Toto jedlo je presne to, čo si predstavím pod pojmom poctivý nedeľný obed. Žiadne rýchle minútky, ale pomaly dusené mäso, ktoré je na konci tak mäkké, že sa rozpadá vidličkou. Všetko sa pripravuje v jednom hrnci, takže si ušetríte prácu s riadom, a tá pivová omáčka je jednoducho skvelá.
Kľúčom k úspechu je výber správneho mäsa, ako je krkovička alebo pliecko, a pomalé, trpezlivé dusenie. Práve to zaručí, že mäso nebude suché a zostane plné šťavy. Poďte si so mnou uvariť túto dobrotu.
Ako urobiť šťavnaté bravčové na pive?
Bravčové plátky z krkovičky alebo pliecka osoľte, obaľte v múke a opečte. Na výpeku orestujte cibuľu, pridajte pivo a koreniny. Vráťte mäso a všetko pomaly duste v jednom hrnci domäkka, až kým sa omáčka nezahustí.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas varenia: 75 minút
- Počet porcií: 5
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 520 kcal/porcia
- Trend: Nedeľný obed / Jedno-pekáčové
Potrebujeme
- 1 kg bravčového mäsa (ideálne pliecko alebo krkovička)
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 ml piva (svetlé alebo tmavé)
- 400 ml horúcej vody alebo vývaru
- 1 PL plnotučnej horčice
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- hladká múka na obalenie
- 2 PL rastlinného oleja
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup prípravy
Príprava mäsa
- Správny výber mäsa je základ. Použite bravčové pliecko alebo krkovičku, ktoré sú ideálne na pomalé dusenie.
- Mäso umyte, osušte a nakrájajte na hrubšie plátky (cca 1,5 cm). Okraje môžete jemne narezať, aby sa mäso neskrútilo.
- Plátky z oboch strán osoľte, okoreňte a zľahka ich obaľte v hladkej múke.
- Vo väčšom hrnci alebo hlbokej panvici rozpáľte olej. Mäso na ňom sprudka opečte z oboch strán dozlatista.
- Opečené plátky vyberte a dočasne odložte bokom na tanier.
Príprava omáčky a dusenie
- Do toho istého hrnca a výpeku nasypte nadrobno nakrájanú cibuľu. Restujte ju asi 2 minúty, kým nezosklovatie.
- Pridajte prelisovaný cesnak a restujte už len pol minúty, aby nezhorkol.
- Základ poprášte mletou paprikou, pridajte horčicu a rýchlo premiešajte. Ihneď podlejte pivom, aby paprika nezhorkla.
- Nechajte pivo chvíľu odvariť (asi 1 minútu). Potom prilejte 400 ml horúcej vody alebo vývaru.
- Omáčku dobre premiešajte a ochutnajte. Podľa potreby ju dochuťte soľou a korením.
- Do vriacej omáčky vráťte opečené plátky mäsa. Mali by byť takmer ponorené.
- Hrniec prikryte pokrievkou, stiahnite plameň na minimum a pomaly duste približne 60–70 minút, alebo kým nie je mäso dokonale mäkké.
- Počas dusenia občas premiešajte. Ak sa omáčka príliš odparuje, podlejte trochou horúcej vody.
- Podávajte preliate omáčkou a posypané čerstvou petržlenovou vňaťou.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Aké pivo použiť? Svetlé pivo dodá omáčke jemnú horkosť, zatiaľ čo tmavé pivo vytvorí bohatšiu a mierne sladkastú, karamelovú chuť. Obe verzie sú vynikajúce.
- Pre ešte lepšiu chuť použite namiesto vody kvalitný hovädzí alebo zeleninový vývar. Chuť bude oveľa hlbšia a poctivejšia.
Jednoduché variácie
- Hubová verzia: Na začiatku spolu s cibuľou orestujte 150 g nakrájaných šampiňónov alebo vopred namočených sušených húb.
- Pikantné bravčové: Spolu s cesnakom pridajte do základu aj štipku mletého chilli alebo kúsok feferónky.
Záver
Výsledkom je neuveriteľne krehké mäso v bohatej omáčke, ktoré sa skvele hodí k zemiakovej kaši, knedli alebo dusenej ryži.
Recept vychádza z verzie od Kuvajte sa Stašom, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
