Práve je pondelok popoludní a ja som dostal chuť na niečo naozaj jednoduché, domáce a tak trochu retro. A existuje niečo, čo viac pripomína detstvo a rýchle večere u babičky, ako táto nátierka z údených šprotov? Je to pre mňa absolútna klasika. Krémová, jemne údená, s chrumkavými kúskami cibuľky a uhorky, zjemnená vajíčkom. Je hotová za pár minút a chutí fantasticky.
Zabudnite na mixér, ktorý by z nej urobil hladkú pastu. Ukážem vám klasický postup s vidličkou, vďaka ktorému bude mať tú správnu poctivú štruktúru, kde cítite každú jednu ingredienciu. Poďme si spolu pripraviť túto nestarnúcu dobrotu.
Ako pripraviť najlepšiu nátierku z údených šprotov?
V miske vidličkou roztlačíte údené šproty spolu s uvareným vajíčkom. Pridáte nadrobno nasekanú cibuľku, kyslú uhorku a pažítku. Nakoniec všetko spojíte majonézou a jogurtom, dochutíte horčicou, soľou a korením.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas pečenia/varenia: 0 minút (s uvareným vajíčkom)
- Počet porcií: 1 miska (cca 4 porcie)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 280 kcal/porcia
- Trend: Rýchla večera / Retro recept
Potrebujeme
- 1 konzerva údených šprotov v oleji (cca 160 g)
- 2 ks vajec uvarených natvrdo
- 2 ks menších kyslých uhoriek
- 1 ks jarnej cibuľky (alebo malá šalotka)
- 2 PL majonézy
- 2 ČL bieleho jogurtu
- 1 ČL plnotučnej horčice
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 hrsť čerstvej pažítky
- Soľ a mleté čierne korenie
Postup prípravy
- Ak nemáte, uvarte si vajíčka natvrdo (cca 10 minút). Po uvarení ich ihneď schlaďte v studenej vode a ošúpte.
- Kým sa vajíčka chladia, pripravte si ostatné suroviny. Jarnú cibuľku aj s vňaťou a kyslé uhorky nakrájajte na úplne jemné, drobné kocôčky. Pažítku nasekajte nadrobno.
- Otvorte konzervu so šprotami. Zlejte z nich väčšinu oleja, ale asi jednu polievkovú lyžicu si ponechajte v konzerve.
- Šproty aj so zvyšným olejom preklopte do misky. Pridajte úplne vychladnuté vajíčka.
- Teraz prichádza najlepšia časť. Vidličkou všetko spolu poriadne roztlačte a premiešajte, aby vznikla zmes s hrubšou textúrou.
- K roztlačenej zmesi pridajte majonézu, biely jogurt a horčicu.
- Pridajte aj nakrájanú cibuľku, uhorky a väčšinu nasekanej pažítky (trochu si nechajte na ozdobu).
- Všetko dochuťte soľou, čerstvo mletým čiernym korením a citrónovou šťavou.
- Nakoniec už len zľahka, ale dôkladne všetko premiešajte, aby sa chute spojili.
- Nátierku ochutnajte a v prípade potreby ešte dochuťte. Najlepšia je, keď ju necháte aspoň 30 minút odležať v chladničke.
Videorecept
Tipy
- Olej zo šprotov: Toto je dôležitý detail. Nevylievajte všetok olej, prišli by ste o chuť. Väčšinu zlejte, ale jednu až dve lyžice vmiešajte do nátierky. Bude tak krémovejšia a chutnejšia.
- Zabudnite na mixér: Pre tú pravú “domácu” textúru naozaj použite len vidličku. Chceme, aby v nátierke zostali malé kúsky vajíčka, uhoriek a rybičiek. Mixér by z nej urobil len hladkú, nezaujímavú pastu.
- Nechajte ju odležať: Ako každá dobrá nátierka, aj táto je najlepšia, keď si aspoň 30 minút oddýchne v chladničke. Všetky chute sa krásne prepoja a spoja do dokonalej harmónie.
Variácie
- Pre extra krémovosť a zjemnenie chuti môžete do nátierky pridať lyžicu zmäknutého masla alebo taveného syra v črievku.
- Ak máte radi pikantné, pridajte štipku mletej pálivej papriky alebo pár kvapiek obľúbenej chilli omáčky.
Časté otázky
Môžem použiť aj iné ryby v konzerve? Samozrejme. Tento recept je výborný aj s údenou makrelou v oleji alebo s kvalitným tuniakom v oleji. Postup je úplne rovnaký.
Akú cibuľku použiť? Jarná cibuľka je skvelá, pretože je jemná a svieža. Ak ju nemáte, použite malý kúsok klasickej červenej cibule alebo ešte lepšie šalotky, ktorú nasekáte naozaj najemno.
Záver
Výsledkom je dokonalá, krémová a poctivá nátierka, ktorá je neporovnateľne lepšia ako tá z obchodu. Podávajte ju na čerstvom chlebe alebo rožku, ozdobenú zvyšnou pažítkou a kolieskom citróna.
Recept vychádza z verzie od Youtube kanálu Vaříme s Mozkem, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.