Search

Šalát na chudnutie, po ktorom nebudete hladní: Svieži, chrumkavý a plný vitamínov.

šalát na chudnutie
šalát na chudnutie

Obsah receptu

Publikované: 12. júla 2025, 09:00

Kto hovorí, že zdravý šalát musí byť nudná a fádna diéta, po ktorej zostanete hladní? Tento recept vás presvedčí o pravom opaku! Pripravíme si spolu fantastický šalát, ktorý je doslova nabitý farbami, chuťou, chrumkavosťou a vitamínmi. Je to dokonalá kombinácia jemnej kapusty, sladkej mrkvy, sviežej uhorky a prekvapivého prvku v podobe sladkokyslého jabĺčka. Nie je to len “zeleninová obloha”, ale plnohodnotné, sýte a uspokojivé jedlo, ktoré podporí váš zdravý životný štýl a po ktorom sa budete cítiť skvele.

Tajnou zbraňou tohto šalátu je fantastická medovo-horčicová zálievka. Je jednoduchá, no jej sladko-kyslá a jemne pikantná chuť dokonale prepojí všetky suroviny a urobí zo šalátu návykovú záležitosť. Príprava je neuveriteľne jednoduchá a rýchla, takže si ho môžete dopriať ako ľahkú večeru, skvelú prílohu ku grilovanému mäsu alebo si ho vziať so sebou v krabičke do práce na zdravý obed.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 15 minút
  • Čas odpočívania: aspoň 1 hodina v chladničke (voliteľné, ale odporúčané)
  • Počet porcií: 4 porcie
  • Náročnosť: Veľmi jednoduchá

Potrebujeme

Na šalát:

  • 1/3 stredne veľkej hlávky bielej kapusty
  • 1 ks väčšej mrkvy
  • 1 ks šalátovej uhorky
  • 1 ks červeného jablka
  • 1 ks menšej červenej cibule
  • štipka soli a trstinového cukru na zmäkčenie kapusty

Na medovo-horčicovú zálievku:

  • 50 ml kvalitného olivového oleja
  • šťava z 1 celého citróna
  • 20 g medu (cca 1 PL)
  • 1 ČL dijonskej alebo plnotučnej horčice

Postup prípravy

Príprava zeleniny:

  1. Najprv si pripravíme kapustu. Nahrubo ju nastrúhame alebo nakrájame na veľmi tenké prúžky, preložíme do veľkej misy, pridáme väčšiu štipku soli a menšiu štipku trstinového cukru.
  2. Teraz prichádza dôležitý krok: kapustu rukami poriadne postláčame a pomačkáme, aby zmäkla a pustila šťavu. Necháme ju takto postáť aspoň 10 minút.
  3. Medzitým si pripravíme ostatné suroviny. Mrkvu, uhorku a jablko (aj so šupkou) nastrúhame na hrubom strúhadle. Červenú cibuľu nakrájame na tenké polkolieska.
  4. Všetku pripravenú zeleninu pridáme do misy k zmäknutej kapuste.

Príprava zálievky a dokončenie:

  1. Zálievku si pripravíme v samostatnej malej miske alebo v uzatvárateľnom pohári. Dôkladne v nej metličkou alebo pretrepaním zmiešame olivový olej, citrónovú šťavu, med a horčicu, kým sa všetky suroviny nespoja do hladkej emulzie.
  2. Hotovú zálievku nalejeme na pripravenú zeleninu v mise.
  3. Všetko spolu dôkladne premiešame, aby sa každý kúsok zeleniny obalil v lahodnej zálievke.
  4. Šalát môžeme podávať ihneď, ale najlepšie chutí, keď ho necháme odležať aspoň 1 hodinu v chladničke. Všetky chute sa krásne prepoja a zelenina bude ešte chutnejšia.

Videorecept

Tipy

  1. Aby bola kapusta naozaj jemná a nebola tvrdá, po osolení a ocukrení ju poriadne rukami postláčam a pomačkám. Až potom ju nechám odležať. Krásne zmäkne a pustí prebytočnú šťavu, ktorá je plná chuti.
  2. Do šalátu rada pridávam aj nejaké semiačka pre extra chrumkavosť a zdravé tuky. Skvelé sú slnečnicové, tekvicové alebo aj nahrubo nasekané vlašské orechy, ktoré predtým nasucho opražím.
  3. Ak chcem, aby bol šalát ešte sýtejší a slúžil ako plnohodnotné hlavné jedlo, pridám doň na kocky nakrájaný syr (napr. feta alebo balkánsky) alebo kúsky opečeného kuracieho mäsa.
  4. Zálievku si najradšej pripravujem v malom zaváraninovom pohári. Dám doň všetky suroviny, poriadne ho zatvorím a pretrepem ako šejker. Vznikne mi dokonalá emulzia a nemusím špiniť metličku ani misku.

Tento šalát je dôkazom, že zdravé jedlo môže byť plné farieb, chuti a radosti. Je taký dobrý, že ho budete chcieť jesť stále dokola.

Recept vychádza z verzie od Einfacher Koch, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty