Kto hovorí, že zdravý šalát musí byť nudná a fádna diéta, po ktorej zostanete hladní? Tento recept vás presvedčí o pravom opaku! Pripravíme si spolu fantastický šalát, ktorý je doslova nabitý farbami, chuťou, chrumkavosťou a vitamínmi. Je to dokonalá kombinácia jemnej kapusty, sladkej mrkvy, sviežej uhorky a prekvapivého prvku v podobe sladkokyslého jabĺčka. Nie je to len "zeleninová obloha", ale plnohodnotné, sýte a uspokojivé jedlo, ktoré podporí váš zdravý životný štýl a po ktorom sa budete cítiť skvele.
štipka soli a trstinového cukru(na zmäkčenie kapusty)
Na medovo-horčicovú zálievku:
50mlkvalitného olivového oleja
1ksšťava z celého citróna
20gmedu(cca 1 PL)
1ČLdijonskej alebo plnotučnej horčice
Pokyny
Príprava zeleniny:
1. Najprv si pripravíme kapustu. Nahrubo ju nastrúhame alebo nakrájame na veľmi tenké prúžky, preložíme do veľkej misy, pridáme väčšiu štipku soli a menšiu štipku trstinového cukru.
2. Teraz prichádza dôležitý krok: kapustu rukami poriadne postláčame a pomačkáme, aby zmäkla a pustila šťavu. Necháme ju takto postáť aspoň 10 minút.
3. Medzitým si pripravíme ostatné suroviny. Mrkvu, uhorku a jablko (aj so šupkou) nastrúhame na hrubom strúhadle. Červenú cibuľu nakrájame na tenké polkolieska.
4. Všetku pripravenú zeleninu pridáme do misy k zmäknutej kapuste.
Príprava zálievky a dokončenie:
5. Zálievku si pripravíme v samostatnej malej miske alebo v uzatvárateľnom pohári. Dôkladne v nej metličkou alebo pretrepaním zmiešame olivový olej, citrónovú šťavu, med a horčicu, kým sa všetky suroviny nespoja do hladkej emulzie.
6. Hotovú zálievku nalejeme na pripravenú zeleninu v mise.
7. Všetko spolu dôkladne premiešame, aby sa každý kúsok zeleniny obalil v lahodnej zálievke.
8. Šalát môžeme podávať ihneď, ale najlepšie chutí, keď ho necháme odležať aspoň 1 hodinu v chladničke. Všetky chute sa krásne prepoja a zelenina bude ešte chutnejšia.
Poznámky
1. Aby bola kapusta naozaj jemná a nebola tvrdá, po osolení a ocukrení ju poriadne rukami postláčam a pomačkám. Až potom ju nechám odležať. Krásne zmäkne a pustí prebytočnú šťavu, ktorá je plná chuti.n2. Do šalátu rada pridávam aj nejaké semiačka pre extra chrumkavosť a zdravé tuky. Skvelé sú slnečnicové, tekvicové alebo aj nahrubo nasekané vlašské orechy, ktoré predtým nasucho opražím.n3. Ak chcem, aby bol šalát ešte sýtejší a slúžil ako plnohodnotné hlavné jedlo, pridám doň na kocky nakrájaný syr (napr. feta alebo balkánsky) alebo kúsky opečeného kuracieho mäsa.n4. Zálievku si najradšej pripravujem v malom zaváraninovom pohári. Dám doň všetky suroviny, poriadne ho zatvorím a pretrepem ako šejker. Vznikne mi dokonalá emulzia a nemusím špiniť metličku ani misku.