Search

Rýchly domáci chlieb z panvice: Mäkký a čerstvý aj bez rúry

domáci chlieb z panvice
domáci chlieb z panvice

Obsah receptu

Máte chuť na čerstvé pečivo, ale nechce sa vám zapínať rúra? Tento recept na jednoduchý domáci chlieb z panvice je pre vás ako stvorený. S minimom námahy si pripravíte mäkký a chutný chlebík, ktorý skvele poslúži na raňajky či večeru.

Tento recept poteší všetkých milovníkov domáceho pečiva. Pripravte si s nami jednoduchý domáci chlieb z panvice, na ktorý nepotrebujete rúru. Vďaka tomuto receptu budete mať po ruke čerstvý chlieb kedykoľvek naň dostanete chuť.

  • Čas prípravy: 15 minút (+ kysnutie)
  • Čas kysnutia: cca 2 hodiny
  • Čas „pečenia“ na panvici: 40 minút
  • Počet porcií: 1 menší chlieb
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme:

  • 400 g hladkej múky (plus trochu na podsypanie)
  • 7 g sušeného droždia (1 balíček)
  • 2 lyžičky kryštálového cukru
  • 1 lyžička soli
  • 200-220 ml vlažnej vody
  • 3 lyžice rastlinného oleja (+ na potretie cesta a panvice)

Postup prípravy

Príprava a kysnutie cesta

  1. Vo väčšej mise dôkladne zmiešajte preosiatu hladkú múku, sušené droždie, cukor a soľ.
  2. Uprostred urobte jamku, nalejte do nej asi 150 ml vlažnej vody a pridajte 3 lyžice oleja. Začnite miesiť (rukou alebo vareškou) od stredu a postupne zapracovávajte múku z okrajov. Podľa potreby pridajte zvyšnú vlažnú vodu, kým sa všetky ingrediencie nespoja do cesta.
  3. Cesto preložte na jemne pomúčenú pracovnú dosku a rukami ho mieste približne 5 až 8 minút. Malo by byť hladké, pružné a nemalo by sa príliš lepiť. Ak je príliš lepivé, pridajte trochu múky; ak je príliš tuhé, pridajte lyžicu vody.
  4. Vytvarujte bochník. Misu, v ktorej ste miesili, jemne vytrite olejom. Vložte do nej bochník cesta a aj jeho povrch zľahka potrite olejom, aby počas kysnutia neobschol.
  5. Misu prikryte čistou utierkou alebo potravinovou fóliou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 1,5 hodiny, alebo kým cesto viditeľne nezdvojnásobí svoj objem.
  6. Vykysnuté cesto jemne päsťou stlačte, aby z neho ušiel vzduch, a krátko ho premieste priamo v mise alebo na doske. Prikryte ho a nechajte odpočívať ďalších 30 minút.

„Pečenie“ na panvici

  1. Pripravte si panvicu s nepriľnavým povrchom a dobre priliehajúcou pokrievkou, ideálne s priemerom okolo 20-24 cm. Dno a boky panvice dôkladne potrite rastlinným olejom.
  2. Odpočinuté cesto vyberte z misy, vložte ho do pripravenej panvice a rukami (môžete si ich jemne naolejovať) ho opatrne roztiahnite alebo vytvarujte do tvaru bochníka tak, aby rovnomerne vyplnilo dno panvice.
  3. Panvicu prikryte pokrievkou. Položte ju na sporák a zapnite najnižší možný plameň alebo najnižší stupeň ohrevu na vašej varnej doske.
  4. Takto prikryté nechajte pomaly „piecť“ (dusiť) na miernom ohni približne 20 minút. Počas tejto doby panvicu zbytočne neodokrývajte. Spodná strana chleba by mala začať chytať zlatistú farbu.
  5. Po 20 minútach opatrne (najlepšie pomocou veľkého plochého taniera alebo druhej panvice) chlieb v panvici otočte na druhú stranu. Ak treba, pridajte na dno panvice ešte trochu oleja.
  6. Opäť panvicu prikryte pokrievkou a „pečte“ ďalších 20 minút aj z druhej strany, kým nie je aj táto strana zlatistá a chlieb nie je na poklop prepečený (zvuk by mal byť dutý).
  7. Hotový chlieb opatrne vyberte z panvice a položte ho na kuchynskú mriežku. Nechajte ho úplne vychladnúť pred krájaním, aby sa nezrazil.

Videorecept

Tipy

  1. Naozaj dbám na to, aby som použil najnižší možný plameň alebo stupeň ohrevu. Ak by bol oheň príliš silný, chlieb by sa mohol zvonku pripáliť a vnútri by zostal nedopečený.
  2. Osvedčila sa mi panvica s hrubším dnom, ktorá lepšie rozvádza teplo, a s dobre tesniacou pokrievkou, aby para zbytočne neunikala a chlieb sa pekne prepiekol aj vnútri.
  3. Množstvo vody je orientačné, závisí od múky. Cesto by malo byť mäkké a vláčne, ale stále dobre tvarovateľné. Radšej začnem s menším množstvom vody a pridávam postupne.
  4. Niekedy pre obmenu pridám do cesta lyžičku celej alebo drvenej rasce, prípadne za hrsť slnečnicových alebo ľanových semiačok pre zaujímavejšiu chuť a textúru.

Vyskúšajte tento netradičný spôsob prípravy a upečte si skvelý domáci chlieb z panvice aj vy.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Rýchle chutné

Google Správy: Daj nám ⭐
 

Podobné recepty