Search

Slávnostné kakaové muffiny: Lepšie ako z cukrárne

Slávnostné kakaové muffiny
Slávnostné kakaové muffiny

Obsah receptu

Publikované: 17. septembra 2025, 07:00

Toto sú moje tajné zbrane na oslavy. Keď poviem „kakaové muffiny“, nikto nečaká tento luxus. Sú plnené jemným mascarpone krémom. Poliate sú poctivou čokoládovou ganache. Sú vláčne, krémové a vyzerajú naozaj úžasne.

Kľúčom k hlbokej chuti je káva pridaná priamo do cesta. Jej chuť sa neprebije, ale nádherne zvýrazní kakao. Vďaka tomu chutia naozaj čokoládovo. Sú skvelé k popoludňajšej káve.

Ako správne pripraviť kakaové muffiny s plnkou?

Upečte kakaovo-kávové muffiny. Po vychladnutí v nich urobte malý otvor. Naplňte ich krémom, ktorý vyšľaháte z mascarpone a smotany. Nakoniec povrch každého muffinu namočte do čokoládovej ganache.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Čas pečenia: 20 minút
  • Počet porcií: 12 kusov
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 325 kcal/kus
  • Trend: Slávnostný dezert

Potrebujeme

Cesto (na 12 kusov)

  • 180 g hladkej múky
  • 30 g kvalitného kakaa
  • 7 g kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 štipka soli
  • 2 ks vajec
  • 150 g kryštálového cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 120 ml rastlinného oleja
  • 120 ml mlieka
  • 80 ml silnej kávy (vychladnutej)

Krémová plnka

  • 100 g mascarpone
  • 100 ml smotany na šľahanie (min. 30%)
  • 1 PL práškového cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu

Čokoládová poleva (Ganache)

  • 150 g horkej čokolády (nasekanej)
  • 100 ml smotany na šľahanie (min. 30%)
  • 15 g masla

Na formu

  • maslo na vymazanie
  • kakao na vysypanie

Postup prípravy

  1. Rúru predhrejte na 175 °C. Formu na 12 muffinov dôkladne vymažte maslom. Vysypte ju kakaom.
  2. V jednej mise zmiešajte suché suroviny. Preosejte múku, kakao, kypriaci prášok a soľ.
  3. V druhej (väčšej) mise vyšľahajte vajcia s cukrom a vanilkovým extraktom do svetlej peny.
  4. K vajciam postupne zašľahajte olej. Potom prilejte mlieko a vychladnutú kávu.
  5. Do tejto tekutej zmesi postupne prisypte suchú (múčnu) zmes.
  6. Miešajte už len zľahka, aby sa suroviny akurát spojili. Cesto neprešľahajte.
  7. Cesto rovnomerne rozdeľte do 12 otvorov vo forme. Plňte ich maximálne do dvoch tretín.
  8. Pečte v predhriatej rúre 15–20 minút. Otestujte špajdľou, či je cesto prepečené.
  9. Upečené muffiny nechajte pár minút chladnúť vo forme. Potom ich vyberte na mriežku. Musia úplne vychladnúť.
  10. Medzitým pripravte krém. V mise zmiešajte mascarpone, smotanu, práškový cukor a vanilku.
  11. Vyšľahajte ručným mixérom na pevný a hladký krém.
  12. Vychladnutým muffinom opatrne vydlabte stred. Stačí malá jamka lyžičkou.
  13. Otvory naplňte krémom. Najlepšie to ide pomocou cukrárskeho vrecka.
  14. Pripravte polevu. Smotanu na šľahanie zohrejte tesne pod bod varu.
  15. V miske ňou zalejte nasekanú čokoládu a kúsok masla.
  16. Nechajte 2 minúty postáť. Potom vymiešajte metličkou dohladka na lesklú ganache.
  17. Vrch každého muffinu (aj s plnkou) namočte do mierne vychladnutej polevy.
  18. Muffiny nechajte na mriežke alebo papieri na pečenie stuhnúť v chladničke.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Nepremiešajte cesto. Keď spojíte suché a mokré zmesi, miešajte už len krátko. Ak cesto prešľaháte, muffiny budú tuhé a hutné.
  2. Ak pečiete pre deti, kávu v ceste môžete bez problémov nahradiť rovnakým množstvom mlieka alebo kakaa.

Jednoduché variácie

  • Extra zdobenie: Ak chcete, stuhnutú ganache môžete pofŕkať bielou cukrovou polevou (zmiešajte 70 g práškového cukru s 2 lyžičkami mlieka).
  • Ovocná plnka: Namiesto krému môžete muffiny naplniť lyžičkou hustého malinového alebo ríbezľového džemu.

Tieto slávnostné muffiny sú dôkazom, že aj domáci dezert môže vyzerať luxusne.

Recept vychádza z verzie od Recette rapide sucrée, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty