S príchodom septembra a prvých chladnejších dní dostávam chuť na vôňu perníka. Tieto rýchle perníkové rezy sú na to ako stvorené. Sú úžasne mäkké, plné slivkového lekváru a ich príprava je naozaj blesková. Dokonalá maškrta k poobedňajšej káve.
1. Rúru si predhrejte na 180 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
2. V mise rozmiešajte vajce, zmäknuté maslo, med, mlieko a cukor.
3. V druhej miske preosejte a zmiešajte múku, perníkové korenie a sódu.
4. Sypkú zmes pridajte k tekutej a vypracujte mäkké, vláčne cesto.
5. Cesto rozdeľte na dve časti a každú rozvaľkajte na obdĺžnik (hrúbka cca 0,5 cm).
6. Na polovicu každého obdĺžnika natrite lekvár a posypte ho krupicou a škoricou.
7. Voľnú polovicu cesta preložte cez plnku a okraje dôkladne postláčajte vidličkou.
8. Vrecká preložte na plech a ich povrch popichajte špajdľou.
9. Pečte 15–20 minút, kým nie je cesto zlatisté.
10. Upečené pláty nechajte úplne vychladnúť a až potom ich nakrájajte na rezy.
Poznámky
1. Neprepečte to! Tento druh perníka je najlepší, keď zostane mäkký a vláčny. Preto ho sledujte a vyberte z rúry hneď, ako je povrch zlatistý. Dlhším pečením by zbytočne stvrdol.2. Hustý lekvár je základ: Použite naozaj kvalitný a hustý slivkový lekvár. Riedky džem by sa pri pečení roztiekol a pripájal. Posypanie krupicou pod lekvárom je skvelý trik starej mamy, ako udržať šťavu na mieste.3. Domáce perníkové korenie: Ak nemáte kupované, zmiešajte 2 diely mletej škorice, 1 diel mletého anízu, 1 diel badiánu, 1 diel klinčekov a pol dielu nového korenia.Variácie:• S orechmi: Spolu s krupicou a škoricou posypte lekvár aj hrsťou nahrubo nasekaných vlašských orechov.• Iná plnka: Namiesto slivkového lekváru je fantastická aj hustá jablková alebo marhuľová plnka.• S čokoládovou polevou: Vychladnuté rezy môžete poliať tenkou vrstvou tmavej čokoládovej polevy.