1. Ak nemáte, uvarte si vajíčka natvrdo (cca 10 minút). Po uvarení ich ihneď schlaďte v studenej vode a ošúpte.
2. Kým sa vajíčka chladia, pripravte si ostatné suroviny. Jarnú cibuľku aj s vňaťou a kyslé uhorky nakrájajte na úplne jemné, drobné kocôčky. Pažítku nasekajte nadrobno.
3. Otvorte konzervu so šprotami. Zlejte z nich väčšinu oleja, ale asi jednu polievkovú lyžicu si ponechajte v konzerve.
4. Šproty aj so zvyšným olejom preklopte do misky. Pridajte úplne vychladnuté vajíčka.
5. Teraz prichádza najlepšia časť. Vidličkou všetko spolu poriadne roztlačte a premiešajte, aby vznikla zmes s hrubšou textúrou.
6. K roztlačenej zmesi pridajte majonézu, biely jogurt a horčicu.
7. Pridajte aj nakrájanú cibuľku, uhorky a väčšinu nasekanej pažítky (trochu si nechajte na ozdobu).
8. Všetko dochuťte soľou, čerstvo mletým čiernym korením a citrónovou šťavou.
9. Nakoniec už len zľahka, ale dôkladne všetko premiešajte, aby sa chute spojili.
10. Nátierku ochutnajte a v prípade potreby ešte dochuťte. Najlepšia je, keď ju necháte aspoň 30 minút odležať v chladničke.
Poznámky
1. Olej zo šprotov: Toto je dôležitý detail. Nevylievajte všetok olej z konzervy, prišli by ste o chuť. Väčšinu zlejte, ale jednu až dve polievkové lyžice si ponechajte a vmiešajte do nátierky. Bude tak krémovejšia a chutnejšia.2. Zabudnite na mixér: Pre tú pravú 'domácu' textúru naozaj použite len vidličku. Chceme, aby v nátierke zostali malé kúsky vajíčka, uhoriek a rybičiek. Mixér by z nej urobil len hladkú, nezaujímavú pastu.3. Nechajte ju odležať: Ako každá dobrá nátierka, aj táto je najlepšia, keď si aspoň 30 minút oddýchne v chladničke. Všetky chute sa krásne prepoja a spoja do dokonalej harmónie.