Search

Skvelá čalamáda na zimu bez sterilizovania: Takto ju pripravovala moja babka

Čalamáda na zimu
Čalamáda na zimu

Obsah receptu

Publikované: 23. augusta 2024, 00:00 | Aktualizované: 17. septembra 2025, 19:13

Túžite po tradičnej chuti zimy? Táto skvelá čalamáda na zimu podľa receptu mojej babky je presne pre vás. Bez sterilizácie a s jednoduchým postupom si vychutnáte túto lahodnú pochúťku po celý rok.

Čalamáda je dokonalým spôsobom, ako uchovať sviežosť letnej zeleniny a priniesť si ju na stôl aj v chladných mesiacoch. Tento recept je jednoduchý, nevyžaduje sterilizáciu a zaručí vám výbornú chuť, ktorú si zamilujete.

Čalamáda na zimu

Ingrediencie:

  • 1,5 kg kapusty
  • 1,5 kg papriky (najlepšie farebnej: červená, žltá)
  • 1 kg uhoriek (nemusia sa šúpať)
  • 0,5 kg cibule
  • 2 dl octu (10 %)
  • 70 g soli
  • 400 g cukru
  • 1 lyžička kyseliny citrónovej
  • 3 ks bobkových listov
  • 1 polievková lyžica celého čierneho korenia

Postup prípravy:

  1. Príprava zeleniny: Očistenú zeleninu nakrájajte na tenké plátky. Uhorky nemusíte šúpať, stačí ich nakrájať pomocou krájača na uhorky. Na dosiahnutie peknej farebnej kombinácie použite rôzne farebné papriky.
  2. Miešanie: Vložte nasekanú zeleninu do veľkej misy. Pridajte soľ, cukor, ocot, kyselinu citrónovú, bobkové listy a celé čierne korenie. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa korenie rovnomerne rozložilo po celej zmesi.
  3. Nechajte postáť: Zmes nechajte odpočívať 4-6 hodín. Počas tejto doby zelenina pustí šťavu, ktorá bude základom pre naloženie do pohárov.
  4. Plnenie pohárov: Po odležaní naplňte pripravené poháre zmesou zeleniny a šťavou, ktorú pustila. Poháre plňte čo najviac, aby sa chute lepšie prepojili.
  5. Uzavretie: Naplnené poháre dôkladne uzavrite viečkami.
  6. Uskladnenie: Poháre uložte na chladné a tmavé miesto.

Tipy:

  • Experimentujte s príchuťami: Pridajte do čalamády štipku chilli pre pikantnejšiu chuť alebo trochu medu pre jemnú sladkosť.
  • Použite sezónnu zeleninu: Využite zeleninu, ktorá je práve v sezóne.
  • Skladujte na chladnom mieste: Čalamádu uchovávajte v chladničke alebo v pivnici, aby si zachovala svoju sviežosť čo najdlhšie.
  • Podávajte k rôznym jedlám: Čalamáda sa výborne hodí k pečenému mäsu, grilovaným jedlám, ale aj ako príloha k chlebu s maslom.

Čalamáda na zimu – Video recept:

Táto čalamáda je nielen chutná, ale aj plná vitamínov a minerálov. Je to skvelý spôsob, ako si vychutnať letnú zeleninu aj v zime. Vyskúšajte tento jednoduchý recept a potešte svoje chuťové poháriky.

Súvisiace články:

Ak raz vyskúšate túto čalamádu, už nikdy nebudete robiť inú. Čo ju robí jedinečnou? Na rozdiel od klasických sa pripravuje za studena!

Zaváraná cuketa s kôprom a cesnakom: Môj manžel už zjedol polovicu zásob a hovorí, že takú dobrú cuketu už dávno nejedol

Recept na dokonalé zavárané broskyne: Inak ich už zavárať nebudete!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Nosalty

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty