Search

Retro Eskimácka torta: Každá návšteva si pýta recept! – Zvládne ju aj úplný začiatočník

tradičná Eskimácka torta
tradičná Eskimácka torta

Obsah receptu

Publikované: 14. novembra 2025, 08:12

Táto tradičná Eskimácka torta je čistá nostalgia a spomienka na nedeľné oslavy. Nadýchaný kakaový korpus sa dokonale snúbi s bohatým vareným krémom. Práve kondenzované mlieko v plnke robí túto tradičnú Eskimácku tortu jemnou ako obláčik.

Zvládnete ju, aj keď s pečením len začínate. Tajomstvo úspechu sa skrýva v lesklej poleve z kyslej smotany, ktorá sa pri krájaní nikdy neláme. Ako na poctivý krém bez jedinej hrudky?

Ako správne pripraviť Eskimácku tortu?

Kľúčom je upečenie ľahkého kakaového korpusu a príprava vareného krému. Ten je nutné uvariť dohladka a nechať úplne vychladnúť. Korpus prerežte, výdatne pokropte sladkým mliekom a naplňte krémom.


Základné informácie

  • Čas prípravy: 45 min
  • Čas varenia/pečenia: 40 min (+ 3 hod chladenie)
  • Počet porcií: 12 rezov (forma 22 cm)
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 390 kcal/rez
  • Trend: Retro / Sviatočná torta

Potrebujeme

Na korpus

  • 4 ks vajcia (izbovej teploty)
  • 180 g kryštálového cukru
  • 100 ml vody (vlažnej)
  • 130 g hladkej múky
  • 3 PL kakaa (kvalitného)
  • 1 ČL prášku do pečiva

Krém

  • 250 g masla (zmäknutého)
  • 250 ml mlieka
  • 2 ks vajcia
  • 60 g kryštálového cukru
  • 3 PL hladkej múky
  • 125 ml kondenzovaného mlieka (1/2 šálky)
  • 1 balíček vanilínového cukru

Na zvlhčenie (impregnáciu)

  • 200 ml mlieka
  • 2 PL práškového cukru

Na polevu

  • 50 g masla
  • 3 PL kakaa
  • 3 PL kryštového cukru
  • 4 PL kyslej smotany (hustej)

Postup prípravy

  1. Rúru predhrejte na 180 °C. Dno tortovej formy (22 cm) vystlite papierom na pečenie.
  2. Oddeľte žĺtky od bielkov. Žĺtky šľahajte s polovicou cukru (90 g) a vlažnou vodou do bledej peny.
  3. Bielky šľahajte so zvyšným cukrom (90 g) do tuhého snehu.
  4. Obe hmoty (sneh a žĺtkovú penu) zľahka spojte varechou.
  5. Preosejte múku, kakao a prášok do pečiva. Zmes postupne a jemne vmiešajte do vaječnej peny.
  6. Cesto vylejte do formy, zarovnajte a pečte približne 30 minút. Otestujte špajdľou, či je stred prepečený. Nechajte vychladnúť.
  7. Príprava krému: Do menšej misky dajte vajcia, cukor, múku, vanilku a kondenzované mlieko. Prilejte asi 100 ml mlieka (z 250 ml) a metličkou rozmiešajte na hladkú kašičku bez hrudiek.
  8. Zvyšné mlieko (150 ml) dajte do hrnca zohriať. Keď začne vrieť, prilejte pripravenú kašičku.
  9. Za stáleho miešania varte na miernom ohni, kým krém nezhustne ako puding (cca 3-5 minút).
  10. Uvarený krém prelejte do misky, prikryte fóliou (aby sa nedotýkala povrchu) a nechajte úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
  11. Zmäknuté maslo vyšľahajte dopeny. Po lyžiciach doň zašľahajte vychladnutý krém.
  12. Skladanie: Vychladnutý korpus vyberte z formy a prerežte na dva pláty. Spodný plát vráťte do čistej formy.
  13. Zmiešajte mlieko s práškovým cukrom na zálievku. Polovicou pokropte spodný korpus.
  14. Na korpus navrstvite celý krém a rovnomerne ho rozotrite.
  15. Priložte vrchný plát korpusu a pokropte ho zvyškom zálievky. Tortu dajte chladiť aspoň na 2–3 hodiny.
  16. Poleva: V hrnčeku rozpustite maslo. Pridajte kakao, cukor a smotanu. Na miernom ohni miešajte, kým sa všetko nespojí do hladkej, lesklej polevy. Nevarte.
  17. Polevu nechajte mierne vychladnúť (aby nebola horúca) a nalejte ju na stuhnutú tortu. Dajte opäť chladiť.

Videorecept

Tipy na záver

  • Krém bez zrazenia: Základ úspechu je, aby mali maslo aj uvarený krém rovnakú (izbovú) teplotu. Ak sú teploty rozdielne, krém sa takmer isto zrazí.
  • Lesklá poleva: Trik s kyslou smotanou v poleve zaručí, že poleva ostane krásne lesklá a pri krájaní nebude praskať ani sa lámať.

Jednoduché variácie

  • Kávová verzia: Do zálievky na korpus pridajte lyžičku instantnej kávy pre dospelácku chuť.
  • Orechová torta: Do krému môžete po uvarení vmiešať hrsť mletých vlašských orechov.

Časté otázky (FAQ)

Prečo mi krém v hrnci urobil hrudky? Pravdepodobne ste mali príliš silný oheň alebo ste kašičku vliali do studeného mlieka. Vždy ju vlievajte do vriaceho mlieka a miešajte metličkou.

Môžem použiť iný krém? Môžete, ale čaro “Eskimáckej” torty je práve v tomto špecifickom varenom kréme s kondenzovaným mliekom.

Ako dlho torta vydrží v chladničke? Je svieža a vláčna 3 až 4 dni. Najlepšia je však na druhý deň, keď sa korpus dokonale prepojí s krémom a zálievkou.


Pred krájaním ponorte nôž do horúcej vody a utrite ho dosucha, rezy budú dokonale čisté. Skladujte v chladničke.

Recept vychádza z verzie od Ольга Матвей, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty