Toto sú moje tajné zbrane na oslavy. Keď poviem „kakaové muffiny“, nikto nečaká tento luxus. Sú plnené jemným mascarpone krémom. Poliate sú poctivou čokoládovou ganache. Sú vláčne, krémové a vyzerajú naozaj úžasne.
Kľúčom k hlbokej chuti je káva pridaná priamo do cesta. Jej chuť sa neprebije, ale nádherne zvýrazní kakao. Vďaka tomu chutia naozaj čokoládovo. Sú skvelé k popoludňajšej káve.
Ako správne pripraviť kakaové muffiny s plnkou?
Upečte kakaovo-kávové muffiny. Po vychladnutí v nich urobte malý otvor. Naplňte ich krémom, ktorý vyšľaháte z mascarpone a smotany. Nakoniec povrch každého muffinu namočte do čokoládovej ganache.
Základné informácie
- Čas prípravy: 30 minút
- Čas pečenia: 20 minút
- Počet porcií: 12 kusov
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 325 kcal/kus
- Trend: Slávnostný dezert
Potrebujeme
Cesto (na 12 kusov)
- 180 g hladkej múky
- 30 g kvalitného kakaa
- 7 g kypriaceho prášku do pečiva
- 1 štipka soli
- 2 ks vajec
- 150 g kryštálového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 120 ml rastlinného oleja
- 120 ml mlieka
- 80 ml silnej kávy (vychladnutej)
Krémová plnka
- 100 g mascarpone
- 100 ml smotany na šľahanie (min. 30%)
- 1 PL práškového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
Čokoládová poleva (Ganache)
- 150 g horkej čokolády (nasekanej)
- 100 ml smotany na šľahanie (min. 30%)
- 15 g masla
Na formu
- maslo na vymazanie
- kakao na vysypanie
Postup prípravy
- Rúru predhrejte na 175 °C. Formu na 12 muffinov dôkladne vymažte maslom. Vysypte ju kakaom.
- V jednej mise zmiešajte suché suroviny. Preosejte múku, kakao, kypriaci prášok a soľ.
- V druhej (väčšej) mise vyšľahajte vajcia s cukrom a vanilkovým extraktom do svetlej peny.
- K vajciam postupne zašľahajte olej. Potom prilejte mlieko a vychladnutú kávu.
- Do tejto tekutej zmesi postupne prisypte suchú (múčnu) zmes.
- Miešajte už len zľahka, aby sa suroviny akurát spojili. Cesto neprešľahajte.
- Cesto rovnomerne rozdeľte do 12 otvorov vo forme. Plňte ich maximálne do dvoch tretín.
- Pečte v predhriatej rúre 15–20 minút. Otestujte špajdľou, či je cesto prepečené.
- Upečené muffiny nechajte pár minút chladnúť vo forme. Potom ich vyberte na mriežku. Musia úplne vychladnúť.
- Medzitým pripravte krém. V mise zmiešajte mascarpone, smotanu, práškový cukor a vanilku.
- Vyšľahajte ručným mixérom na pevný a hladký krém.
- Vychladnutým muffinom opatrne vydlabte stred. Stačí malá jamka lyžičkou.
- Otvory naplňte krémom. Najlepšie to ide pomocou cukrárskeho vrecka.
- Pripravte polevu. Smotanu na šľahanie zohrejte tesne pod bod varu.
- V miske ňou zalejte nasekanú čokoládu a kúsok masla.
- Nechajte 2 minúty postáť. Potom vymiešajte metličkou dohladka na lesklú ganache.
- Vrch každého muffinu (aj s plnkou) namočte do mierne vychladnutej polevy.
- Muffiny nechajte na mriežke alebo papieri na pečenie stuhnúť v chladničke.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Nepremiešajte cesto. Keď spojíte suché a mokré zmesi, miešajte už len krátko. Ak cesto prešľaháte, muffiny budú tuhé a hutné.
- Ak pečiete pre deti, kávu v ceste môžete bez problémov nahradiť rovnakým množstvom mlieka alebo kakaa.
Jednoduché variácie
- Extra zdobenie: Ak chcete, stuhnutú ganache môžete pofŕkať bielou cukrovou polevou (zmiešajte 70 g práškového cukru s 2 lyžičkami mlieka).
- Ovocná plnka: Namiesto krému môžete muffiny naplniť lyžičkou hustého malinového alebo ríbezľového džemu.
Tieto slávnostné muffiny sú dôkazom, že aj domáci dezert môže vyzerať luxusne.
Recept vychádza z verzie od Recette rapide sucrée, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
