Tieto fašírky sú môj tajný tromf, keď chcem pripraviť rýchly, ale zároveň trochu slávnostnejší obed. Citrónová kôra a šťava dodajú mäsu neuveriteľnú sviežosť a šťavnatosť, ktorá vás milo prekvapí. Všetko je hotové v jednej panvici a šťava z bieleho vína a rozmarínu je jednoducho fantastická.
Obalenie v krupici namiesto strúhanky je malý trik, ktorý na povrchu vytvorí jedinečnú chrumkavú vrstvu. Dáte šancu tejto netradičnej, no vynikajúcej úprave?
Ako pripraviť šťavnaté fašírky?
Zmiešajte mleté mäso s vajíčkami, strúhankou, citrónovou kôrou a bylinkami. Vytvarujte fašírky, obaľte ich v krupici a opečte na panvici dozlatista. Podlejte ich bielym vínom a krátko poduste, kým nevznikne lahodná šťava.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas varenia: 20 minút
- Počet porcií: 15 kusov (cca 4-5 porcií)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 110 kcal/kus
- Trend: Rýchly obed / Jedno-pekáčové
Potrebujeme
Na fašírky:
- 500 g mletého mäsa (teľacie, bravčové alebo morčacie)
- 80 g strúhanky
- 60 ml mlieka
- 2 PL zemiakového škrobu
- kôra z 1 bio citróna
- šťava z ½ citróna
- 1 zväzok čerstvej petržlenovej vňate
- 2 vajcia
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Na obalenie a opekanie:
- jemná krupica
- 30 g masla
- 2 PL olivového oleja
- 250 ml suchého bieleho vína
- 2 vetvičky čerstvého rozmarínu
Postup prípravy
Príprava mäsovej zmesi
- Vo veľkej mise zmiešajte mleté mäso, strúhanku, mlieko, zemiakový škrob a najemno nastrúhanú citrónovú kôru.
- Pridajte najemno nasekanú petržlenovú vňať, citrónovú šťavu a 2 celé vajcia.
- Zmes dôkladne osoľte a okoreňte. Rukami všetko dobre premiešajte, aby sa chute dokonale spojili.
Tvarovanie a opekanie
- Z mäsovej zmesi tvarujte menšie, mierne sploštené fašírky (asi 30 g každá).
- Každú fašírku dôkladne obaľte v jemnej krupici. Tento krok zabezpečí peknú kôrku.
- Na väčšej panvici rozohrejte olivový olej spolu s maslom.
- Fašírky opekajte na strednom plameni približne 5 minút z každej strany do krásnej zlatohnedej farby.
Dokončenie v omáčke
- Keď sú fašírky opečené, zalejte ich bielym vínom. Víno na horúcej panvici zasyčí a uvoľní všetky chutné pripečené kúsky.
- Pridajte do panvice vetvičky rozmarínu a stiahnite plameň.
- Nechajte fašírky vo víne dusiť a prebublávať približne 6–8 minút.
- Počas tohto času ich občas otočte. Víno sa čiastočne odparí a vytvorí lahodnú, jemne zahustenú šťavu.
- Podávajte horúce, preliate šťavou, ktorá vznikla na panvici.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Aké mäso použiť? Recept je fantastický s teľacím mäsom, ale nemusíte sa báť experimentovať. Vynikajúce budú aj z jemného bravčového, kuracieho alebo morčacieho mäsa.
- S čím podávať? Ako príloha sa skvele hodí zemiaková kaša, ktorá krásne vsiakne lahodnú šťavu z vína, alebo len ľahký zeleninový šalát.
Jednoduché variácie
- Bez alkoholu: Namiesto vína môžete na podliatie použiť rovnaké množstvo kvalitného kuracieho alebo zeleninového vývaru.
- Stredomorská verzia: Do mäsovej zmesi pridajte hrsť nasekaných sušených paradajok alebo olív pre ešte bohatšiu chuť.
Záver
Výsledkom sú neuveriteľne šťavnaté a voňavé fašírky s jemnou, sviežou chuťou. Tento recept určite zaradíte medzi svoje obľúbené.
Recept vychádza z verzie od Za Home Life, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
