S príchodom septembra a prvých chladnejších dní sa u mňa doma začína sezóna voňavých koláčov. A tieto rýchle perníkové rezy sú na to ako stvorené. Sú úžasne mäkké, plné slivkového lekváru a ich príprava je naozaj blesková. Dokonalá maškrta, ktorá spríjemní každé popoludnie.
Zabudnite na zdĺhavé odležanie cesta, ako pri klasických medovníkoch. Toto cesto len zamiešate, naplníte a o chvíľu pečiete. Poďte si so mnou upiecť tú najlepšiu vôňu jesene!
Ako na rýchle a mäkké perníkové rezy?
V mise zmiešajte tekuté suroviny ako vajíčko, zmäknuté maslo, med a mlieko. Pridajte preosiatu múku s perníkovým korením a vypracujte vláčne cesto. Cesto rozvaľkajte, potrite hustým slivkovým lekvárom, preložte napoly a upečte. Po vychladnutí nakrájajte na úhľadné rezy.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas pečenia: 20 minút
- Počet porcií: cca 20 rezov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 120 kcal/rez
- Trend: Jesenné pečenie
Potrebujeme
- 280–300 g hladkej múky
- 60 g zmäknutého masla
- 60 g kryštálového cukru
- 60 ml mlieka
- 35 g medu (cca 1 PL)
- 1 ks vajce
- 1 ČL perníkového korenia
- ½ ČL jedlej sódy
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
- 1 štipka soli
- Na plnku:
- cca 150 g hustého slivkového lekváru
- 1 ČL krupice a štipka škorice (na posypanie)
Postup prípravy
- Najprv si predhrejte rúru na 180 °C. Pripravte si veľký plech a vysteľte ho papierom na pečenie.
- Vo väčšej mise metličkou rozmiešajte vajce so zmäknutým maslom, tekutým medom, oboma druhmi cukru, soľou a perníkovým korením.
- Do zmesi prilejte mlieko izbovej teploty a všetko opäť spoločne premiešajte.
- V druhej miske zmiešajte a preosejte múku s jedlou sódou.
- Sypkú zmes postupne pridávajte k tekutej a vareškou alebo rukami vypracujte mäkké a vláčne cesto. Ak sa príliš lepí, pridajte trochu múky.
- Hotové cesto rozdeľte na dve rovnaké časti, aby sa vám s ním lepšie pracovalo.
- Každú časť na pomúčenej doske rozvaľkajte na obdĺžnik s hrúbkou asi 0,5 cm.
- Na polovicu každého obdĺžnika natrite hrubšiu vrstvu slivkového lekváru. Posypte ho trochou krupice (tá pomôže vsiaknuť prebytočnú vlhkosť) a štipkou škorice.
- Voľnú polovicu cesta preložte cez plnku. Okraje dôkladne postláčajte zubami vidličky, aby plnka pri pečení nevytiekla.
- Obe takto pripravené “vrecká” preložte na plech. Ich povrch popichajte na niekoľkých miestach vidličkou alebo špajdľou, aby mohla unikať para.
- Pečte v predhriatej rúre 15–20 minút. Cesto by malo byť na povrchu zlatisté a pevné na dotyk.
- Upečené pláty nechajte na plechu úplne vychladnúť. Až potom ich ostrým nožom nakrájajte na úhľadné rezy.
Videorecept
Tipy
- Neprepečte to! Tento druh perníka je najlepší, keď zostane krásne mäkký a vláčny. Preto ho pozorne sledujte a vyberte z rúry hneď, ako je povrch zlatistý. Dlhším pečením by zbytočne stvrdol a vysušil sa.
- Hustý lekvár je základ: Použite naozaj kvalitný a hustý slivkový lekvár. Riedky džem by sa pri pečení s najväčšou pravdepodobnosťou roztiekol a pripájal by sa. Posypanie krupicou pod lekvárom je skvelý trik starej mamy, ako udržať šťavu na mieste.
- Domáce perníkové korenie: Ak nemáte kupované, ľahko si ho namiešate doma. Zmiešajte si 2 diely mletej škorice, 1 diel mletého anízu, 1 diel mletého badiánu, 1 diel mletých klinčekov a pol dielu mletého nového korenia.
Variácie
- S orechmi: Spolu s krupicou a škoricou posypte lekvár aj hrsťou nahrubo nasekaných vlašských orechov pre extra chrumkavosť.
- Iná plnka: Namiesto slivkového lekváru je fantastická aj hustá jablková, marhuľová alebo dokonca orechová plnka.
- S čokoládovou polevou: Ak máte radi čokoládu, môžete úplne vychladnuté rezy poliať tenkou vrstvou tmavej čokoládovej polevy.
Záver
Pred podávaním ich bohato posypte práškovým cukrom. Sú perfektné na každý deň, keď dostanete chuť na sladké. Dobrú chuť!
Tento recept je inšpirovaný od Наташа Шакинко, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.
