Máte chuť na čerstvé pečivo, ale nechce sa vám zapínať rúra? Tento recept na jednoduchý domáci chlieb z panvice je pre vás ako stvorený. S minimom námahy si pripravíte mäkký a chutný chlebík, ktorý skvele poslúži na raňajky či večeru.
Tento recept poteší všetkých milovníkov domáceho pečiva. Pripravte si s nami jednoduchý domáci chlieb z panvice, na ktorý nepotrebujete rúru. Vďaka tomuto receptu budete mať po ruke čerstvý chlieb kedykoľvek naň dostanete chuť.
- Čas prípravy: 15 minút (+ kysnutie)
- Čas kysnutia: cca 2 hodiny
- Čas „pečenia“ na panvici: 40 minút
- Počet porcií: 1 menší chlieb
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
- 400 g hladkej múky (plus trochu na podsypanie)
- 7 g sušeného droždia (1 balíček)
- 2 lyžičky kryštálového cukru
- 1 lyžička soli
- 200-220 ml vlažnej vody
- 3 lyžice rastlinného oleja (+ na potretie cesta a panvice)
Postup prípravy
Príprava a kysnutie cesta
- Vo väčšej mise dôkladne zmiešajte preosiatu hladkú múku, sušené droždie, cukor a soľ.
- Uprostred urobte jamku, nalejte do nej asi 150 ml vlažnej vody a pridajte 3 lyžice oleja. Začnite miesiť (rukou alebo vareškou) od stredu a postupne zapracovávajte múku z okrajov. Podľa potreby pridajte zvyšnú vlažnú vodu, kým sa všetky ingrediencie nespoja do cesta.
- Cesto preložte na jemne pomúčenú pracovnú dosku a rukami ho mieste približne 5 až 8 minút. Malo by byť hladké, pružné a nemalo by sa príliš lepiť. Ak je príliš lepivé, pridajte trochu múky; ak je príliš tuhé, pridajte lyžicu vody.
- Vytvarujte bochník. Misu, v ktorej ste miesili, jemne vytrite olejom. Vložte do nej bochník cesta a aj jeho povrch zľahka potrite olejom, aby počas kysnutia neobschol.
- Misu prikryte čistou utierkou alebo potravinovou fóliou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 1,5 hodiny, alebo kým cesto viditeľne nezdvojnásobí svoj objem.
- Vykysnuté cesto jemne päsťou stlačte, aby z neho ušiel vzduch, a krátko ho premieste priamo v mise alebo na doske. Prikryte ho a nechajte odpočívať ďalších 30 minút.
„Pečenie“ na panvici
- Pripravte si panvicu s nepriľnavým povrchom a dobre priliehajúcou pokrievkou, ideálne s priemerom okolo 20-24 cm. Dno a boky panvice dôkladne potrite rastlinným olejom.
- Odpočinuté cesto vyberte z misy, vložte ho do pripravenej panvice a rukami (môžete si ich jemne naolejovať) ho opatrne roztiahnite alebo vytvarujte do tvaru bochníka tak, aby rovnomerne vyplnilo dno panvice.
- Panvicu prikryte pokrievkou. Položte ju na sporák a zapnite najnižší možný plameň alebo najnižší stupeň ohrevu na vašej varnej doske.
- Takto prikryté nechajte pomaly „piecť“ (dusiť) na miernom ohni približne 20 minút. Počas tejto doby panvicu zbytočne neodokrývajte. Spodná strana chleba by mala začať chytať zlatistú farbu.
- Po 20 minútach opatrne (najlepšie pomocou veľkého plochého taniera alebo druhej panvice) chlieb v panvici otočte na druhú stranu. Ak treba, pridajte na dno panvice ešte trochu oleja.
- Opäť panvicu prikryte pokrievkou a „pečte“ ďalších 20 minút aj z druhej strany, kým nie je aj táto strana zlatistá a chlieb nie je na poklop prepečený (zvuk by mal byť dutý).
- Hotový chlieb opatrne vyberte z panvice a položte ho na kuchynskú mriežku. Nechajte ho úplne vychladnúť pred krájaním, aby sa nezrazil.
Videorecept
Tipy
- Naozaj dbám na to, aby som použil najnižší možný plameň alebo stupeň ohrevu. Ak by bol oheň príliš silný, chlieb by sa mohol zvonku pripáliť a vnútri by zostal nedopečený.
- Osvedčila sa mi panvica s hrubším dnom, ktorá lepšie rozvádza teplo, a s dobre tesniacou pokrievkou, aby para zbytočne neunikala a chlieb sa pekne prepiekol aj vnútri.
- Množstvo vody je orientačné, závisí od múky. Cesto by malo byť mäkké a vláčne, ale stále dobre tvarovateľné. Radšej začnem s menším množstvom vody a pridávam postupne.
- Niekedy pre obmenu pridám do cesta lyžičku celej alebo drvenej rasce, prípadne za hrsť slnečnicových alebo ľanových semiačok pre zaujímavejšiu chuť a textúru.
Vyskúšajte tento netradičný spôsob prípravy a upečte si skvelý domáci chlieb z panvice aj vy.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Rýchle chutné