Táto tradičná Eskimácka torta je čistá nostalgia a spomienka na nedeľné oslavy. Nadýchaný kakaový korpus sa dokonale snúbi s bohatým vareným krémom. Práve kondenzované mlieko v plnke robí túto tradičnú Eskimácku tortu jemnou ako obláčik.
Zvládnete ju, aj keď s pečením len začínate. Tajomstvo úspechu sa skrýva v lesklej poleve z kyslej smotany, ktorá sa pri krájaní nikdy neláme. Ako na poctivý krém bez jedinej hrudky?
Ako správne pripraviť Eskimácku tortu?
Kľúčom je upečenie ľahkého kakaového korpusu a príprava vareného krému. Ten je nutné uvariť dohladka a nechať úplne vychladnúť. Korpus prerežte, výdatne pokropte sladkým mliekom a naplňte krémom.
Základné informácie
- Čas prípravy: 45 min
- Čas varenia/pečenia: 40 min (+ 3 hod chladenie)
- Počet porcií: 12 rezov (forma 22 cm)
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 390 kcal/rez
- Trend: Retro / Sviatočná torta
Potrebujeme
Na korpus
- 4 ks vajcia (izbovej teploty)
- 180 g kryštálového cukru
- 100 ml vody (vlažnej)
- 130 g hladkej múky
- 3 PL kakaa (kvalitného)
- 1 ČL prášku do pečiva
Krém
- 250 g masla (zmäknutého)
- 250 ml mlieka
- 2 ks vajcia
- 60 g kryštálového cukru
- 3 PL hladkej múky
- 125 ml kondenzovaného mlieka (1/2 šálky)
- 1 balíček vanilínového cukru
Na zvlhčenie (impregnáciu)
- 200 ml mlieka
- 2 PL práškového cukru
Na polevu
- 50 g masla
- 3 PL kakaa
- 3 PL kryštového cukru
- 4 PL kyslej smotany (hustej)
Postup prípravy
- Rúru predhrejte na 180 °C. Dno tortovej formy (22 cm) vystlite papierom na pečenie.
- Oddeľte žĺtky od bielkov. Žĺtky šľahajte s polovicou cukru (90 g) a vlažnou vodou do bledej peny.
- Bielky šľahajte so zvyšným cukrom (90 g) do tuhého snehu.
- Obe hmoty (sneh a žĺtkovú penu) zľahka spojte varechou.
- Preosejte múku, kakao a prášok do pečiva. Zmes postupne a jemne vmiešajte do vaječnej peny.
- Cesto vylejte do formy, zarovnajte a pečte približne 30 minút. Otestujte špajdľou, či je stred prepečený. Nechajte vychladnúť.
- Príprava krému: Do menšej misky dajte vajcia, cukor, múku, vanilku a kondenzované mlieko. Prilejte asi 100 ml mlieka (z 250 ml) a metličkou rozmiešajte na hladkú kašičku bez hrudiek.
- Zvyšné mlieko (150 ml) dajte do hrnca zohriať. Keď začne vrieť, prilejte pripravenú kašičku.
- Za stáleho miešania varte na miernom ohni, kým krém nezhustne ako puding (cca 3-5 minút).
- Uvarený krém prelejte do misky, prikryte fóliou (aby sa nedotýkala povrchu) a nechajte úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
- Zmäknuté maslo vyšľahajte dopeny. Po lyžiciach doň zašľahajte vychladnutý krém.
- Skladanie: Vychladnutý korpus vyberte z formy a prerežte na dva pláty. Spodný plát vráťte do čistej formy.
- Zmiešajte mlieko s práškovým cukrom na zálievku. Polovicou pokropte spodný korpus.
- Na korpus navrstvite celý krém a rovnomerne ho rozotrite.
- Priložte vrchný plát korpusu a pokropte ho zvyškom zálievky. Tortu dajte chladiť aspoň na 2–3 hodiny.
- Poleva: V hrnčeku rozpustite maslo. Pridajte kakao, cukor a smotanu. Na miernom ohni miešajte, kým sa všetko nespojí do hladkej, lesklej polevy. Nevarte.
- Polevu nechajte mierne vychladnúť (aby nebola horúca) a nalejte ju na stuhnutú tortu. Dajte opäť chladiť.
Videorecept
Tipy na záver
- Krém bez zrazenia: Základ úspechu je, aby mali maslo aj uvarený krém rovnakú (izbovú) teplotu. Ak sú teploty rozdielne, krém sa takmer isto zrazí.
- Lesklá poleva: Trik s kyslou smotanou v poleve zaručí, že poleva ostane krásne lesklá a pri krájaní nebude praskať ani sa lámať.
Jednoduché variácie
- Kávová verzia: Do zálievky na korpus pridajte lyžičku instantnej kávy pre dospelácku chuť.
- Orechová torta: Do krému môžete po uvarení vmiešať hrsť mletých vlašských orechov.
Časté otázky (FAQ)
Prečo mi krém v hrnci urobil hrudky? Pravdepodobne ste mali príliš silný oheň alebo ste kašičku vliali do studeného mlieka. Vždy ju vlievajte do vriaceho mlieka a miešajte metličkou.
Môžem použiť iný krém? Môžete, ale čaro “Eskimáckej” torty je práve v tomto špecifickom varenom kréme s kondenzovaným mliekom.
Ako dlho torta vydrží v chladničke? Je svieža a vláčna 3 až 4 dni. Najlepšia je však na druhý deň, keď sa korpus dokonale prepojí s krémom a zálievkou.
Pred krájaním ponorte nôž do horúcej vody a utrite ho dosucha, rezy budú dokonale čisté. Skladujte v chladničke.
Recept vychádza z verzie od Ольга Матвей, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:
- Ako na dokonalú retro tortu, ktorá sa vždy podarí? Vyskúšajte tento overený recept na eskimácku tortu.
- Vyšľahajte kondenzované mlieko s Nutellou! Budete nadšení! Žiadne pečenie ani želatína!
- Super krémový dezert za 10 minút: bez kondenzovaného mlieka, želatíny a smotanového syra!
- Najjemnejší sušienkový dezert s kondenzovaným mliekom: Len tri ingrediencie a hotový je za 5 minút!
- Tento čokoládový koláč s pudingom je taký dobrý, že bol za 5 minút prázdny plech!
