Publikované: 13. októbra 2025, 05:00
Existujú koláče, ktoré sú pastvou pre oči aj pre chuťové poháriky. Tieto rezy sú presne také! Spájajú v sebe nadýchanú piškótu, sviežu malinovú vrstvu a absolútne božskú penu z Nutelly. Každé sústo je kombináciou troch vrstiev čistého blaha.
Dlho som sa bál krémov so želatínou, až kým som neobjavil tento spoľahlivý postup. S ním pripravíte dokonale hladký a nadýchaný krém bez jedinej hrudky. Poďte si so mnou upiecť tento luxusný zákusok, ktorým ohúrite na akejkoľvek oslave.
Základné informácie
- Čas prípravy: 30 min
- Čas pečenia: 20 min
- Čas chladenia: min. 4 hodiny
- Počet porcií: cca 15 rezov
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 320 kcal/rez
- Trend: Zákusok na oslavu
Potrebujeme
pre menší plech s rozmermi 20×30 cm
Piškótový korpus:
- 4 ks vajec (bielky a žĺtky oddelene)
- 125 g kryštálového cukru
- 125 g hladkej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 1 štipka soli
Malinová vrstva:
- 500 g malín (mrazených alebo čerstvých)
- 2 balíčky malinového želé v prášku (každý na 250 ml tekutiny)
- 400 ml horúcej vody
Čokoládová pena s Nutellou:
- 500 ml smotany na šľahanie (min. 33 %, dobre vychladená)
- 300 g jemného smotanového syra alebo tvarohu (napr. Philadelphia, Mascarpone, jemný tvaroh v alobale)
- 2 PL Nutelly
- 2 PL práškovej želatíny
- 100 ml studenej vody
Medzivrstva a zdobenie:
- 1 balík maslových sušienok (cca 150 g)
- strúhaná mliečna čokoláda
Postup prípravy
Príprava korpusu:
- Rúru predhrejte na 180 °C. Menší, hlbší plech (cca 20×30 cm) vysteľte papierom na pečenie.
- Z bielkov a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh. Keď je takmer hotový, po lyžiciach doň zašľahajte cukor, kým nevznikne lesklá a pevná hmota.
- Znížte otáčky na minimum a po jednom krátko zašľahajte žĺtky.
- Nakoniec zľahka stierkou vmiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom.
- Cesto vylejte na plech, zarovnajte a pečte 15–20 minút. Upečený korpus nechajte na plechu úplne vychladnúť.
Príprava vrstiev:
- Pripravte malinovú vrstvu. Želé v prášku rozpustite v 400 ml horúcej vody a nechajte ho za občasného miešania chladnúť, kým nezačne mať mierne gélovitú konzistenciu.
- Do mierne hustnúceho želé vmiešajte mrazené alebo čerstvé maliny. Zmes rovnomerne nalejte na vychladnutý korpus a dajte stuhnúť do chladničky aspoň na hodinu.
- Keď je malinová vrstva tuhá, poukladajte na ňu tesne vedľa seba maslové sušienky.
Krém a dokončenie:
- Toto je najdôležitejší krok! Želatínu nasypte do 100 ml studenej vody a nechajte ju 10 minút napučať.
- V miske vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na pevnú šľahačku a odložte ju do chladničky.
- V druhej, väčšej miske, dohladka vymiešajte smotanový syr (alebo tvaroh) s Nutellou.
- Napučanú želatínu v malom hrnčeku na miernom ohni (alebo v mikrovlnke) len krátko zohrejte, kým sa úplne nerozpustí. Nesmie vrieť!
- Do rozpustenej želatíny pridajte jednu lyžicu syrového krému a dobre rozmiešajte (týmto želatínu “temperujete”). Až potom vlejte túto zmes za stáleho miešania do zvyšku krému.
- Nakoniec stierkou zľahka a na dvakrát vmiešajte pripravenú šľahačku. Vznikne dokonale hladká a nadýchaná pena.
- Hotovú penu ihneď navrstvite na sušienky, rovnomerne rozotrite a vložte do chladničky stuhnúť aspoň na 4 hodiny, ideálne cez noc.
- Pred podávaním posypte povrch strúhanou čokoládou a nakrájajte na rezy horúcim nožom.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Ako na dokonalý krém bez hrudiek: Nikdy nelejte horúcu želatínu priamo do studeného krému. Vždy ju najprv “temperujte” – zmiešajte s malým množstvom krému a až potom ju pridajte k zvyšku. Zaručene sa vám tak nevytvoria nepríjemné hrudky.
- Mrazené vs. čerstvé maliny: Ak používate mrazené maliny, nemusíte ich vopred rozmrazovať. Naopak, pomôžu želé rýchlejšie stuhnúť. Ak používate čerstvé, uistite sa, že želé je už naozaj gélovité, aby vám neklesli na dno.
Jednoduché variácie
- Jahodové rezy: Namiesto malín a malinového želé použite jahody a jahodové želé. Postup je úplne rovnaký a získate tak ďalšiu skvelú letnú verziu.
- Krém z bielej čokolády: Ak nie ste fanúšikom Nutelly, nahraďte ju 100 g rozpustenej a vychladnutej bielej čokolády. Získate tak lahodný krém, ktorý sa skvele hodí k malinám.
Výsledkom je luxusný zákusok, ktorý je ľahký, svieži a neuveriteľne chutný.
Recept vychádza z verzie od Smaki Katriny-najlepsze przepisy, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
