navlhčite mliekom a natrite druhú tretinu krému. Zopakujte s tretím plátom a zvyškom krému.
- Prikryte štvrtým, posledným plátom cesta (ten už vlhčiť nemusíte, navlhne od polevy).
- Ak vám zostal krém, môžete ním potrieť aj boky zákusku. Dajte chladiť aspoň na 30–60 minút, aby povrch stuhol.
- Poleva: Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu spolu s lyžicou oleja. Olej zabezpečí, že poleva nebude pri krájaní praskať.
- Vychladený zákusok polejte polevou, rýchlo rozotrite a vložte do chladničky finálne stuhnúť aspoň na 3 hodiny.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Ako zachrániť zrazený krém? Trik proti zrazeniu je mať maslo aj puding presne rovnakej izbovej teploty. Ak sa krém aj tak zrazí (vyzerá ako krupica), položte celú misu na pár sekúnd nad hrniec s horúcou parou. Okraje masla mierne povolia a ihneď začnite šľahať na plný výkon. Krém sa zázračne opäť spojí.
- Krájanie ako profesionál: Pred krájaním rezov si pripravte vysoký pohár s horúcou vodou. Nôž namočte do vody, utrite dosucha a urobte jeden rez. Opakujte pred každým jedným rezom. Čokoláda nebude praskať a rezy budú dokonale čisté.
Jednoduché variácie
- Kakaová piškóta: Ak chcete mramorový efekt, odoberte pred pečením tretinu cesta z korpusu a rýchlo do nej vmiešajte lyžicu kakaa. Nalejte na plech striedavo so svetlým cestom.
- Ovocná vrstva: Do stredu zákusku (medzi druhý a tretí plát) môžete na krém natrieť tenkú vrstvu kyslého ríbezľového džemu. Krásne to oživí sladkú chuť.
Záver
Tento krémový zákusok je pastvou pre oči aj chuťové poháriky. Podávajte ho vždy dobre vychladený priamo z chladničky.
Recept vychádza z verzie od Przepisy od Nelli, upravila, opravila (postup krému) a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.